Wie kent ze niet, die gesprekken die niet vanzelf gaan. Je bereidt je voor, maar theoretische voorbereiding op een praktijkgesprek, dat dekt de lading niet.

Online 1-op-1 moedige gesprekken oefenen

Dat stel ik nog even uit…

Wie kent ze niet, die gesprekken die niet vanzelf gaan. Je bereidt je voor, maar theoretische voorbereiding op een praktijkgesprek, dat dekt de lading niet. Kon je maar even écht oefenen. Op het aansturen van die ene medewerker, feedback geven aan collega’s, grenzen stellen aan een leidinggevende of bespreekbaar maken van issues met derden. Praktisch oefenen van moedige, lastige, uitdagende gesprekken, dat zou nog eens handig zijn. Dat is wat dit is. 1-op-1 die gesprekken oefenen.

Wanneer is dit iets voor jou?
– Je hebt zo’n gesprek in de agenda staan en je wilt je voorbereiden.
– Je hebt een moeizaam gesprek gevoerd en weet dat er meer komen.
– Iemand zei of deed iets waarvan je weet, argh, dit gedrag!
– Een gesprek heeft je getriggerd of geraakt.
– Je bent geconfronteerd met een blinde vlek.
– Je hebt verbeterpunten meegekregen die je verder wilt ontwikkelen.
– Medewerkers uiten vage onvrede en je wilt boven water krijgen wat er onder zit.
– Je herkent een patroon en wilt daar korte metten mee maken.
– ….

Oefening baart kunst
Je moet dingen vaker doen om ze onder de knie te krijgen en dat geldt ook voor ingewikkelde gesprekken voeren. Hier kan dat: gesprekken oefenen met levend oefenmateriaal. Wat je in je dagelijks leven waarschijnlijk niet doet, vragen: waarom doe je dat nou! dat kan hier wel. Zo hoor je tijdens het oefenen waar het wringt en waarom. En vooral ook: wat je daaraan kunt doen.

Herkennen van gedrag en ervaren wat het effect is van wat je doet, denkt en zegt, bij jezelf en bij je gesprekspartner dankzij kritische vragen en een levende spiegel. Je kunt onbevangen onderzoeken, reflecteren en uitproberen, wat wel werkt en wat niet, wat je al in de vingers hebt en waar je iets te winnen hebt.

Theorie & praktijk
Tijdens het oefenen met persoonlijke cases komen er vaak grote thema’s voorbij. Wat aan theorie ondersteunend of zinvol is, komt aan de orde, zodat je wat je ervaart ook theoretisch kunt onderbouwen. Bijvoorbeeld:
– Leiderschapsstijlen. Welke gebruik je meestal en is die altijd even effectief.
– Emoties, van jezelf of van anderen en wat doe je er mee.
– Macht en invloed, waar kies je voor en hoe ga je ermee om.
– De inhoud van een gesprek en wat er verder allemaal óók nog gebeurt (proces, relatie).
– Aanspreken met behoud van een goede relatie (feedback).

Voor wie
Gesprekken oefenen is primair bedoeld voor vrouwen en mannen in leidinggevende posities binnen bedrijven, organisaties en instellingen. Alle typen gesprekken zijn oefenbaar. Als je een concrete situatie voor ogen hebt, is dat uitstekend. Heb je die niet, maar weet je wel welk gedrag van anderen je langer bezig houdt dan je zou willen, dan is gedrag het startpunt. Ook handig: dit werkt uitstekend via Zoom, zodat moedige gesprekken oefenen op allerlei manieren laagdrempelig is.

Wat levert het op
Doel is dat je aan het einde van een sessie of traject ervaren hebt, wat je zelf allemaal in handen hebt om jouw lastige gesprekken in goede banen te leiden. Dat je inzicht hebt in waar je valkuilen liggen, waar jij gevoelig op bent en hoe je daar handig mee om kunt gaan.

Is dit iets voor jou en wil je meer weten? Kijk dan op https://tsm.nl/center-for-leadership-development/ of vraag de brochure aan.

Over Ingelise de Jongste

 

Drs. Ingelise de Jongste is een ervaren trainer, rollenspel actrice en veelzijdig ondernemer met een gecombineerde theater / academische achtergrond en internationale ervaring met Gesprekken Oefenen.

Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met een specialisatie in vrouwen en politieke propagandafilms en deed een toneelopleiding in de Verenigde Staten. Ze woonde in Frankrijk en Amerika en werkte onder andere in communicatie, als programmamaker en redacteur voor uiteenlopende organisaties en omroepen alvorens zich te specialiseren als levend oefenmateriaal in trainingen, assessments en management games. Ze is bovendien mede-eigenaar van een communicatie adviesbureau. Al haar expertise: als trainer, opleider, ondernemer en als rollenspel acteur met alles wat er aan theorie en praktijkervaring bij hoort, komt samen in Gesprekken Oefenen.

Ze is native speaker Engels & Nederlands en doet Gesprekken Oefenen in beide talen. Ingelise de Jongste is als trainer onderdeel van de TSM Faculty.

Gepubliceerd: 24 juni 2020

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.