Heijmans Allround Professional Program

Heijmans Incompany & Maatwerk traject door TSM Business School
Een programma voor jonge professionals die tijdens hun werk in aanraking komen met de complexiteit van de bedrijfsprocessen binnen Heijmans.

Al sinds 2002 verzorgt TSM Business School het Heijmans Allround Professional Program (HAPP). Een incompany opleidingsprogramma dat mee groeit met Heijmans: met de cultuur, de strategie en de mensen. Florine Overwijn – Manager Management Development van Heijmans – is nauw betrokken bij HAPP en deelt haar ervaringen.

Het programma is bedoeld voor jonge professionals die tijdens hun werk in aanraking komen met de complexiteit van de bedrijfsprocessen binnen Heijmans. “Jonge mensen komen tegenwoordig zoveel kruispunten tegen, zowel binnen als buiten het werkveld. Bij Heijmans vinden we het belangrijk dat deze mensen zichzelf kunnen ontdekken. Het HAPP helpt ze bijvoorbeeld om uit te vinden of ze in de ’lijn’ willen werken  of in het ‘vak’ willen blijven”, zegt Florine.

Elk jaar passen we de accenten aan

In het HAPP wordt aandacht besteed aan drie onderdelen die met elkaar worden verbonden: kennisontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en professionele ontwikkeling. Dit betekent dat tijdens de bijeenkomsten zowel aandacht wordt besteed aan kennisoverdracht, als aan het trainen van vaardigheden en het toepassen van het geleerde in de praktijk. “Ieder jaar stellen we het programma weer bij, hierdoor kunnen we inspelen op actuele ontwikkelingen binnen Heijmans. We spelen bijvoorbeeld in op de huidige visie en strategie van Heijmans, door de integrale aanpak van Heijmans terug te laten komen in het programma. Denk aan eenzelfde structuur voor inkoop en planning binnen al onze divisies. Zo passen we ieder jaar weer wat accenten aan.”
Betrokkenheid vanuit de raad van bestuur

Heijmans heeft altijd geïnvesteerd in mensen, ontwikkeling en management development. De Heijmans Academy is daar een mooi voorbeeld van. “We zijn heel tevreden over de betrokkenheid vanuit de organisatie. Verschillende mensen vanuit Heijmans hebben een rol binnen het HAPP als bijvoorbeeld spreker, mentor of gastdocent. Hierdoor staat het opleidingsprogramma heel dicht bij de deelnemers. Ook de bijdrage vanuit bestuurslid Ton Hillen, wordt door de deelnemers als zeer positief ervaren. Op deze manier wordt het programma ook echt gedragen door de raad van bestuur.”

Goede programma manager is cruciaal

“We zien de deelnemers echt stappen maken in het opleidingsprogramma, dat komt ook door het programma management.” Mark Stam is sinds drie jaar betrokken bij het HAPP als programma manager van TSM. “De HAPP-ers zijn erg enthousiast over Mark. Hij kan motiveren, sluit goed aan bij de groep en iedereen voelt zich heel vertrouwd bij hem. Een goede programma manager is echt cruciaal voor het succes van het programma.”

Een netwerk voor het leven

“Tijdens het opleidingsprogramma bouwen de HAPP-ers een intern netwerk op, dit netwerk is pure winst! Of iemand nu bij ‘Woningbouw’ of bij ‘Infra’ zit, ze weten in de toekomst wie ze moeten bellen. Dit vinden we in het kader van een integrale aanpak heel belangrijk bij Heijmans. We spreken ook wel van een netwerk voor het leven”, zegt Florine tot slot.

Meer weten over onze Incompany programma’s? Neem dan contact op met programma manager Astrid Beijer

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.