‘Jezelf goed kennen maakt je vele malen effectiever’ – Ingomar Kuiter Alumnus Leergang Bedrijfskunde

Ingomar Kuiter is operatineel directeur bij Staatvandienst, een landelijke organisatie met als missie om ‘levens & loopbanen mooier te maken door middel van loopbaan, re-integratie en outplacement dienstverlening. Ingomar begon hier als consultant en groeide door naar de functie van regiomanager. Sinds 2018 is hij operationeel directeur bij Staatvandienst en draagt hij verantwoordelijkheid voor het dagelijks bestuur, coördinatie van werkzaamheden, financiële resultaten en de continuïteit van de organisatie. Onlangs rondde Ingomar de Leergang Bedrijfskunde bij TSM Business School af.

Gepubliceerd: 28 september 2020

Theoretische onderbouwing

Ingomar koos voor de Leergang Bedrijfskunde omdat hij zijn ervaringen uit de praktijk beter wilde kunnen onderbouwen. “Na een relatief brede HRM opleiding zijn het vooral mijn ervaringen in de praktijk geweest die me veel hebben geleerd. De Leergang Bedrijfskunde bood me de mogelijkheid om in één jaar tijd mijn bedrijfskundige ervaring uit de praktijk een theoretisch kader te geven, met daarnaast veel aandacht voor persoonlijk leiderschap. De praktische insteek van de modules maakte voor mij dat het één op één aansloot bij de onderwerpen die ik op dat moment op mijn bordje kreeg. Meerwaarde van deze leergang was de mooie balans tussen bedrijfskunde en persoonlijk leiderschap.”

“De Leergang Bedrijfskunde is een geweldig jaar waarin je met een leuke groep mensen een mooie bedrijfskundige basis legt en veel leert over jezelf. Je leert breder kijken naar en dieper nadenken over vraagstukken die vragen om een besluit van jouw kant. De opleiding is erg praktisch opgezet en heeft direct meerwaarde in de praktijk, wat het effectieve leren vergroot.”

Corona

Staatvandienst had net een nieuwe missie en visie met bijbehorende meerjarenplanning bepaald toen de Corona-crisis uitbrak. “Het uitzetten en vasthouden van deze lange termijn strategie in combinatie met onverwachte gebeurtenissen en de dynamiek van onze markt is een uitdagende opgave. De Leergang Bedrijfskunde heeft me hierbij geholpen door de bredere scope op organisatievraagstukken die ik tijdens de opleiding heb ontwikkeld.

Voor Ingomar is weten hoe je organisatie er financieel voor staat en welke mogelijkheden je hebt om eventuele schade te beperken, belangrijk in deze tijd. “Wij hebben ervoor gekozen om door te investeren op het aannemen en ontwikkelen van ons personeel, wetende dat een corona-crisis consequenties zou hebben voor veel bedrijven. Een laagconjunctuur is voor veel bedrijven niet prettig. In ons soort werk is dit echter de tijd dat ondersteuning op het gebied van outplacement (vanwege reorganisaties), re-integratie (vanwege ziekteverzuim) en loopbaan (vanuit de wens om personeel duurzaam inzetbaar te houden) belangrijker zijn dan ooit.” Mede door de Leergang Bedrijfskunde lukt het Ingomar om vanuit een brede scope minder met de inhoud en meer met het proces bezig ben. Een scherpere overall visie en helikopterview maakt dat hij beter zicht heeft op zijn team en hun kwaliteiten. Zo heeft hij de afgelopen periode met veel vertrouwen een deel van zijn taken en verantwoordelijkheden bij andere collega’s belegd. Hierdoor is er meer (specialistische) focus, tijd en aandacht en is de organisatie meer wendbaar geworden als het gaat om het managen van onvoorziene situaties.

Over de Leergang Bedrijfskunde

De Leergang Bedrijfskunde van TSM Business School is een compacte eenjarige opleiding waarin je je bedrijfskundige kennis en vaardigheden verdiept. Tegelijkertijd werk je aan je persoonlijke leiderschap.

Grootste winst

Wat Ingomar erg is bijgebleven van de Leergang Bedrijfskunde is de grote diversiteit aan mensen en achtergronden en de meerwaarde van de verschillende inzichten op diverse vraagstukken. “Juist door andermans kijk op zaken leer je anders kijken en word je je meer bewust van je ‘eigen manier’ van denken. Ik stapte primair in op de aangeboden bedrijfskundige kennis die me geboden werd in de verschillende modules. De module Persoonlijk Leiderschap heeft me echter het meest gebracht en in die zin ook verrast. Hier is wat mij betreft de grootste winst te behalen voor iedereen die met zichzelf aan de slag wil. Jezelf goed (h)(er)kennen maakt je vele malen effectiever, ongeacht de rol die je vervult.”

Over de Leergang Bedrijfskunde

De Leergang Bedrijfskunde van TSM Business School is een compacte eenjarige opleiding waarin je je bedrijfskundige kennis en vaardigheden verdiept. Tegelijkertijd werk je aan je persoonlijke leiderschap. De colleges vinden wekelijks plaats op dinsdagavond, en af en toe ook op dinsdagmiddag. Na afronding van de opleiding ontvang je een Post-hbo diploma Bedrijfskunde. Lees meer over de Leergang Bedrijfskunde

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.