Leiden zonder macht, kan dat?

Leiderschap is lang niet altijd gekoppeld aan een managementfunctie. Bij TSM Business School vinden we dat juist sleutelfiguren als informele leiders een belangrijke rol binnen organisaties vervullen, ook zonder formele leiderschapsrol. En dat de ontwikkeling, het perspectief en de verdienmogelijkheden van deze informele leiders meer aandacht verdienen.

Sleutelfuncties

“Informeel leiderschap is een rol die je hebt als je toegevoegde waarde hebt voor de organisatie en de mensen die er zitten,” zegt Marie-Claire Dassen, docent leiderschapsontwikkeling bij TSM Business School. “Zónder dat je daar een visitekaartje voor hebt gekregen.” Het zijn sleutelfuncties waarin je op een andere manier leiderschap toont. Waarin je het verschil maakt door collega’s mee te nemen, te enthousiasmeren, te weten wat er speelt en veranderingen in gang te zetten. Dit soort informele leiders spelen een grote rol in de ontwikkeling van een organisatie.

“Zorg dat sleutelrolspelers gesteund worden, goed verdienen en waardering krijgen voor hun rol.”

Leiderschap in alle soorten en maten

Je kunt processen organiseren als de beste en weet feilloos wie je waarvoor moet bespelen. Of je bent degene die altijd tot in detail op de hoogte is van wat er niet lekker loopt op de afdeling en waar de gevoeligheden zitten. Je weet precies wat er op de markt speelt en verzint de meest spannende nieuwe producten. Of je zit zo goed in de technische inhoud dat iedereen bij jou aanklopt voor advies. Leiderschap is niet gebonden aan formele functies, maar komt in alle soorten en maten.

Vooruitkomen in de breedte

“Ik heb heel veel waardering voor bedrijven die niet alleen maar denken in een hiërarchische piramide, maar denken in sleutelrolspelers,” zegt Jeroen Sempel, docent financieel management bij TSM. “En dan zorgen dat die sleutelrolspelers gesteund worden, goed kunnen verdienen en waardering krijgen voor hun rol.”

Want de verleiding kan groot zijn om mensen met een enorme inhoudelijke expertise of kwaliteiten als sparringpartner een hoge positie binnen de hiërarchie van een bedrijf te geven. En dat betekent doorgaans leiding geven aan een groot aantal medewerkers, hoewel dat lang niet altijd is waar zo iemand goed in is of zijn energie uit haalt. Vooruitkomen in een bedrijf moet ook in de breedte kunnen. Ruimte creëren voor verschillende vormen van informeel leiderschap komt je bedrijf, je mensen én formeel leiderschap alleen maar ten goede.

Benut de collectieve kracht

Formele leiders hoeven zich niet bedreigd te voelen door deze sleutelrolspelers. Integendeel. Door juist met ze samen te werken en ze op hun kwaliteiten in te zetten, benut je hun talent voor je bedrijf. Zorg dat je in staat bent zelf aan het roer te staan terwijl je anderen de ruimte en het vertrouwen geeft om te doen waar zij goed in zijn. Zodat de collectieve kracht van alle mensen zo goed mogelijk wordt benut.

Maak kennis met onze opleidingen

Als inhoudelijke professional die wil groeien, loop je soms tegen de grenzen aan van je vakkennis en intuïtie. TSM begeleidt al 30 jaar professionals naar bedrijfskundige verdieping en persoonlijke groei. Toegesneden op jouw ambities: Executive MBA-programma, de Leergang Bedrijfskunde en de Basisopleiding Bedrijfskunde.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.