Ben jij in staat je ego opzij te zetten?

Krachtig leiderschap vraagt om zelfkennis. En dat betekent goed in de spiegel kijken. Bij TSM Business School zijn wij ervan overtuigd dat krachtig leiderschap staat of valt met je kunnen verdiepen in jezelf én de ander. Ontdek waar je goed in bent, wat je zwakke punten zijn, hoe je je verhoudt tot anderen – en zorg dat je een beetje om jezelf kunt lachen.

Een stapje terug doen

Met trainingen en feedback kun je een keur aan informatie over jezelf opdoen. Wie je bent en hoe je gevormd bent. Hoe je overkomt en wat je voorkeursstijl is als leider. Je leert een stap terug te doen en te kijken wat er gebeurt als jij bepaald gedrag laat zien. Wat werkt wel, wat gaat minder goed? “Als je zelf ziet wat minder goed werkt, dan steek je dat de volgende keer op een andere manier in,” heeft alumnus en directeur manufacturing Netherlands bij Meyn Food Processing Technology Marcel Konings ervaren. “Je kunt er duizend-en-een boeken over lezen, allemaal met goede tips en tricks, maar zelf doen is het belangrijkste.”

Weten waar je anderen voor in moet zetten

Leren waar je minder goed in bent betekent niet dat je opeens een heel ander mens hoeft te worden. “Als je van jezelf weet waar je sterke en zwakke punten zitten, dan weet je óók waar je anderen voor moet inzetten,” zegt alumna en eigenaar van MATE Infra advies Marianne Oostveen. Dat betekent overigens niet dat je niets aan je eigen zwaktes hoeft te doen. Natuurlijk moet je van je eigen kwaliteiten uitgaan, maar om goed te kunnen functioneren in een leiderschapsrol moet je ervoor zorgen dat je minder sterke punten in elk geval je omgeving en jouw functioneren niet tot last zijn.

“Als je van jezelf weet waar je zwakke punten zitten, weet je ook waar je anderen voor moet inzetten.”

Reflection in action

Waar je in eerste instantie vooral achteraf reflecteert, door terug te kijken op een situatie of een gesprek dat je hebt gevoerd, vergt goed persoonlijk leiderschap ook reflection in action. Tijdens een situatie al inschatten hoe het gaat, wat nog niet lekker loopt en hoe je het ter plekke kunt bijsturen. Dat betekent permanent met jezelf in gesprek zijn, zodat je scherp blijft, niet vervalt in oude gewoontes én je je steeds blijft verhouden tot je veranderende omgeving.

Goed leiderschap vergt onderhoud

Schakel daar vooral ook anderen bij in. Verzamel de juiste mensen om je heen die je kritiek geven en durven te bevragen. Want onze ervaring is dat hoe hoger de functie, hoe minder mensen dat uit zichzelf doen. Makkelijk is het niet, maar om feedback vragen doet geen afbreuk aan je positie. Vraag er actief om en stel je ervoor open. Zo blijven reflectie en zelfinzicht een blijvend onderdeel van jouw leiderschap. Je gaat aan de slag en reflecteert tijdens en na afloop alleen en met anderen. Je stelt bij en gaat verder. Iedere keer weer. Want krachtig leiderschap vergt aandacht en onderhoud en vind je steeds opnieuw uit.

Maak kennis met onze opleidingen

Als inhoudelijke professional die wil groeien, loop je soms tegen de grenzen aan van je vakkennis en intuïtie. TSM begeleidt al 30 jaar professionals naar bedrijfskundige verdieping en persoonlijke groei. Toegesneden op jouw ambities: Executive MBA-programma, de Leergang Bedrijfskunde en de Basisopleiding Bedrijfskunde.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.