Bedrijfskunde het begin, leiderschap het verschil

Om leiding te kunnen geven aan een gezond bedrijf is meer nodig dan alleen vakkennis. Volgens TSM Business School is de basis van krachtig leiderschap een onlosmakelijke combinatie van bedrijfskundig inzicht en persoonlijke ontwikkeling. Weet jij te sturen op cruciale zaken als cijfers en strategie, heb je je managementvaardigheden onder de knie en weet je om te gaan met jezelf en anderen? Dan kunnen jij en je organisatie meters maken.

De drie bronnen van een krachtige leider

Leidinggeven is een heel actief begrip. “Je neemt de verantwoordelijkheid om te weten, te kunnen en te doen wat op dat moment nodig is voor jouw bedrijf,” zegt Marie-Claire Dassen, docent leiderschapsontwikkeling van TSM Business School. En daarvoor moet je een beroep kunnen doen op drie bronnen: vakinhoud, managementkennis én persoonlijk leiderschap. Hoe belangrijk elke bron is en hoe goed je erin moet zijn, kan verschillen per organisatie of per rol. Maar een goed leider heeft van alle drie op z’n minst de basis in huis en kan hier ook makkelijk tussen schakelen.

In de praktijk is dat lang niet altijd het geval. Als business school ontstaan vanuit de vooral technische Universiteit Twente, hebben wij veel technici gezien die zich vanuit hun expertise hebben opgewerkt naar een managementfunctie. Van het nemen van verantwoorde bedrijfskundige beslissingen en het op een goede en effectieve manier motiveren en aansturen van mensen hadden ze echter nog geen kaas gegeten.

Studeren én ervaren

Managementkennis kun je opvijzelen door hard te studeren en jezelf continu uit te dagen om een koppeling te maken tussen kennis uit een boek of van anderen en jouw dagelijkse praktijk. Persoonlijk leiderschap ontwikkel je vooral door te ervaren. Met oefening in en feedback uit de praktijk ontdek je hoe jij handelt en wat voor reacties dat teweegbrengt. Zodat je de volgende keer weer een stap verder komt.

“Je neemt de verantwoordelijkheid om te weten, te kunnen en te doen wat voor jouw bedrijf op dát moment nodig is.”

Omgaan met onzekerheid

Als leider moet je bijvoorbeeld kunnen omgaan met onzekerheid. Je kunt niet alles weten, zeker niet op strategisch niveau. Maar ook in dat soort situaties moet je een beslissing kunnen nemen en ernaar handelen – dat is wat leiderschap vraagt. Jij hakt de knoop door, zodat anderen dat niet meer hoeven te doen. Daarmee speel je cognitieve en emotionele energie vrij voor de mensen aan wie je leiding geeft.

Neem wat afstand

Om in onzekere situaties stevig in je schoenen te staan, moet je jezelf goed kennen. Hoe reageer ik op spanning? Wat doe ik in onzekere situaties? Vind je iets spannend, dan kun je goed terugvallen op je zakelijke deskundigheid. Neem wat afstand en beschouw het vanuit de businesskant. Andersom werkt dat ook: ben je vooral bezig met de bedrijfsmatige kant? Bedenk dan wat voor effect de situatie op jou en je mensen heeft en hoe je samen een goed resultaat behaalt.

Mensen in plaats van methodes

TSM alumnus en directeur manufacturing Netherlands bij Meyn Food Processing Technology Marcel Konings was altijd meer van de methodes, en minder van de mensen. “Nu ga ik uit van wat mensen drijft om hun werk te doen. Waarom ga jij ’s morgens met plezier naar je werk? En wanneer niet?” Want dat plezier heeft wel degelijk invloed op het product of de dienst die je levert. Door je business know-how te combineren met persoonlijk leiderschap, zorg je ervoor dat jij, je mensen én je bedrijf kunnen groeien.

Maak kennis met onze opleidingen

Als inhoudelijke professional die wil groeien, loop je soms tegen de grenzen aan van je vakkennis en intuïtie. TSM begeleidt al 30 jaar professionals naar bedrijfskundige verdieping en persoonlijke groei. Toegesneden op jouw ambities: Executive MBA-programma, de Leergang Bedrijfskunde en de Basisopleiding Bedrijfskunde.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.