Studiereis Executive MBA

Deze zomer zijn er 3 Executive MBA groepen naar Berlijn geweest voor een studiereis. Waar op de donderdagavond werd afgetrapt met een borrel, begon vrijdag het educatieve gedeelte van de trip. Zo werd er in de ochtend een sessie over de Duitse cultuur gegeven door Margriet Brandsma (voormalig Duitsland verslaggever van de NOS) en nam Dr. Markus Ramming in de middag de groep mee in het kennisdomein van neuroleadership. Op zaterdag stond er wederom een dag gepland met Markus, waar er dieper op neuroleadership werd ingegaan.

Uiteraard was er ook nog ruimte voor andere culturele activiteiten in de stad. Via een fietstocht kon er mooi geposeerd worden voor de Reichstag en werd ook nog het Stasimuseum bezocht.

Neuroleadership

Neuroleadership gaat over hoe je de kennis die we hebben van het brein kan gebruiken bij het richtinggeven van werknemers en managers. Hierbij zoomde Markus eerst in op de basisbehoeften van het brein: Behoefte aan een relatie, behoefte aan controle, behoefte aan geluk, behoefte aan eigenwaarde.

Deze behoeftes worden door iedereen anders geïnterpreteerd en iedereen heeft ook een andere manier in het leven gevonden om die behoeftes te bevredigen. Iedereen zoekt in het leven naar bevrediging van die vier behoeftes wat kortgezegd op twee manieren gedaan kan worden, namelijk wel of niet op zoek gaan naar de bevrediging van deze behoeftes. Indien men zich in een omgeving bevindt waar men niet in deze behoeftes wordt voorzien, dan wordt dat neurologisch ervaren als een dreiging. Men ervaart dan angst of agressie wat min of meer gelijk is aan een stress-reactie. Op basis van die stress-reactie wordt er een Fight, Flight of Freeze reactie geactiveerd in het lichaam.

Tegelijkertijd zijn er in het onderbewustzijn, verschillende ‘mindsets’ actief, namelijk: Optimisme, Eigenwaarde, Oplossingsgerichtheid, Groei/Vast. Deze mindsets beïnvloeden onze perceptie, actie, beoordelingsvermogen en emotie, dit geldt ook vice versa. Door je bewust te zijn van het gedrag wat je vertoont en na te gaan vanuit welke (onderbewuste) mindset dit naar voren komt, kan je je gedrag bewust aanpassen door actief een andere mindset aan te nemen. Kortom, wees je bewust van je mindset. Dit is namelijk iets dat in het onderbewustzijn speelt en waardoor je beoordelingsvermogen wordt bepaald. Neem in verschillende situaties een andere mindset aan en onderzoek bij jezelf of je daarbij een andere perceptie/actie/beoordeling hebt. Dit kan ook getraind worden met het team als je merkt dat er veel weerstand is in het team voor bepaalde veranderingen. Stel hier actief vragen over en probeer mensen de zaak van een andere kant te laten belichten. Ofwel, beïnvloed mensen door ze in te laten zien dat het ook anders kan.

Wat je hier uit kunt leren is dat je niet alleen jezelf kan veranderen, maar op deze manier ook anderen kunt beïnvloeden door bijvoorbeeld vragen te stellen die iemand in een andere mindset brengt. In een veranderprogramma moeten mensen een growth-mindset hebben om met de uitdagingen en nieuwe situaties die een verandering teweeg brengt om te kunnen gaan. Iemand die bijvoorbeeld veel tegenspraak geeft zou gevraagd kunnen worden naar wat er wél mogelijk is op basis van hetgeen hem of haar tegenstaat. Daarmee kan van ‘buitenaf’ een andere mindset worden geactiveerd waarmee een andere reactie kan worden opgewekt.

Daarnaast kunnen we hieruit leren dat we zelf te maken kunnen hebben met een zogeheten confirmation bias. We zijn doorgaans overtuigd van ons eigen gelijk, waardoor we de zaken enkel zien op een manier die ons bevestigen in ons eigen gelijk. Wat dat betreft is onze mindset daardoor redelijk beperkt en dien je er bij jezelf alert op te blijven dat dit proces in je onderbewustzijn speelt. Met andere woorden, zodra je een bevestiging signaleert bij jezelf dan zou je kunnen proberen om een andere mindset aan te nemen die je niet bevestigt in hetgeen je ervaart maar een mindset die de zaak van een andere kant doet belichten om je eigen bias te kunnen uitdagen. Op die manier kunnen we waarschijnlijk meer begrip voor het gedrag of standpunt van een ander

Gepubliceerd: 8 september 2022

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.