Leergang Bedrijfskunde

Binnen jouw organisatie ben je doorgegroeid als professional en heb je een leidinggevende functie of zit je daar dicht tegen aan. Nu wil je je op zowel bedrijfskundig als persoonlijk vlak ontwikkelen en op een hoger niveau kunnen meepraten binnen jouw organisatie. Dé oplossing: de Leergang Bedrijfskunde van TSM Business School.

1 november 2022
12 maanden
Post-hbo
Nederlands
10 - 15 uur per week
Certificaat
15 personen per groep

In de Leergang Bedrijfskunde vergaar je kennis en ontwikkel je jezelf door te werken aan opdrachten vanuit je eigen werkveld of bedrijf.

– Erna Marsman

Inhoud van de opleiding

Deze Nederlandstalige opleiding duurt 12 maanden. Iedere week is er op dinsdagavond college, en af en toe ook op dinsdagmiddag. Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

Leiderschapsontwikkeling

 • Om je talenten en aandachtsgebieden helder te krijgen, start je het programma met een ontwikkelassessment.
 • Vervolgens ga je aan de slag met de ontwikkeling van je (inter)persoonlijke, communicatieve en groepsdynamische vaardigheden. Dit doe je door middel van individuele coaching, intervisiebijeenkomsten en praktische, inhoudelijke modules over onder andere leiderschapsstijlen, communicatie en emotionele intelligentie.
 • Een belangrijk onderdeel van de module is de buitentraining. Met je intervisiegroep ga je ‘s nachts op pad, maar ieder met een eigen uitdaging. Hierbij staat je individuele leerdoel centraal. Naast het werken aan je leerdoel speelt de samenwerking in het team een belangrijke rol bij deze opdracht.

Bedrijfskundige theorie

 • Strategisch Management
 • Organisatiemanagement
 • Verandermanagement
 • Innovatiemanagement
 • Financieel Management
 • Human Resource Management

Bedrijfskundig project (Groepsproject)

Ontwikkel je eigen organisatie en pas de verschillende bedrijfskundige inzichten uit de leergang toe in de praktijk. Met een projectgroep werk je aan een bedrijfskundig project uit de praktijk van je eigen bedrijf, het bedrijf van een andere deelnemer of een voor jullie nog onbekend bedrijf. Je analyseert een actueel bedrijfskundig vraagstuk, komt met oplossingsrichtingen die getoetst zijn in de praktijk doordat je de belangrijkste stakeholders er actief bij betrekt. Je levert een veranderplan op zodat de resultaten van het project concreet vertaald worden naar concrete acties. Het project doe je in groepsverband, zodat je elkaar scherp kunnen houden op jullie leerdoelen.

Eenjarige avondopleiding voor (ervaren) professionals

Tijdens onze Leergang Bedrijfskunde verdiep je je bedrijfskundige kennis en vaardigheden in de breedte. Aan de hand van een beknopt theoretisch kader krijg je te maken met diverse bedrijfskundige vakgebieden, en door middel van praktische oefeningen leer je de opgedane leerstof ook daadwerkelijk toe te passen.

Voor wie

Om deel te kunnen nemen aan de Leergang Bedrijfskunde beschik je over hbo werk – en denkniveau (hbo-opleiding of een aantal jaren werkervaring op hbo-niveau) en minimaal 3 jaar relevante werkervaring.

Docenten

Met de Leergang Bedrijfskunde ben je verzekerd van

 • Een combinatie van bedrijfskunde en leiderschapsontwikkeling
 • Bedrijfskundige kennis op hbo niveau
 • Jouw eigen praktijk als uitgangspunt

Locatie

De Leergang Bedrijfskunde vindt plaats in het U-park hotel op de campus van Universiteit Twente, waar de levendigheid van de UT overgaat in de rust van de natuur. Een fijne locatie, met het stadsleven van Hengelo en Enschede op een paar minuten afstand.

Op het uitgestrekte terrein van Universiteit Twente strijden natuur en wetenschap om voorrang. Her en der zie je studenten, professoren en bezoekers ergens naar op weg, of als groepje zittend in het gras ontspannen. Voor jou, als deelnemer, is hier een wereld te ontdekken.

Meer weten?

Download vrijblijvend de brochure voor meer informatie over de Leergang bedrijfskunde

De leerreis van Erna Marsman

In 2019 heeft Erna de Leergang Bedrijfskunde van TSM Business School afgerond. Met een looptijd van 12 maanden en een studiebelasting van circa een dag per week (in de tijd van de baas) en bij projecten nog een dag extra in het weekend was het goed te combineren met haar werk. Ze heeft veel geleerd van de opleiding, zegt ze. “Vooral de financiële vakken vond ik leuk. Je leert heel goed de financiële finesses kennen van het runnen van een afdeling. In het ziekenhuis werk ik altijd samen met een bedrijfseconomisch adviseur, en die zei na mijn opleiding wel eens: je weet er nog meer van dan ik.”

Niet alles was nieuw voor haar in de Leergang Bedrijfskunde, vertelt Erna, maar door de opleiding werd ze gedwongen om allerlei aspecten van de bedrijfsvoering vanuit nieuwe perspectieven te onderzoeken.

Het complete interview lees je hier

De leerreis van Janneke Braamhaar

Janneke Braamhaar koos voor de Leergang Bedrijfskunde, omdat ze meer allround kennis wilde opdoen. “Wanneer ik vanuit mijn HR ‘bril’ meepraat en meedenk wil ik begrijpen wat er speelt in de business en wat de impact is op vraagstukken. ‘The bigger picture’ snappen om het juiste gesprek te hebben met elkaar waarin de juiste vragen gesteld worden.”

“Nu ik de opleiding heb afgerond, merkt ik dat ik werkinhoudelijke zaken vanuit meerdere gezichtspunten benader en eerst een volledig beeld schetst. Daardoor heb ik scherp of ik überhaupt een rol heb/moet hebben binnen een vraagstuk en zo ja wat dan deze rol is. Dit is efficiënter en effectiever dan direct in de actiemodus schieten terwijl nog niet uitgekristalliseerd is wat het vraagstuk is. Dit betekent niet dat dit niet ook nodig is: er zijn uiteraard zaken die om direct handelen vragen. Dit scherp te hebben en houden is wat ik in de Leergang Bedrijfskunde heb geleerd.”

De leerreis van Rick te Lintelo

Rick studeerde chemische technologie. Bedrijfskunde kwam daarbij niet aan de orde. “Steeds vaker merkte ik, dat ik vanuit mijn positie binnen het MT behoefte had om de keuzes die moesten worden gemaakt op strategisch en bedrijfskundig vlak beter te onderbouwen. Ik zocht naar handvatten die mijn keuzes meer structuur konden geven. Doordat in de Leergang Bedrijfskunde al die facetten aan de orde komen, binnen een compacte periode van een jaar, leek dit de juiste en logische keuze voor mij

“Als ik terugdenk aan de opleiding, is ‘verbinding’ een woord dat bij me opkomt en dan op verschillende manieren geïnterpreteerd. Ik benaderde de leergang tamelijk solistisch, maar juist de verbinding tussen de deelnemers bleek een heel belangrijk aspect en dat was voor mij een leermoment op zichzelf. Het woord verbinding is óók van toepassing op de manier waarop de modules op elkaar aansloten. Alle facetten kwamen ten slotte bijeen in de module Innovatie & Ondernemerschap.”

Proefcollege

Voor je je inschrijft wil je natuurlijk eerst meer weten over de opleiding en het opleidingsinstituut. Onze proefcolleges geven je de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om bij TSM in de collegebanken te zitten, kennis te maken met docenten en (oud-)deelnemers en alle vragen die je nog hebt te stellen.


13 sep

Leergang Bedrijfskunde

Proefcollege

Aanmelden

Geïnteresseerd? Neem een optie!

Ben je geinteresseerd in de opleiding en wil je zeker zijn van een plaats tijdens de volgende editie? Neem alvast een optie!

Erkend post-hbo diploma

Heb je de opleiding succesvol afgerond, dan ontvang je van Stichting Post Hbo Nederland het erkende post-hbo diploma Bedrijfskunde.

Jouw ontwikkeling staat centraal

 • Een ontwikkelassessment om je leerdoelen te bepalen
 • Coaching en intervisie gedurende de opleiding
 • Een buitentraining om meer inzicht te krijgen in je leiderschapsstijl

Financieringsmogelijkheden

Studiefinanciering
Sinds 2018 biedt Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het Levenlanglerenkrediet voor studerende professionals. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

STAP-budget
Je kunt voor deze opleiding een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.