Leergang Bedrijfskunde
Je bent doorgegroeid als professional, hebt een leidinggevende functie of staat op het punt die te krijgen. Nu wil je je verder ontwikkelen – zowel bedrijfskundig als persoonlijk – om op hoger niveau mee te kunnen praten in je organisatie. Je wilt minder op onderbuikgevoel doen en beter onderbouwde beslissingen nemen. Dan sluit de Leergang Bedrijfskunde precies aan bij wat je zoekt.
- Uitgebreid persoonlijk leiderschapsprogramma;
- Kleine groepen: veel interactie met docenten en mededeelnemers uit verschillende werkvelden;
- Directe koppeling van theorie met jouw werkpraktijk;
- Erkend post-hbo-diploma.
Vanaf prijs € 13.295
Plan een vrijblijvend studieadviesgesprek
Startdatum: | 16 september 2025 |
---|---|
Accreditatie: | Post-hbo-diploma Bedrijfskunde van SPHBO na afronding |
Studie intensiteit: | 10-15 uur per week (incl. colleges) |
Opleidingsduur: | 12 maanden |
De opleiding
Eenjarige avondopleiding voor bedrijfskundige en persoonlijke groei van (ervaren) professionals
Theorie toepassen op je werkpraktijk
In deze deeltijdopleiding verdiep en verbreed je je bedrijfskundige kennis en managementvaardigheden. Via een theoretisch kader verken je verschillende bedrijfskundige vakgebieden. De leerstof pas je direct toe in praktische opdrachten. Zo rond je elke module af door de theorie te gebruiken voor een vraagstuk uit je eigen praktijk. Op die manier zie je het geleerde direct op jouw werkvloer terug. En dat allemaal in één jaar.
Aandacht voor jouw persoonlijk leiderschap
Om een goede gesprekspartner te zijn voor specialisten en het hoger management is meer nodig dan theoretische kennis. Daarom besteden we veel aandacht aan je persoonlijke groei. Je leert keuzes maken, zelfverzekerder handelen en ontwikkelt de persoonlijke en communicatieve vaardigheden die je nodig hebt om meer impact te maken als professional.
Dit levert de opleiding jou op:
- Direct toepasbare bedrijfskundige kennis voor jezelf en jouw organisatie
- Helder inzicht in je talenten en groeipotentieel als professional
- Versterkte vaardigheden in samenwerking en communicatie
- Inzicht in organisatievraagstukken en hun oplossingen
- Leerzame inkijk in de werkpraktijk van andere deelnemers
- Verstevigde positie op bedrijfskundig en persoonlijk vlak
- Een waardevol netwerk van medeprofessionals
- Erkend post-hbo-diploma Bedrijfskunde van SPHBO
Toelatingseisen
Om de dynamiek en interactie binnen de deelnemersgroep te waarborgen hanteren we de volgende toelatingseisen:
- Minimaal 3 jaar relevante werkervaring
- Hbo werk- en denkniveau
- Positief advies na het intakegesprek
Meer weten over het deelnemersprofiel én hoe anderen deze opleiding ervaren?
Download de opleidingsbrochure.
Het programma
De Leergang Bedrijfskunde is een 1-jarige avondopleiding waarbij je wekelijks op de dinsdagavond (en af en toe in de middag) bijeenkomsten bijwoont. Leiderschapsontwikkeling en bedrijfskundige theorie worden met elkaar verbonden. Een indruk van het programma:
Leiderschapsontwikkeling
Leer eerlijk en kritisch naar jezelf kijken
- Het programma start met een ontwikkelassessment om je talenten en aandachtsgebieden helder te krijgen.
- Via coaching, intervisie en praktijkgerichte bijeenkomsten werk je vervolgens aan je persoonlijke, communicatieve en groepsdynamische vaardigheden. Je verdiept je in leiderschapsstijlen, effectieve communicatie en emotionele intelligentie.
- Een belangrijk onderdeel van Leiderschapsontwikkeling is de buitentraining. Met je intervisiegroep ga je ’s nachts op pad, ieder met een eigen uitdaging. Naast het werken aan je eigen leerdoel speelt teamsamenwerking een belangrijke rol. Zo versterk je niet alleen je zelfkennis, maar ook je vermogen om anderen te inspireren en aan te sturen.
Bedrijfskundige theorie
De verbinding van verschillende vakgebieden
Via dit programmaonderdeel leer je verbanden zien tussen verschillende bedrijfskundige vakgebieden. Zo begrijp je hoe ze elkaar beïnvloeden en welke rol jij kunt spelen in de samenhang. We behandelen zes bedrijfskundige modules:
- Strategisch Management
- Organisatiemanagement
- Financieel Management
- Innovatiemanagement
- Human Resource Management
- Verandermanagement en veranderopgave
Benieuwd naar de verdere inhoud van het programma en wat het je oplevert? Download de brochure.
Meer gedetailleerde info inzien?
Download vrijblijvend de brochure voor meer informatie over de Leergang bedrijfskunde
"Ik heb geleerd kennisgebieden met elkaar te verbinden en samenhang te zien"
Robert begon aan de Leergang Bedrijfskunde om zijn (basis)kennis te verbreden. Als watermanager had hij al een sterke technische achtergrond.
Tijdens de opleiding heeft Robert niet alleen zijn kennis verbreed, maar ook zijn vermogen om verschillende vakgebieden te integreren: “De kracht ligt niet alleen in specifieke vakkennis, maar juist in het vermogen om deze kennisgebieden met elkaar te verbinden en samenhang te zien. Zo heb ik geleerd om bruggen te slaan tussen deze aspecten, bijvoorbeeld tussen een veranderende overheid en de werving en selectie van nieuwe medewerkers.”
Lees hier verder

Robert de Lenne | Strategisch (beleids)adviseur bij Waterschap Vechtstromen
"Je leert de financiële finesses kennen van het runnen van een afdeling"
Onlangs heeft Erna de Leergang Bedrijfskunde van TSM Business School afgerond. Met een looptijd van 12 maanden en een studiebelasting van circa een dag per week (in de tijd van de baas) en bij projecten nog een dag extra in het weekend was het goed te combineren met haar werk. Ze heeft veel geleerd van de opleiding, zegt ze.
“Vooral de financiële vakken vond ik leuk. Je leert heel goed de financiële finesses kennen van het runnen van een afdeling. In het ziekenhuis werk ik altijd samen met een bedrijfseconomisch adviseur, en die zei na mijn opleiding wel eens: je weet er nog meer van dan ik.”
Lees hier verder

Erna Marsman | Afdelingsmanager Deventer Ziekenhuis
"In een jaar mijn praktijkervaring een theoretisch kader leren geven, met veel aandacht voor persoonlijk leiderschap"
Ingomar koos voor de Leergang Bedrijfskunde omdat hij zijn ervaringen uit de praktijk beter wilde kunnen onderbouwen.
“Na een relatief brede HRM opleiding zijn het vooral mijn ervaringen in de praktijk geweest die me veel hebben geleerd. De Leergang Bedrijfskunde bood me de mogelijkheid om in één jaar tijd mijn bedrijfskundige ervaring uit de praktijk een theoretisch kader te geven, met daarnaast veel aandacht voor persoonlijk leiderschap. De praktische insteek van de modules maakte voor mij dat het één op één aansloot bij de onderwerpen die ik op dat moment op mijn bordje kreeg. Meerwaarde van deze leergang was de mooie balans tussen bedrijfskunde en persoonlijk leiderschap.”
Lees hier verder

Ingomar Kuiter | Operationeel directeur bij Staatvandienst
"Perspectieven en modellen van vroeger weer opfrissen"
Enkele jaren terug volgde Anke de Leergang Bedrijfskunde van TSM. Uit een assessmenttest kwam naar voren dat ze baat zou hebben bij een meer theoretisch denkkader om haar beslissingen beter te funderen.
“Het leek mij goed om al die perspectieven en modellen die ik nog van mijn vroegere opleiding (MSc Bedrijfskunde) ken weer op te frissen. Het grappige was dat het me aanvankelijk verbaasde dat een groot deel van de opleiding op samenwerken was gericht, in groepjes van twee of drie. Ik zat daar helemaal niet op te wachten, met mijn drukke agenda. Maar dat bleek juist het leukste en meest leerzame te zijn. Ik vond het interessant om in andermans hoofd en keuken te kunnen kijken én om zelf gedwongen te worden met anderen te bespreken hoe het er in mijn eigen gedachten aan toe gaat.”
Lees hier verder

Anke Logtenberg | Manager Fiber bij Alling
"Je kunt het wel bedenken, maar je moet het ook op papier zetten"
Onderbuikgevoel alleen is niet genoeg om een team door uitdagende tijden te leiden, ontdekte Oswald Broshuis in zijn leidinggevende rol. Bij Dimence Groep in Deventer – de plek waar hij alweer een kwart eeuw werkt – zocht hij naar manieren om zijn ambulante team te versterken. Ontdek hoe Oswald theoretische kennis leerde vertalen naar de dagelijkse praktijk van zorgmanagement, en hoe de Leergang Bedrijfskunde hierbij hielp.
Meer over de ervaring van Oswald

Oswald Broshuis | Teamleider Dimence Groep
Meer weten?
Download vrijblijvend de brochure voor meer informatie over de Leergang bedrijfskunde
Kom naar een proefcollege
Je bent tot bijna onderaan deze pagina gekomen, dus waarschijnlijk erg nieuwsgierig naar deze opleiding. De beste manier om uit te vinden of de Leergang Bedrijfskunde én de TSM-sfeer bij je past: een proefcollege volgen! Tijdens deze avond krijg je een introductiecollege en uitgebreide informatie over het programma. Er is volop ruimte voor het stellen van vragen, onder andere aan alumni van de opleiding. Ook maak je kennis met mogelijke mededeelnemers. Ben jij erbij?
25 mrt
Leergang Bedrijfskunde
Proefcollege
Docenten

Matthias de Visser
Docent organisatiemanagement

Jeroen Sempel
Docent financieel management

Simon Noorman
Docent human resource management

Sabine Koop
Coach

Jelle Bouma
Docent Verandermanagement

Harrie Brakel
Coach en docent Persoonlijk Leiderschap
Locatie
Je volgt de Leergang Bedrijfskunde bij ons: TSM Business School. Via opleidingen én incompany-maatwerktrajecten helpen wij (toekomstige) leiders met het uitbouwen van een vernieuwende kijk op de wereld en de rol die zij daarin samen met anderen vervullen.
De bijeenkomsten van de opleiding vinden plaats op en rond de bruisende campus van Universiteit Twente, met het U Parkhotel als basis.

U Parkhotel, Campus Universiteit Twente
Geïnteresseerd? Neem een optie!
Ben je geinteresseerd in de opleiding en wil je zeker zijn van een plaats tijdens de volgende editie? Neem alvast een optie!
Zo overtuig je je werkgever om te investeren in jouw opleiding: 5 argumenten
We krijgen regelmatig mensen aan de telefoon, op gesprek of bij een proefcollege die ervoor zichzelf al wel uit zijn; ze willen beginnen met een opleiding van TSM. De opleiding is te combineren met het werk en, met wat aanpassingen in de planning, ook de privésituatie. Maar hoe krijg je akkoord van je werkgever en waardoor is die bereid te investeren? We hebben vijf tips voor jou op een rijtje gezet.
Veelgestelde vragen
Hoelang duurt de opleiding?
De opleiding is een 1 jarig traject met een wekelijkse seminar op de dinsdagavond.
Waar wordt de opleiding gegeven?
Alle bijeenkomsten worden gehouden in het U Parkhotel, te Enschede.
Welke vooropleiding heb je nodig?
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig voor het volgen van de Leergang Bedrijfskunde. De opleiding is gericht op minimaal Hbo werk- en denkniveau, waarbij je moet voldoen aan minimaal 3 jaar werkervaring.
Wat is de groepsgrootte?
We werken bewust met kleine groepen om zo gericht aandacht te kunnen geven aan een ieder individu. De groepen zijn niet groter dan 20.
Moet je een scriptie schrijven?
Nee, je hoeft geen scriptie te schrijven. De opleiding bestaat uit 6 bedrijfskundige modules en een persoonlijk leiderschapstraject.
Wat zijn de financieringsmogelijkheden?
Je hebt de opleiding gevonden die past bij jouw leerdoelen en ambities. Maar hoe financier je deze? Daarvoor zijn verschillende opties. Je werkgever kan een rol spelen, maar er zijn ook interessante wettelijke regelingen waar je zelf gebruik van kunt maken. We zetten de mogelijkheden graag voor je op een rij.
Beurzen en subsidies
Het vinden van de juiste beurs of subsidie kan een doolhof zijn, maar er zijn mooie mogelijkheden. Op het moment van schrijven is er bijvoorbeeld de Schoolleidersbeurs-VO, die tot € 45.000 van de opleidingskosten dekt. Op de website van de Schoolleidersbeurs-VO vind je een handig overzicht van de voorwaarden én kun je de beurs aanvragen.
Benieuwd naar welke regelingen voor jouw situatie van toepassing zijn? Neem contact op met onze Studieadviseur voor een actueel overzicht.
Je werkgever investeert
Werkgevers zijn vaak bereid (een deel van) de opleidingskosten voor hun rekening te nemen, zeker in een krappe arbeidsmarkt.
- De opleidingsinvestering levert direct toepasbare kennis en vaardigheden op voor de organisatie. Jij wordt “consultant in eigen huis”
- Alle opleidingskosten kunnen als bedrijfskosten in mindering worden gebracht op het resultaat.
- De kosten kunnen over meerdere termijnen verdeeld worden (maximaal 4), mogelijk handig voor de bedrijfsbegroting
Wil je weten hoe je je werkgever kunt overtuigen om te investeren in jouw ontwikkeling? We hebben vijf praktische onderhandeltips voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij het gesprek over jouw vervolgstap.
Je investeert zelf
Wanneer je zelf (een deel van) je opleiding financiert, zijn er ook verschillende aantrekkelijke mogelijkheden:
a. Levenlanglerenkrediet (LLLK)
Het Levenlanglerenkrediet is een lening van DUO voor mensen die:
- jonger zijn dan 57 jaar
- geen recht meer hebben op reguliere studiefinanciering
- hun opleiding niet door een andere persoon of instantie vergoed krijgen
Je kunt via LLLK vanaf studiejaar 2024-2025 tot maximaal € 12.650,04 lenen voor een erkende opleiding als de Praktijkgerichte Executive MBA. De lening heeft een gunstige renteregeling.
Bekijk de DUO-website voor alle up-to-date voorwaarden en rentepercentages.
b. Leningen via bank/hypotheek
Veel banken bieden speciale studieleningen aan met gunstige voorwaarden. Enkele opties zijn:
- Onderwijskrediet bij reguliere banken
- Uitbreiding van je hypotheek voor studiedoeleinden
c. Belastingvoordeelen
- TSM Business School staat geregistreerd in het CRKBO Register Instellingen, wat betekent dat onze opleidingen zijn vrijgesteld van btw
- Ben je ondernemer of zzp’er? Dan mag je de studiekosten aftrekken van je winst
d. Betalen in termijnen
We bieden je de mogelijkheid om de betaling van je opleiding te spreiden over maximaal 4 termijnen. Dit kan je helpen de investering beter te managen.
Vragen?
Let op: de informatie op deze pagina kan deels verouderd zijn. Wil je een directe lijn met up-to-date info over de financieringsmogelijkheden in jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met TSM Studieadvies. We helpen je graag!