Schoenmaker, hou je bij je leest?

Er bestaat geen training Techniek voor niet-technische managers, of Commercie voor niet-commerciële managers, of Zorg voor niet-zorgende managers. Maar wel Financieel Management voor niet-financiële managers? Raar toch, dat mensen die een vak geleerd hebben buiten het financiële werkveld toch de behoefte hebben om iets van financiën te leren, te snappen en er beslissingen over willen nemen?

Weten hoe het zit

Al meer dan 30 jaar brengen we non-financials iets bij over geld. Inkomsten, uitgaven, kosten, opbrengsten, afschrijvingen, investeringen, voorzieningen, eigen vermogen, solvabiliteit, liquiditeit, cashflow, rendement, vreemd vermogen, schulden. Ingewikkelde termen als je er slechts terzijde mee te maken hebt. Wanneer mensen manager worden, verantwoordelijkheid krijgen over een afdeling of zelfs een heel bedrijf, ontstaat er een leerbehoefte op financieel gebied. En vaak hoort daar ook budgetbevoegdheid bij. Mensen krijgen een budget. Ze mogen geld uitgeven. Ze worden gemachtigd om beslissingen te nemen waarover natuurlijk wel verantwoording moet worden afgelegd. En dan wordt het voor een techneut, een onderwijsmanager, een afdelingsleider of directeur ineens wel belangrijk om te kunnen beoordelen of ze de juiste beslissingen aan het nemen zijn. Want verantwoordelijkheid heeft vrijwel altijd met geld te maken. En dan wil je natuurlijk wel weten hoe het zit!

De juiste tools

Financiële afdelingen hebben als hoofddoel om de administratie te doen, aangiftes naar de belastingdienst te verzorgen, jaarrekeningen te deponeren en het management adequaat te informeren over de financiële gang van zaken. Daar worden veel soorten documenten bij gebruikt. In de managementrapportages worden onder andere de resultaten besproken, maar ook de vermogensposities, bijzondere zaken rondom werkkapitaal, investeringen, de financiering daarvan. Als manager wil je op basis van dit soort informatie kunnen meedenken en meepraten. Met behulp van deze training krijg je de tools om dit op een goede manier te doen. Zodat je als non-financial een integraal denkende manager wordt!

Finance for non financials

Wil je ook kunnen meedenken en meepraten over de financiële gang van zaken binnen je organisatie? De opleiding Financieel Management is ontwikkeld voor managers en professionals met een hbo opleiding, die hun inzicht in financieel management willen verbreden en verdiepen. De kennis is direct toepasbaar in de praktijk. 

 

Gepubliceerd: 11 juni 2021

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.