Trauma, ook in organisaties

Het nieuwe boek van organisatiecoach Philippe Bailleur

Als het om trauma’s gaat, hebben organisaties vaak dezelfde houding als individuen; men kiest voor ontkenning van wat lastig en pijnlijk is. Terwijl we er juist bij gebaat zijn om aandacht te schenken aan een trauma. Bepaalde symptomen, zoals een oplopend aantal burn-out gevallen, worden snel toegekend aan het individu, in plaats van het te zien als een uiting van een lijdende organisatie. Maar ook al tonen de symptomen zich via het individu, het is in wezen de organisatie die ziek is en heling nodig heeft.

Trauma als groepsverschijnsel
In het artikel “Trauma in organisaties” geeft Philippe Bailleur een korte samenvatting van zijn nieuwe boek. Hij legt een verband met systeemtrauma -trauma als een groepsverschijnsel- en beschrijft vier categorieën van systeemtrauma die hij in zijn loopbaan als organisatiecoach tegenkwam. Om je organisatie gezond te houden of weer gezond te krijgen, is het essentieel om van deze verschillende soorten trauma’s op de hoogte te zijn. In zijn artikel geeft Philippe tips over hoe je een dergelijk systeemtrauma kunt opsporen.

Over Philippe Bailleur
Philippe Bailleur werd geboren in België en heeft na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School een aantal jaren op de luchtmachtbasis van Melsbroek gewerkt. Net toen hij daar in 1996 werd aangesteld als personeelsverantwoordelijke, crashte in Eindhoven de Hercules, een transportvliegtuig van de Belgische luchtmacht. Alle bemanningsleden (BE) en inzittenden (NL) kwamen om het leven.

Deze gebeurtenis tekende zijn loopbaan. Philippe koos ervoor om zich volledig te richten op het begeleiden van organisaties. Inmiddels werkt hij al 20 jaar als organisatiecoach in uiteenlopende organisaties en maakt hij als kerndocent en coach onderdeel uit van de faculty van TSM Business School.

 

Gepubliceerd: 18 september 2018

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.