Bedrijfsopdracht als leidraad voor succes

Wikash Jharihar heeft in augustus de opleiding Toegepaste Bedrijfskunde afgerond. Als leidinggevende bij Van Rossum Engineering BV heeft hij door middel van de opleiding zijn organisatie, het team en zichzelf in no time naar een hoger niveau kunnen brengen. Van begin af aan heeft Wikash de bedrijfsopdracht  – als onderdeel van de opleiding – met beide handen aangepakt en tot een succes gebracht.
Waarom heb je voor TBK gekozen?

Dat is een samenloop van omstandigheden. We hadden vanuit Van Rossum Engineering de wens om de organisatie naar een hoger niveau  te tillen. Van huis uit zijn we allemaal techneuten en werken we gestaag door aan onze projecten… maar doen we het wel op de juiste manier? Daarnaast kwamen we via een klant te weten dat de opleiding TBK bestond. Deze opleiding bood mij vanwege de combinatie van bedrijfskundige modules, persoonlijke ontwikkeling en de praktijkopdracht de kans kreeg om echt stappen te gaan maken.

Wat waren de doelen voor jou persoonlijk?
Ik wilde sterker in mijn schoenen staan tijdens het leidinggeven en in staat zijn structuur aan te brengen binnen de organisatie. Dit is goed gelukt, meer dan ik had verwacht en gehoopt eigenlijk. Door de opleiding heb ik nu het zelfvertrouwen en dat straal ik ook uit tijdens een gesprek. Ik ben nooit met communicatie- en presentatietechnieken in aanraking gekomen tijdens mijn opleiding Werktuigbouwkunde. Daarnaast is het aanbrengen van structuur is echt key bij Van Rossum Engineering. Waar niet alleen ik in ben gegroeid als mens, maar waar ook het team veel profijt van heeft.

Wat was de kern die naar voren kwam uit de probleemanalyse van jouw bedrijfsopdracht?
Duidelijkheid creëren. Wanneer men niet goed weet wat van hen gevraagd wordt, is het onmogelijk om het beste resultaat te behalen. En nog belangrijker, wanneer je niet goed weet wat je moet doen is de kans op fouten aanzienlijk groter, dan wanneer je het wel weet. Door duidelijkheid te creëren reduceer je het risico op fouten en dus op hoge kosten.

Je hebt je hele team bij je opdracht betrokken wat heeft deze manier van werken jou gebracht?
We hebben een team van tien man, hoofdzakelijk bestaande uit werktuigbouwkundigen, daarom was het haalbaar om iedereen een op een te spreken. Zo kwam ik ook echt tot de kern: wie doet wat, waarom doet hij dat zo, waar loopt hij tegen aan? Het was voor de meeste collega’s ook heel leuk, omdat ze op deze manier direct betrokken waren bij mijn onderzoek. De bereidheid om mee te werken was dan ook groot. Daarnaast heb ik regelmatig updates aan het hele team gegeven over de voortgang van de praktijkopdracht.

Als oplossing introduceer je Projectmatig Creëren, waarom past deze manier van projectmanagement goed bij Van Rossum Engineering?
Een planning en een begroting maken kan iedereen relatief snel leren, maar met mensen omgaan is een van de moeilijkste dingen in het leven. Wanneer je een project wilt managen heb je altijd met mensen te maken en daarom heb ik dus voor PMC gekozen. En dat is het mooie van deze methode, want deze kijkt ook naar de “soft” side van projectmanagement.

Hoe heb je dit geïmplementeerd? Wat is hier de status van?
Ik heb ervoor gekozen om iedere medewerker apart te coachen op projectmanagement. Je gaat deze methode pas leren wanneer je ermee bezig bent en hoe fijn is het als je dan een begeleider naast je hebt. Op dit moment werken we allemaal al op deze nieuwe manier, maar het heeft natuurlijk tijd nodig om hier in te groeien. Maar… iedereen ziet dat het werkt en is enthousiast en dat zien we aan de resultaten! Een mooi voorbeeld hiervan: normaal gaan we meteen tekenen bij een opdracht, maar nu gaan we eerst zitten en het project bespreken. Zo kwamen we er bijvoorbeeld in de voorbereidende fase achter dat de 100 uur tijd die we hadden verkocht aan de klant niet paste in onze eigen planning, en dus niet haalbaar was in het tijdbestek waarin het project klaar moest zijn. Op deze manier konden we nog tijdig mankracht bijschakelen, om zo wel het project tijdig af te krijgen. Het voordeel hiervan is dat je niet op het eind nog een sprint moet maken en dat je het hele project rustig kan doorlopen.

Tot slot
Ik merk dat ik nu mensen sneller kan overtuigen om dingen anders te doen, alleen al omdat ik een opleiding heb gedaan. Als ik deze opleiding niet had gedaan, dan had ik misschien wel hetzelfde bereikt, maar dan had ik veel langer over gedaan.

Gepubliceerd: 26 oktober 2021

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.