Veelgestelde vragen
Heb je een vraag?
We helpen je graag! Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen aan onze studieadviseurs.
Staat je vraag er niet tussen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan gerust direct contact op met onze studieadviseurs via: 053 – 240 40 40.
Over de EMBA
Wat is de Praktijkgerichte Executive MBA precies?
De Praktijkgerichte Executive MBA is een tweejarige opleiding met een unieke combinatie van persoonlijke, bedrijfskundige en academische ontwikkeling. Jouw persoonlijke ontwikkeling is de kern van de opleiding. Deze wordt gecombineerd met bedrijfskundige en academische ontwikkeling. Alle drie dragen ze bij aan toekomstgericht leiderschap. Dat maakt de opleiding uniek.
Meer hier meer informatie over de Executive MBA.
Welke titel mag ik voeren?
Onze EMBA is door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) erkend als academische master. Dit betekent dat je na afronding van de opleiding een erkende wo- MSc-graad behaalt. En je de titel Master of Science (MSc) mag voeren.
Is een hbo-bachelor verplicht om in te stromen bij de Executive MBA?
Ja, je moet minimaal een afgerond hbo-diploma hebben. In welke richting dit is geweest, dat maakt niet uit. Dit is een wettelijke eis. Daarnaast baseren wij je toelating op basis van je werkervaring. Tijdens een persoonlijk studieadviesgesprek kunnen we samen kijken of je ervaring voldoende aansluit bij dit programma.
Moet ik voor deze Executive MBA een pre-master volgen?
In het eerste half jaar van het tweejarig programma staat de academische vorming centraal. Wij doen dit direct op een praktijkgerichte manier zoals je ook in de rest van de opleiding tegenkomt. Dit is verplicht voor mensen met een hbo-achtergrond, en sterk aan te raden voor mensen met een wo-achtergrond in een andere discipline dan bedrijfskunde.
Is de studiereis tijdens de Executive MBA verplicht?
Je maakt tijdens de studiereis kennis met bedrijfskunde, leiderschap en wetenschap in een andere context. Tijdens de studiereis bezoek je de Annual Conference van de Academy of Management en dit is een verplicht onderdeel tijdens de opleiding.
Over de opleidingen
Kan ik de opleiding combineren naast mijn werk?
Onze opleidingen zijn ontworpen voor de werkende professional. Dit is dus altijd te combineren met werk. Wil je weten wat de lestijden van de opleiding van jouw interesse zijn, neem dan contact met ons op.
Hoeveel uur moet ik per week aan de opleiding besteden?
De studielast per week verschilt per opleiding en daarnaast verschilt dit ook per deelnemer. Iedere deelnemer heeft zijn of haar werkervaring in een bepaald vakgebied en het kan dus zo zijn dat je meer of juist minder bekend bent met bepaalde thema’s. Dit is ook van invloed op de studielast per week. De gemiddelde studielast per opleiding is als volgt:
Toegepaste Bedrijfskunde: 6 uur per week
Leergang Bedrijfskunde: 10 tot 15 uur per week
Praktijkgerichte Executive MBA: 15 tot 20 uur per week
Kan ik hulp krijgen bij het vinden van een opleiding die bij me past?
Ja, dat kan tijdens een vrijblijvend studieadviesgesprek. Tijdens dit gesprek geven we je een goed beeld van de opleidingen en studeren bij TSM Business School. Graag verkennen we samen met jou wat jij zoekt in een opleiding en welk programma daar goed bij aansluit. Daarnaast is er natuurlijk alle ruimte om al jouw (praktische) vragen te beantwoorden.
Je kunt telefonisch contact opnemen met 053 – 240 40 40 of een e-mail sturen naar studieadvies@tsm.nl
Kan ik meerdere opleidingen achter elkaar volgen?
Ja, je kunt meerdere opleidingen achter elkaar volgen. Welke opleiding je kiest hangt af van jouw persoonlijke leer- en ontwikkelingsvraag. Het is belangrijk om je voorafgaand goed te oriënteren om zo tot de juiste keuze in opleiding te komen. Sommige opleidingen van TSM zijn aaneensluitend goed te volgen, maar dit geldt niet voor alle opleidingen.
Wil je weten hoe en of dit van toepassing kan zijn voor jou? Neem dan contact op met onze studieadviseurs.
Praktische informatie
Wat is het niveau van de opleidingen?
Wij zijn een academische business school die opleidingen aanbieden aan professionals. Onze opleidingen worden daarom minimaal op posthbo-niveau aangeboden. Onze Executive MBA is op wo-niveau en leidt tot een erkende MSc-titel.
In welke taal worden de opleidingen gegeven?
De voertaal van alle opleidingen van TSM is Nederlands. Wel kan er gebruikt worden gemaakt van Engelstalige literatuur.
Op welke locaties worden de opleidingen gegeven?
De opleidingen van TSM Business School vinden plaats in Enschede. Hoe vaak de colleges en seminars op locatie plaatsvinden verschilt per opleiding. Meer informatie hierover vind je bij de vraag ‘Hoelang duurt een opleiding?’
Hoelang duurt een opleiding?
De duur van de opleidingen van TSM verschillen.
Toegepaste Bedrijfskunde
Acht bijeenkomsten verspreid over zes maanden. Bijeenkomsten vinden plaats op maandag van 13:30 – 21:30 uur.
Leergang Bedrijfskunde
Twaalf maanden met een wekelijks seminar op dinsdag van 18:00 – 21:30 uur, waarbij er af en toe een extra middag is ingepland voorafgaand de avondsessies.
Praktijkgerichte Executive MBA
Om de 4 tot 6 weken een driedaags seminar (donderdag, vrijdag, zaterdag). In totaal veertien seminars verspreid over 24 maanden.
Kort programma
Daarnaast bieden we nog korte programma’s aan. De duur van deze korte modules varieert van 4 weken tot 8 weken.
Wat is de groepsgrootte tijdens de opleiding?
De groepsgrootte tijdens de opleidingen is maximaal 20 personen. TSM Business School staat voor een persoonlijk en integrale aanpak, waarbij er optimaal ruimte moet zijn voor veel interactie tussen deelnemers en de docent.
Hoe financier ik de opleiding?
Wij krijgen regelmatig mensen aan de telefoon, op gesprek of bij een proefcollege die er zelf al wel uit zijn; zij willen beginnen met onze EMBA! De opleiding is te combineren met het werk en, met wat aanpassingen in de planning, ook met de privésituatie. Maar hoe krijg je de financiële middelen bij elkaar?
Wij hebben een aantal tips voor je die kunnen helpen bij het overtuigen van je werkgever om toch een financiële bijdrage te krijgen, neem contact op met onze studieadviseurs om hier eens verder over te praten.
Hoe meld ik me aan voor een opleiding?
Via onze website kun je je aanmelden voor de opleiding. Voor je aanmelding heb je een aantal gegevens nodig. Zorg ervoor dat je de deze bij de hand hebt:
naam en contactgegevens van de persoon die je aanmelding namens je werkgever kan goedkeuren, indien je werkgever betaalt.
- eventueel factuurkenmerk of inkoopnummer (PO-nummer) van je werkgever (indien van toepassing)
- digitale kopie van je diploma en cijferlijst (van je hoogst genoten opleiding)
- persoonlijke motivatie voor deelname
- een recent CV
STAP budget
Wat is het STAP-budget?
Het STAP-budget is een nieuwe vergoeding voor scholing en staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Met dit budget kunt jij jouw positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Je kunt een vergoeding van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen om te gebruiken voor scholing.
Wat zijn de voorwaarden om gebruik te maken van het STAP-budget?
Zowel werkenden als werkzoekenden kunnen het STAP-budget krijgen. Het maakt niet uit of je in loondienst bent, zzp’er of ondernemer bent, of momenteel geen werk hebt. Voor de overige voorwaarden verwijzen we je graag naar de website van UWV.
Hoe kan ik me inschrijven voor een opleiding met STAP-budget?
Op onze website kan je vinden welke opleidingen voor het STAP-budget in aanmerking komen. Dit staat duidelijk bij de desbetreffende opleiding. Vervolgens kan je je direct online inschrijven. Bij het inschrijven wordt gevraagd of je gebruik wil maken van het STAP-budget. Als wij de inschrijving hebben verwerkt ontvang je van ons een STAP-Aanmeldingsbewijs. Deze heb je nodig om het STAP-budget aan te vragen.
Kan ik me inschrijven voor opleidingen die duurder zijn dan € 1.000,-?
Ja, dit kan. Als het STAP-budget is toegekend, ontvangen wij de subsidie van het UWV. Wij zorgen ervoor dat dit bedrag in mindering wordt gebracht op totale prijs. Vervolgens ontvang je de factuur met het resterende bedrag van ons.
Hoe vraag ik het STAP-budget aan?
Vraag het STAP-budget zo snel mogelijk aan. De opleiding dient minimaal 4 weken na de aanvraag te starten en binnen 3 maanden na sluiten van het aanvraagtijdvak. Het UWV kent de subsidie toe als er geld beschikbaar is en als je aan de voorwaarden voldoet.
- Ga naar het STAP-portaal van het UWV
- Log in met je DigiD
- Vraag de subsidie aan en upload jouw STAP-Aanmeldingsbewijs
- Na de aanvraag doet het UWV een uitspraak over de eventuele toekenning
- Bij toekenning worden wij op de hoogte gesteld.
Vanaf wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?
Vanaf 1 maart 2022 kan STAP-budget worden aangevraagd. Minimaal 4 weken voor de start van de opleiding of training moet het budget aangevraagd zijn. Dit betekent dat de opleiding pas vanaf 29 maart 2022 kan starten.
Daarnaast moet de opleiding binnen 3 maanden na de aanvraagperiode starten. Bijvoorbeeld als de aanvraagperiode tot 30 april loopt, moet de opleiding uiterlijk 30 juli aanvangen.
Wat zijn de aanvraagtermijnen van het STAP-budget?
Het totale beschikbare budget van ongeveer 200 mln op jaarbasis wordt verdeeld over 6 aanvraagtermijnen van 2 maanden:
- van 1 januari tot en met 28 of 29 februari;
- van 1 maart tot en met 30 april;
- van 1 mei tot en met 30 juni;
- van 1 juli tot en met 31 augustus;
- van 1 september tot en met 31 oktober;
- van 1 november tot en met 31 december.
- NB: in 2022 komt het eerste aanvraag tijdvak te vervallen.
Ik ben al gestart met mijn opleiding kan ik nog STAP-budget aanvragen?
Het STAP-budget kan worden aangevraagd voor opleidingen die minimaal 4 weken later starten. Alle opleidingen die daarvoor al begonnen zijn, komen niet in aanmerking voor het STAP-budget.
Kan ik voor meerdere opleidingen per jaar het STAP-budget aanvragen?
Nee, iemand kan slechts één toekenning per kalenderjaar ontvangen, ongeacht of dit het maximale bedrag van de subsidie is. Dit betekent dat het STAP-budget één keer per jaar gebruikt kan worden voor het bekostigen van één opleiding of training.
Kan ik kosteloos annuleren?
Voor het annuleren van een inschrijving (met of zonder toegekend STAP-budget) gelden onze standaard annuleringsvoorwaarden. Bekijk hier de Algemene Voorwaarden.
Kan ik STAP-budget aanvragen voor een meerjarige opleiding?
Ja dit is mogelijk. Als voor het eerste jaar het STAP-budget is toegekend, kan ook in het volgende jaar het budget worden aangevraagd. Daarvoor zul je elk jaar een aanvraag moeten doen. UWV kan niet garanderen dat het STAP-budget elk jaar toegekend wordt.
Mag mijn werkgever meebetalen?
Een werkgever mag meebetalen aan een opleiding of training. Maar: als deze de volledige kosten voor zijn of haar rekening neemt, is het niet mogelijk om STAP-budget aan te vragen. Tijdens de aanvraag van het STAP-budget wordt gevraagd of de kosten voor de opleiding of training bekostigd worden door een derde.