Leiderschap is durven handelen

Je kunt leiderschap eindeloos ontdekken, erop oefenen en reflecteren, maar uiteindelijk gaat het maar om één ding: een zichtbaar resultaat. Bij TSM Business School vinden we dat krachtig leiderschap van je vraagt dat je daadwerkelijk handelt en tot een resultaat komt. Dat betekent dat je je eigen koers bepaalt, hardop zegt waar je voor staat en vervolgens ook echt aan de slag gaat. Met eigenaarschap en verantwoordelijkheid.

In je plan komt alles samen

“Leiderschap betekent dat jij aan de knoppen zit,” zegt docent leiderschapsontwikkeling bij TSM Business School Marie-Claire Dassen. “Niemand geeft je instructie en niemand anders kan bepalen wat de beste beslissing is.” Tijd om te vertrouwen op je eigen inzicht, de kennis die je hebt opgedaan en de mensen die je om je heen hebt verzameld. Waar staat je organisatie op dit moment? Waar wil je naartoe? Hoe kom je daar? En hoe gaat het met de mensen die je nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen? Breng het in kaart, maak een plan én zorg dat het plan realiteit wordt. Hier komt alles samen.

“Wil je dat er iets verandert? Neem dan zelf de eerste stap, anders gebeurt er niets.”

Als er één schaap over de dam is

Je kunt het allemaal van achter je bureau verzinnen, maar zonder actie beklijft het niet. Ontwikkelen zonder actief handelen is onmogelijk. Je bedrijf komt alleen verder als jij aan de slag gaat en durft te experimenteren. “Wil je dat er iets verandert? Neem dan zelf de eerste stap, anders gebeurt er niets,” heeft alumnus en directeur manufacturing Netherlands bij Meyn Food Processing Technology Marcel Konings ervaren. Soms moet er letterlijk eerst één schaap de dam over voordat er anderen volgen. En als leider ga jij voorop.

De onzekerheid wegnemen

Dat betekent ook kunnen of leren omgaan met onzekerheid. Je weet nu eenmaal niet altijd hoe een beslissing uit zal pakken. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je die onzekerheid wegneemt bij je medewerkers en daarmee de juiste omstandigheden creëert voor hun werk. Zodat zij zich kunnen concentreren op waar zij goed in zijn. Of je dat nu doet door actief iets te ondernemen of het gewoon even te laten, zonder meteen naar oplossingen te zoeken. Want handelen kan ook betekenen iets juist níet doen. Waar je ook voor kiest, doe het met overtuiging.

Het kan altijd fout gaan. De kunst is om ook als het misgaat de volle verantwoordelijkheid te nemen, met open ogen de gevolgen te aanvaarden en ervan te leren. Geef het goede voorbeeld door te laten zien dat je beslissingen kunt nemen én je fouten kunt toegeven als het misgaat. Om het de volgende keer beter te doen.

Ga het doen

Maak gebruik van de bronnen die je tot je beschikking hebt: bedrijfskunde en managementkennis, je vakinhoud én je mensen. Grijp terug op wat je hebt geleerd over reflecteren en evalueren. Handel naar je zelfinzicht door te werken aan waar je niet goed in bent, en schakel actief anderen in die jou aanvullen. Ga met mensen in gesprek, zorg dat je zichtbaar aanwezig bent. Spreek je waardering uit en sta achter ze. En het allerbelangrijkste: laat het hier niet bij. Ga het doen.

Maak kennis met onze opleidingen

Als inhoudelijke professional die wil groeien, loop je soms tegen de grenzen aan van je vakkennis en intuïtie. TSM begeleidt al 30 jaar professionals naar bedrijfskundige verdieping en persoonlijke groei. Toegesneden op jouw ambities: Executive MBA-programma, de Leergang Bedrijfskunde en de Basisopleiding Bedrijfskunde.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.