Boardroom Coaching

Doeltreffend ‘verbouwen’ terwijl de winkel open is

Aan de top van een organisatie kan je besturen. Met een grote impact. Dat is geweldig. We weten dat een mens in de kern een scheppend wezen is; iedereen wil zaken tot stand brengen. Op het boardroom niveau kan je dat bij uitstek doen. En toch, het kan zo moeizaam gaan ‘at the top’.

Vrijheid in denken
Besturen en managen in tijden van onzekerheid, zeker in deze Corona tijden, is vrijheid in denken nodig. Andere paden bewandelen, (n)on-conformistisch denken en toch weer de bedrijfsvoering brengen naar een gemeenschappelijk punt. Het moet allemaal wel in onderlinge samenhang met elkaar, met het directieteam, gebeuren. Die samenhang is soms ver te zoeken.

De vrijgevochtenheid en eigenstandigheid van boardroomleden -de reden waarom ze op die plek zitten- maakt dat het niet altijd makkelijk is om tot (min of meer) eensgezindheid te komen. Lagen de woorden ‘onzekere tijden’ ons al in de mond bestorven, de Corona situatie heeft aan die onzekerheid een andere dimensie gegeven. Omgaan met onzekerheid is geen ‘one trick pony’. Het is een pluriforme bedrijfspuzzel voor klanten, personeel, omzet, financiën en de dynamiek hiertussen.

Alle neuzen alle kanten op
Juist ‘alle neuzen ALLE kanten op’, geldt in de boardroom: breed kijken is vitaal om onzekerheid met elkaar tegemoet te treden. Om toch gezamenlijk in een zelfde richting te lopen. Vaak gaat dit heel goed. Soms stokt dit samenwerkingsproces.

Als onzekerheden groot worden, ontstaat er spanning. In spanning worden effectieve en ineffectieve patronen in een directieteam meer zichtbaar en merkbaar. Als het ineffectieve patroon groter en nadrukkelijker wordt, wordt het moeilijker te besturen.

Keren negatief rimpeleffect
De ervaring leert dat moeite in een directieteam op zichzelf al verzwarend is voor de individuele directieleden. De verzwaring geldt evenzo voor de werksituaties eromheen. Er ontstaat een soort negatief ‘rimpeleffect’ dat verder de organisatie in sijpelt in een tijd waar je dat niet kan gebruiken. Het troostrijke is, dit kan gekeerd worden.

Een onafhankelijke kijk en interventie van een professional versnelt het proces van het weer goed op de voeten komen van de boardroom. ‘Boardroom Coaching’ is het met elkaar bespreken van de ineffectieve situatie met het oog op de organisatie doelen; er wordt doeltreffend ‘verbouwd’ terwijl de winkel open is.

Onze boardroom coaches hebben jarenlange ervaring in diverse boardrooms, samenwerkingsverbanden en teams.  Meer weten? Kijk dan op https://tsm.nl/center-for-leadership-development/ of vraag de brochure aan.

Over Nathalie Vrancken

 

Nathalie Vrancken maakt als docent en boardroomcoach onderdeel uit van de TSM faculty.
De kern van haar werk is het verstevigen van samenwerking en besluitvormingsprocessen in allerlei verbanden. Haar aanpak is praktisch, positief kritisch en spontaan. Zij beweegt mensen om te leren IN het moment zonder de zaak uit het oog te verliezen.
Zij is bedrijfskundige en werkzaam als onafhankelijk gespreksleider, dagvoorzitter en bemiddelaar. Daarnaast is zij spreker over positieve samenwerking en docent en trainer m.b.t. diverse aan samenwerking en besluitvorming gerelateerde onderwerpen. Periodiek is zij werkzaam bij BNR Zakendoen.

Gepubliceerd: 24 juni 2020

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.