Een nieuwe realiteit. En eentje die nog elk moment verandert. Hoe ga je daarmee om? Misschien herken je je wel, in één van de zaken.

Geef je veerkracht een boost

Een nieuwe realiteit. En eentje die nog elk moment verandert. Hoe ga je daarmee om? Waarschijnlijk werk [en woon] je nu in een andere situatie dan een paar maanden geleden. De afstand die we onderling moeten aanhouden, zorgt dat we meer aangewezen zijn op onszelf. En er komen zaken op je af die je nog niet eerder meemaakte. Wat doet dat met je?

Misschien herken je je wel, in één van de zaken die ik van verschillende leiders hoor:

  • Ik ben de controle kwijt;
  • Ik heb moeite verbinding te blijven ervaren met mijn management/medewerkers;
  • Ik heb moeite de moraal hoog te houden;
  • Hoe ga ik om met onduidelijkheid en chaos?;
  • Hoe vind ik een andere vorm voor mijn leiderschap?

Het is niet makkelijk om hierin je weg te vinden. Op onbekend terrein; een onzekere tijd met nog onduidelijke uitkomst.

Statische mindset

Al deze uitdagingen veroorzaken extra druk en stress, waardoor je vaak onbewust teruggrijpt op vertrouwde mechanismen en patronen. Die zijn bekend en waren in het verleden behulpzaam. Bij veel mensen komen ze nu (uitvergroot) naar de oppervlakte. Tegelijk kunnen deze juist in onzekere tijden remmend werken op je leiderschapsgroei en effectiviteit. Met risico op een ‘statische mindset’.

Heel simpel gezegd vertrouwen denkers onder stress op hun analytisch vermogen, schieten doeners in de actie en koersen voelers op hun onderbuik. Ook val je soms terug op oude overtuigingen en interne mechanismen. Of kom je in een impasse omdat denken en voelen elkaar tegenspreken. Het riskante van deze processen is dat je hierdoor onbewust ‘vergeet’ om de effectieve delen in je potentieel in te zetten.

Groei-mindset

Als je deze belemmerende mechanismen kunt herkennen en tools hebt om er mee om te gaan, geeft dat een boost aan je leiderschapsgroei. Deze crisis is daarom, paradoxaal genoeg, juist het moment om te groeien in je leiderschapsontwikkeling. De situatie maakt al dat je wel móet leren. Als het je daarbij lukt om je ‘groei-mindset’ aan te zetten, heb je dubbel profijt; je weet hoe je deze mindset in jezelf kunt mobiliseren EN bent in staat om dat ook onder druk te kunnen. Dat vergroot je veerkracht!

De kernvraag is daarom: hoe kun jij de situatie voor je laten werken?

Met voldoening verder

De situatie voor je laten werken lukt het beste met behulp van een klankbord of spiegel. Iemand om mee te sparren en iemand die ondersteunt in zelfonderzoek doen. Die je hele potentieel aanspreekt, snel zicht geeft op je groeicurve en de volgende stappen die je hierin kunt maken. Zodat je veerkracht toeneemt. Zo kun je jezelf empoweren; je drive en interne rust ervaren, en zaken weer in perspectief zien. Zodat je met een gevoel van voldoening verder kan.

Gebruik deze uitzonderlijke tijd om te groeien als leider en gun jezelf een klankbord. Veerkracht Coaching kan je helpen om je groei-mindset aan te zetten en zo je veerkracht te vergroten. Meer weten? Vraag de brochure aan.

Over Jacobien Geuze

Jacobien Geuze is coach en programmamanager bij TSM Business School. Zij faciliteert verandering, organisatie-effectiviteit en sterkere relaties en helpt daarmee organisaties en leiders hun volledige potentieel te benutten en hun doelen te verwezenlijken. “Dit vraagt persoonlijke ontwikkeling en de bereidheid om daarin werk te doen. Een blik naar binnen en openheid om ons perspectief te veranderen. Dan kunnen we leven en werken vanuit passie, power en purpose. En ervaren we de kracht om diepere impact te maken op de wereld om ons heen.”

Gepubliceerd: 6 mei 2020

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.