Vallen is gratis, investeer in opstaan

De wereld verandert, de markt verandert en de vraagstukken voor jouw organisatie veranderen. Zo is het altijd al geweest. Het betekent dat jij en je bedrijf moeten blijven leren en ontwikkelen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Bijblijven op je vakgebied, dat is duidelijk. Nieuwe technieken leren. En dan? Uitproberen. Onderuit gaan. Opkrabbelen. Volgens TSM Business School is investeren in weer opstaan het allerbelangrijkste.

Bij groeien hoort groeipijn

Natuurlijk vraagt leiderschap om verantwoordelijk handelen, passend bij de situatie waarin je je bevindt. Blijf op de hoogte van nieuwe inzichten in je vakgebied, ontwikkelingen in de organisatiekunde en de knelpunten in de maatschappij. Die kennis kun je toepassen in je bedrijf en daardoor beter reageren op de markt. Maar wat er ook bij komt kijken, is risico’s nemen. Want groeien gaat altijd samen met groeipijn.

Creëer je eigen oefenruimte

“Hoe kun je als leider experimenteren zonder dat het hele bedrijf in gevaar wordt gebracht? Creëer je eigen ruimte waar je kunt experimenteren, en vertaal het geleerde terug naar het bedrijf,” heeft alumna en CEO van Antea Group Nederland Tanja Lendzion ervaren. Ontwikkelen gaat altijd met vallen en opstaan, maar vallen kan ook voorzichtig – als je daar als leider maar ruimte voor organiseert.

“Creëer ruimte om te experimenteren, en vertaal het geleerde terug naar het bedrijf.”

De boel opschudden

Die gelegenheid hebben je medewerkers ook nodig. “Het is mijn ervaring dat de meeste mensen niet voor het geld werken, maar voor de voldoening,” zegt Lendzion. “Je maakt deel uit van een groep en hebt daar toegevoegde waarde.” Die waarde moet gestimuleerd worden, door mensen de ruimte te geven zich (verder) te ontwikkelen. Wat hebben ze nodig om te groeien? Wat kun je doen om ze daarbij te helpen? Door van tijd tot tijd de boel op te schudden, te verbreden of te verdiepen. Zo is iemand weer beter in staat om verantwoordelijkheid te nemen en scherp te blijven.

Hoe zorg je dat je stevig in je schoenen staat?

En dat geldt voor leiders net zo. We hebben allemaal de neiging om terug te vallen in oude gewoonten als we in spannende of onzekere situaties terechtkomen. Of we vergeten kritisch naar onszelf te blijven kijken wanneer we hogerop komen en we minder tegengesproken worden. Met een leidinggevende functie onderhoud je een groter en ingewikkelder netwerk en zal je anders om moeten gaan met macht en politieke spelletjes. Je omgeving verandert, jij wordt anders gezien, en dan is de vraag: ga je daarin mee? Hoe zorg je dat stevig in je schoenen staat en je taken en verantwoordelijkheden steeds opnieuw kunt vormgeven in veranderende situaties?

Actief blijven leren

Hoe ver je ook bent in je carrière, het is altijd prettig als iemand je een spiegel kan voorhouden. Dat kan bijvoorbeeld een coach zijn die met je mee kan kijken en denken over beslissingen die je moet nemen. Natuurlijk heb je geleerd om voortdurend te reflecteren, tijdens een situatie en na afloop. Maar op den duur ontwikkel je een standaard manier van naar je eigen gedrag kijken. Het wordt gewoon. Door actief te blijven leren en af en toe bewust van een afstand goed te evalueren waar je staat en hoe het gaat, kun je dat doorbreken. Of je dat nu zelf doet met een verhelderend boek, of met een klankbordgroep of een coach. Let op, leer bij, praat erover en probeer het uit. Val, en sta weer op. Zo kom je steeds een stap verder.

Maak kennis met onze opleidingen

Als inhoudelijke professional die wil groeien, loop je soms tegen de grenzen aan van je vakkennis en intuïtie. TSM begeleidt al 30 jaar professionals naar bedrijfskundige verdieping en persoonlijke groei. Toegesneden op jouw ambities: Executive MBA-programma, de Leergang Bedrijfskunde en de Basisopleiding Bedrijfskunde.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.