Van loodgieter naar directeur, alumnus Tanja Lendzion aan het woord

Tanja Lendzion werkt bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Als directeur van de businesslijn Bouw & Installaties is zij verantwoordelijk voor adviesgroep Bouw en Van der Heide. Zij heeft in 2016 haar MBA bij TSM afgerond. Na de MBA heeft de carrière van Tanja zich in snel tempo ontwikkeld. Wij spraken haar over haar carrièrestappen en over haar ervaringen met de MBA.


Waarom heb je een Executive MBA gedaan? En waarom bij TSM?

Ik ben in mijn geboorteland, Duitsland, technisch opgeleid. Ik ben ooit begonnen met de opleiding tot loodgieter, waarna ik vier jaar met heel veel plezier als loodgieter heb gewerkt. Ik vond het vooral leuk om installaties aan te leggen. Na vier jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging en heb ik een opleiding aan de HTS gevolgd. Door de tijd heen heb ik iedere keer stapjes kunnen maken. Toen ik de keuze voor een MBA maakte, werkte ik als adviesgroepmanager Bouw bij Antea Group. Ik wilde graag een opleiding in Nederland volgen en was op zoek naar een opleiding die mij als technicus breder laat kijken. Ik had vooral behoefte aan bedrijfskundige kennis en wilde mijzelf ontwikkelen als manager. Een Executive MBA bood mij deze mogelijkheden.
Ik heb de top 5 MBA-opleidingen naast elkaar gelegd en ben ook bij alle instituten op bezoek geweest om te bepalen welke opleiding het beste bij mij paste. Ik heb uiteindelijk voor TSM gekozen vanwege de nadruk op de persoonlijke ontwikkeling, die centraal staat, en de goede en stevige inhoud. Binnen de opleiding komen alle onderdelen aan bod, die belangrijk zijn als je een managementpositie bekleedt. Daarnaast vond ik de toevoeging van de buitenlandse studiereizen heel waardevol, omdat je dan ook ervaart hoe anders het onderwijs en het aansturen van een bedrijf in het buitenland kan zijn.

Welke drie woorden komen er bij je op als terugdenkt aan de MBA?

Leuk, gemeenschappelijk gevoel, persoonlijke ontwikkeling.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd tijdens de MBA?

Ik heb zelf het meeste gehaald uit de leiderschapsontwikkeling. Ik heb heel helder gekregen waar ik goed in ben én ook waar ik niet goed in ben. Nu ik dat weet kan ik de zaken hier omheen beter organiseren. Dat wil niet zeggen dat ik compenseer, maar op zoek ga naar mensen die complementair aan mij zijn. Ik heb daarnaast een stap gezet in het motiveren van anderen om te doen waar ze goed in zijn. Ik vraag waar ze blij van worden en energie van krijgen. Door te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent, worden de beste resultaten bereikt. Als blijkt dat een collega niet op zijn plek zit, gaan we samen op zoek naar alternatieven. Voor de MBA voerde ik vooral inhoudelijke gesprekken met de medewerkers en kwam het thema ‘zit ik goed op mijn plek’ minder aan bod.
Terugkijkend, heb ik er door de MBA een bedieningspaneel van 500 knoppen bij gekregen, waaraan ik kan draaien binnen mijn werk, terwijl ik voor de MBA voornamelijk aan de technische knoppen draaide. Nu ken ik een groot aantal bedrijfskundige tools en vooral die op individueel en persoonlijk niveau zijn belangrijk.

Wat heeft je verrast tijdens het volgen van de MBA?

Tijdens de opleiding ben je continu bezig met je bedrijfskundige, academische en leiderschapsontwikkeling. Ik heb een aantal momenten gehad waarop ik de verbinding tussen deze onderdelen niet meer zag. Maar op het einde kwam het allemaal samen en paste het perfect in elkaar. De drie lijnen versterkten elkaar en juist deze combinatie maakte mijn ontwikkeling mogelijk. Het perfect samenkomen heeft mij verbaasd.

Waar werk je en wat doe je in je huidige functie? En waar zit voor jou de uitdaging?

Na afloop van de opleiding ben ik gevraagd om binnen Antea Group zowel businesslijndirecteur Bouw & Installaties als directeur van Van der Heide te worden. In totaal stuur ik binnen deze twee functies 250 mensen aan.
In zijn algemeenheid zit de grootste uitdaging in de hoeveelheid werk. Het is heel veel samen en niet alles kan tegelijk gedaan worden. De MBA heeft mij geholpen om te prioriteren, ik heb beter keuzes leren maken en leren delegeren. Daarnaast vind ik de inhoud van onze business erg interessant, waardoor ik nog wel eens in de verleiding kom om de inhoud in te duiken.

Wat heeft de MBA je gebracht als je kijkt waar je nu staat?

De stap naar het directeurschap had ik waarschijnlijk niet gezet zonder de MBA. Daarnaast heb ik minder snel leren oordelen. Elk verhaal heeft twee kanten. Door de academische insteek van de TSM MBA heb ik geleerd niet te snel naar de oplossing te gaan, maar eerst goed de vraag te onderzoeken. Vanuit mijn technische achtergrond was mijn ervaring dat je een analyse maakt en vervolgens naar de oplossing gaat. Ik ben nu veel bewuster bezig met de vraagstukken, die ik dagelijks tegenkom.

Wat zie je terug in jouw dagelijks handelen wat je vanuit de MBA hebt geleerd?

Het dagelijkse werk staat in geen enkel boekje. De theorie heeft mij zeker geholpen om zaken sneller te doorzien, maar ik heb het meeste geleerd van het persoonlijke deel. Je leert om te gaan met de weerbarstigheid in de praktijk. Het organiseren van reflectie om mij heen en het nog beter leren kennen van mijzelf helpt mij nog elke dag. Daarnaast heb ik meer een helicopterview ontwikkeld. In het verleden had ik nog wel eens de neiging om er tussen te blijven hangen. Nu kijk ik van meer afstand en stel continu de vraag of we nog wel met de goede dingen bezig zijn.

Hoe maak je zelf ‘de verandering’?

Om verandering te kunnen creëren, is het belangrijk dat je een visie hebt, die je samen met je mensen maakt en deelt. Mensen moeten weten waarom er veranderd moet worden, waarna het van belang is om hen ook de verantwoordelijkheid te geven. Ik heb zelf niet alle wijsheid in pacht, dus ik heb slimme mensen om mij heen verzameld. Samen bereiken we de beste resultaten.

Tanja in het kort

Jaar van afstuderen: 2016
Huidige functie: binnen Antea Group directeur van businesslijn Bouw & Installaties en directeur van Van der Heide.
Wat is je passie: techniek, ik kan uren lang over leuke installaties praten.
Favoriete muziek: Tina Turner fan, Metallica
Favoriet boek: Buckingham, sterke en zwakke punten (aanrader), vakinhoudelijke boeken
Jouw motto: Doe waar je blij van wordt en goed in bent.
Inspiratie: Wij werken veel samen met opleidingsinstituten, daar haal ik veel inspiratie uit. Het bedrijfsleven moet naar mijn idee meer aan scholen worden gekoppeld.
 

Gepubliceerd: 29 juni 2017

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.