‘De interactie met deelnemers uit andere beroepsgroepen is een absolute meerwaarde’ – Kyra Meijer Alumna Bedrijfskunde voor Young Professionals

Kyra Meijer is HR-adviseur voor zes afdelingen, waaronder chirurgische afdelingen en verschillende poli’s, van het Medisch Spectrum Twente (MST), met zijn hoofdvestiging in Enschede een van de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland. Kyra is verantwoordelijk voor een personeelsbestand van 600–700 medewerkers en werkt nauw samen met de afdelingsmanagers om onder andere de in- en uitstroom van personeel in goede banen te leiden. Andere belangrijke aandachtsgebieden zijn verzuimbegeleiding en team- en talentontwikkeling. “Op dat laatste komt steeds meer nadruk te liggen in mijn werk, hoe medewerkers zich kunnen ontwikkelen, maar ook hoe de teams zich kunnen ontwikkelen.”

Gepubliceerd: 27 september 2022

Steeds iets verder kijken dan je gewend bent

Na een HBO-studie Personeel & Organisatie werkte Kyra kort in de uitzendwereld en daarna een tijd als reisleidster in Zuid-Europa, waar ze naar eigen zeggen veel van heeft geleerd. “Het was echt pionieren. Je kreeg bij wijze van spreken kost en inwoning en elke week een buslading vakantiegangers, en de rest moest je zelf maar verzinnen… Daar heb ik geleerd om volledige verantwoordelijkheid te nemen. Ik heb zelf excursies bedacht, afspraken gemaakt met lokale ondernemers, campings enzovoort. Ik heb een eigen toko opgezet en die liep als een trein.” Kyra ziet sommige vaardigheden die ze destijds ontwikkelde terug in haar huidige functie. “Goed kijken wat medewerkers willen, waar ze gelukkig van worden. Op mensen afstappen. Er zit in mijn werk een stuk dienstverlening, en dealtjes sluiten soms, want dat hoort er ook bij.”

Niks voor mij

Door omstandigheden kwam Kyra, tijdelijk dacht ze, in de zorg terecht. “Ik rolde erin tijdens een vervanging bij zwangerschapsverlof. Ik dacht: de zorg, dat is niets voor mij, maar ik wilde het best een half jaartje doen. Nu werk ik er alweer 15 jaar…” Wat was het dat haar zo beviel dat ze er nog steeds, en met veel plezier, werkt? “Ik vind het ziekenhuis een zeer interessante werkomgeving. Het is eigenlijk heel commercieel: we willen de beste zijn, de meeste patiënten hebben, de meest ingewikkelde operaties uitvoeren. Daarnaast is een ziekenhuis een grote en dynamische organisatie die veel kansen en mogelijkheden biedt, ook voor verdere ontwikkeling. En iedereen wordt ermee geconfronteerd en heeft er een mening over; het heeft een belangrijke maatschappelijke functie.”

Het Medisch Spectrum Twente kampt, net als veel andere ziekenhuizen in Nederland, met personeelstekorten en een groot verloop van personeel. Wat zijn de mogelijkheden voor het MST en voor Kyra als HR-adviseur om dat probleem aan te pakken? “Allereerst natuurlijk heel actief werven, connecties onderhouden met hogescholen en mbo’s en verpleegkundigen die aan het afstuderen zijn. Daarnaast zetten we veel sociale media in, met leuke filmpjes, om zoveel mogelijk studenten te bereiken.” Volgens Kyra komen veel verpleegkundigen met hoog gespannen verwachtingen van hun opleiding, wat bijdraagt aan het snelle verloop van het personeel. “Ik heb het gevoel dat zorgopleidingen [soms] niet helemaal aansluiten bij het werkveld. In de opleidingen wordt veel aandacht besteed aan speciale projecten en onderzoek, maar in het ziekenhuis moeten we in eerste instantie veel basale zorg verlenen. Dat moeten de verpleegkundigen eerst onder de knie krijgen, voordat ze een stap verder kunnen doen. Daarna zijn er bij ons genoeg mogelijkheden om je door te ontwikkelen, naar de intensive care of de spoedeisende hulp of cardiac care, maar je moet eerst de basis goed beheersen en een goede klinische blik ontwikkelen. We moeten hun verwachtingen dus goed managen; dat proberen wij te doen met stages en open dagen, zodat ze een goed beeld krijgen van wat het werk inhoudt.”

Strategisch

Kyra begon als HR-consulent en ontwikkelde zich tot HR-adviseur. Een paar jaar geleden begon het, zoals ze zegt, te “kriebelen”. Ze was toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik was wel benaderd of ik misschien afdelingsmanager wilde worden. Ik twijfelde daarover en heb een ontwikkelassessment gedaan. Daar kwam uit dat ik er wel de skills maar niet de karaktereigenschappen voor heb. Als afdelingsmanager heb je simpelweg ook veel corvee te doen. Ik ben meer van de grote lijnen, ik wil op strategisch niveau met thema’s bezig zijn. Een opleiding met vooral generieke elementen was dus heel geschikt voor mij, en zo ben ik bij de opleiding Bedrijfskunde voor Young Professionals van TSM terechtgekomen, ook omdat mijn manager bij TSM een Executive MBA volgde en heel tevreden was over de lesstof en begeleiding.” Als belangrijke meerwaarde van de opleiding noemt Kyra, naast vakken als financieel management en strategie & organisatie, de interactie met deelnemers uit andere beroepsgroepen. “Financieel management vond ik heel interessant en ook best taai als je er zoals ik niet direct mee te maken hebt. Maar in mijn studiegroepje zaten twee mensen van ABN Amro en die stelden heel goeie vragen aan mij. Wat staat hier? Wat betekenen deze cijfers volgens jou? Ik heb niet alleen veel van de docenten geleerd, maar ook van mijn studiegenoten.”

Meer weten?

Download vrijblijvend de brochure met uitgebreide informatie over Bedrijfskunde voor Young Professionals

Rood en geel

De inhoudelijke vakken werden aangevuld met aandacht voor persoonlijk leiderschap. “Je wordt gedwongen heel goed naar je persoonlijk profiel te kijken. Past die bij je huidige functie? Levert het nieuwe inzichten op? Wat betekent het voor jouw rol in je team? En hoe koppel je het aan een eventuele nieuwe stap in je carrière? Ik scoor hoog op ‘rood’ en ‘geel’, ben erg gericht op snelheid, resultaat, collegiale relaties, minder op details, zeker in tijden van stress. Daar is niks mis mee, maar in sommige omstandigheden moet je op de rem trappen, anderen de tijd gunnen om aan te haken. Het is belangrijk dat je jezelf goed kent. Daar heeft de opleiding van TSM zeker bij geholpen, want ze dwingen je om steeds iets verder te kijken dan je gewend bent.”

Warme bedbezetting

Als eindproject (de ‘bedrijfsopdracht’) onderzocht Kyra het verband tussen het verloop van personeel en de warme bedbezetting in het MST. Ze deed dataonderzoek en hield interviews om dat verband te preciseren. “We halen vaak de streefbezetting van 85 procent niet. Dat wordt onder andere veroorzaakt door het grote verloop van personeel, waardoor we bedden moeten sluiten.” Kyra komt in haar onderzoek tot een aanbeveling om dit probleem op te lossen. “We lopen eigenlijk achter de feiten aan, want we acteren pas als een medewerker vertrekt. Mijn aanbeveling is om boven op de personele begroting, die al circa 5 miljoen euro is, zes extra verpleegkundigen aan te nemen, zodat je bij verloop van verpleegkundigen niet direct hoeft te werven. Die extra kosten geven we nu ook uit, aan werving en andere inspanningen zoals extra inwerkperioden. Je kunt dat geld beter aan de voorkant uitgeven, dat creëert een stabieler personeelsbestand met minder wisselingen.”

Kyra heeft de opleiding Bedrijfskunde voor Young Professionals onlangs afgerond en presenteert haar onderzoek binnenkort aan het bedrijfskundig management van het ziekenhuis.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.