Toegepaste Bedrijfskunde

Je bent als vakspecialist doorgegroeid naar de rol van inhoudelijk expert en kent je eigen vak door en door. Maar nu wil je meer. Je wilt onderzoeken waar je kansen liggen. Kun je meer invloed krijgen? Hogerop komen misschien? De opleiding Toegepaste Bedrijfskunde helpt je om die vragen te beantwoorden. Je maakt kennis met de belangrijkste bedrijfskundige thema’s, krijgt meer inzicht in jouw rol als professional én je vergroot je zichtbaarheid binnen de organisatie. Volg deze opleiding, verbreed je horizon en ontdek nieuwe carrièrekansen! 

 

18 september 2023
6 maanden
Post-hbo
Nederlands
1,5 dagdeel per week inclusief colleges
Certificaat
15 personen per groep

De docenten waren allemaal even enthousiast en stonden vol in het bedrijfsleven.
Ze gebruikten ook veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Dat houdt het levend!

– Wouter Hofstede

Krijg inzicht in bedrijfskundige processen, in jezelf en groei door

Om te kunnen doorgroeien is aan de ene kant begrip nodig van bedrijfskundige processen (hoe organisaties werken) en aan de andere kant inzicht in eigen gedrag en mogelijkheden (persoonlijk leiderschap). De opleiding Toegepaste Bedrijfskunde geeft je in zes maanden inzicht in hoe organisaties werken. Daarnaast ontdek je gedurende het programma waar je sterke punten liggen en vind je uit welke rol jíj in je organisatie zou willen spelen.  

Toegepaste Bedrijfskunde in het kort

Tijdens de opleiding Toegepaste Bedrijfskunde maak je kennis met de belangrijkste bedrijfskundige thema’s, krijg je meer inzicht in jouw rol als professional én vergroot je je zichtbaarheid binnen de organisatie.  

Jouw eigen praktijk is een belangrijke component van de opleiding Toegepaste Bedrijfskunde. Wat je leert kun je direct toepassen op jouw afdeling, in jouw organisatie. De onderwerpen die tijdens de opleiding worden behandeld komen samen in een praktijkopdracht, waarin een probleem uit je eigen organisatie centraal staat.  

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal in de opleiding Toegepaste Bedrijfskunde. Tijdens een intakegesprek verken je samen met ons je persoonlijke ontwikkelwensen. Die wensen vormen het uitgangspunt van de leerdoelen waarmee je tijdens je opleiding aan de slag gaat. Op deze manier staat centraal wat voor jou belangrijk is.    

“Mijn dagelijkse handelen is veranderd door Toegepaste Bedrijfskunde en mijn blik naar mijn werk in relatie tot anderen is er veel breder door geworden. Ik sta dankzij de opleiding nu even stil bij het vraagstuk voordat ik tot handelen overga.”

– Karima Adema, Wijkteamleider Gemeente 's-Hertogenbosch

Voor wie

Toegepaste Bedrijfskunde richt zich op mensen die hun focus tot nu toe op de inhoud hebben gelegd en die willen uitzoeken of een iets bredere rol in hun organisatie bij hen zou kunnen passen. 

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je voldoen aan de volgende criteria: 

  • Hbo werk- en denkniveau 
  • Minimaal 1 jaar relevante werkervaring

Meer weten?

Download vrijblijvend de brochure met uitgebreide informatie over Toegepaste Bedrijfskunde

Het programma

De opleiding Toegepaste Bedrijfskunde duurt zes maanden, waarbij je ongeveer eenper maand op maandag een middag en een avond bij elkaar komt.  

De opleiding bestaat uit drie onderdelen: 

  1. Bedrijfskundige modules 
  2. Persoonlijk ontwikkeltraject  
  3. Praktijkopdracht 


Door de combinatie van deze drie onderdelen krijg je een breed beeld van bedrijfskundige processen en breng je het geleerde direct in de praktijk. Daarnaast leer je hoe je je zichtbaarheid kunt vergroten en invloed uitoefent op een manier die bij je past.
 

Je volgt de opleiding in een groep van gemiddeld vijftien personen, met deelnemers uit verschillende sectoren. De voertaal van de opleiding is Nederlands. 

De grote reden dat ik voor Toegepaste Bedrijfskunde gekozen heb, is de brede oriëntatie van de opleiding. Er wordt precies diep genoeg op elk onderdeel ingegaan om te triggeren.”

– Robert Kroeze, Sales Engineer BLW Visser

Jouw praktijkopdracht

Alles wat je tijdens de opleiding leert komt samen in de praktijkopdracht. Voor deze opdracht doe je onderzoek in je eigen organisatie om inzicht te krijgen in hoe een bedrijfskundig vraagstuk kan worden opgelost. Op deze manier leer je hoe je bedrijfskundig onderzoek moet doen. Belangrijk, want hiermee kun je later oplossingen bedenken voor allerlei complexe bedrijfskundige vraagstukken.

Docent Raymond Loohuis coördineert de praktijkopdracht binnen de opleiding. In een interview vertelt hij hoe de opdracht in zijn werk gaat.

Lees hier het interview

De leerreis van Kyra Meijer

Kyra koos voor Toegepast Bedrijfskunde om de veranderende wereld in de zorgsector op gebied van leiderschap het hoofd te bieden. “Vooral generieke elementen was dus heel geschikt voor mij, en zo ben ik bij de opleiding Toegepaste Bedrijfskunde van TSM terechtgekomen, ook omdat mijn manager bij TSM een Executive MBA volgde en heel tevreden was over de lesstof en begeleiding.”

Als belangrijke meerwaarde van de opleiding noemt Kyra, naast vakken als financieel management en strategie & organisatie, de interactie met deelnemers uit andere beroepsgroepen. “Financieel management vond ik heel interessant en ook best taai als je er zoals ik niet direct mee te maken hebt. Maar in mijn studiegroepje zaten twee mensen van ABN Amro en die stelden heel goeie vragen aan mij. Wat staat hier? Wat betekenen deze cijfers volgens jou? Ik heb niet alleen veel van de docenten geleerd, maar ook van mijn studiegenoten.”

Lees hier het complete interview

De leerreis van Robert Kroeze

Robert Kroeze is werkzaam bij BLW Visser in Enschede. Als Sales Engineer bedenkt en verkoopt hij oplossingen op het gebied van procesoptimalisatie aan klanten in de industriële sector in Nederland. Robert was op zoek naar een opleiding met een brede oriëntatie op het gebied van bedrijfskunde. Met zijn technische achtergrond was Toegepaste Bedrijfskunde de juiste keuze.

Terugdenkend aan Toegepaste Bedrijfskunde staan voor Robert de volgende woorden centraal: breed georiënteerd, eindopdracht en persoonlijk leerdoel. De opleiding heeft hem getriggerd om na te denken over waarom hij iets op een bepaalde manier doet en of het beter kan.

“Uit bestaande denkpatronen stappen en de geleerde tools gebruiken in de dagelijkse gang van zaken is een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd tijdens de opleiding. Vaak draaien we op routine en denken dan; we doen dit al jaren lang op deze manier dus waarom zouden we daarvan afwijken?”

Lees hier het complete interview

De leerreis van Karima Adema

Als plaatsvervangend wijkteamleider bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch houdt Karima toezicht op het onderhoud van de openbare ruimte, de dagelijkse aansturing van de buitendienst. Samen met de wijkteamleider, de wijkregisseur en de wijkmanager adviseert ze over mogelijkheden in de openbare ruimte en begeleidt ze bewonersinitiatieven in de uitvoering.

Karima koos voor Toegepaste Bedrijfskunde om haar blik op de organisatie te verbreden. Dat is volgens haar meer dan gelukt. “Mijn dagelijkse handelen is veranderd door de opleiding. In de module klantgericht handelen wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de zogenaamde vraag achter de vraag. Wat wil een klant precies?

Lees hier het complete interview

Geïnteresseerd? Neem een optie!

Ben je geïnteresseerd in de opleiding en wil je zeker zijn van een plaats tijdens de volgende editie? Neem alvast een optie!

Docenten

Financieringsmogelijkheden

Je hebt de opleiding gevonden die past bij jouw leerdoelen en ambities. Maar hoe financier je deze? Daarvoor zijn verschillende manieren. Je werkgever kan een rol spelen, maar er zijn ook interessante wettelijke regelingen waar je zelf gebruik van kunt maken. We zetten de mogelijkheden graag voor je op een rij.

Vijf tips die jou kunnen helpen bij het overtuigen van je werkgever!

We krijgen regelmatig mensen aan de telefoon, op gesprek of bij een proefcollege die ervoor zichzelf al wel uit zijn; ze willen beginnen met een opleiding van TSM. De opleiding is te combineren met het werk en, met wat aanpassingen in de planning, ook met de privésituatie. Maar hoe krijg je akkoord van je werkgever en waardoor is die bereid te investeren? We hebben vijf tips voor jou op een rijtje gezet.

Erkend post-hbo certificaat

Na afronding van de opleiding ontvang je een certificaat van Stichting Post HBO. Hiermee kun je doorstromen naar de Leergang Bedrijfskundewaar je verder de diepte ingaat op de verschillende bedrijfskundige thema’s. 

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.