Terugblik SuperMasterClass 2019 over Toekomstwaardig Ondernemen

In een goed gevulde zaal bij Green Village in Nieuwegein organiseerden wij op 15 mei jl. onze SuperMasterClass over Toekomstwaardig ondernemen. Philippe Bailleur, Chad Frischmann, Maurits Groen en Camille van Gestel namen ons deze middag mee in hun visie op dit onderwerp.

Philippe Bailleur
Wij vinden het logisch dat mensen steeds meer verdienen als ze meer waarde creëren in een mark gedreven context. Sterker nog, dat zijn de helden van vandaag. Creëert iemand veel waarde in het kader van ‘liefdadigheid’ en verdient hij daar vervolgens veel geld mee, dan komt hij al snel in een negatief daglicht te staan… Een systeemfout, aldus Philippe Bailleur. Maar zijn we nog bij machte om hier anders over te gaan denken?

We kunnen pas echt wat doen op het gebied van toekomstwaardig ondernemen, als we waarde gaan creëren i.p.v. ons geweten blijven sussen. Samenwerking tussen afdelingen, maar ook tussen organisaties is hierbij noodzakelijk. Naast waarde is groei essentieel. Groei wordt alleen gerealiseerd als er risico’s worden genomen, wordt geëxperimenteerd en gewerkt wordt met effectieve methodes en tools uit de ‘profit’ sector. Daarnaast moeten de initiatieven impact hebben. Resultaten moeten hard gemaakt worden. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat het systeem als good force heeft beïnvloed is Tony’s Chocolonely

Chad Frischmann
In een interview met Chad Frischmann werden we meegenomen in de mogelijkheden, die wij hebben om de CO2 uitstoot drastisch terug te brengen. In het onderzoek Drawdown, waarvan Chad de onderzoeksdirecteur was, zijn 100 oplossingen voor het omdraaien van de opwarming van de aarde onderzocht. Het grootste effect kan bereikt worden door het gebruik van koelmiddel te stoppen en te kiezen voor alternatieven. De chemische stoffen uit koelkasten en airconditioningsystemen hebben een zeer groot aandeel in de uitstoot van CO2. Daarnaast is het opvallend dat onderwijs van meisjes in ontwikkelingslanden op plek 6 van de oplossingen met het meeste effect komt. Uit onderzoek blijkt dat het volgen van opleiding door meisjes een positief effect heeft op de ontwikkeling van vrouwen, maar ook op het geboortecijfer. Vrouwen die meer onderwijs hebben gevolgd, krijgen minder en gezondere kinderen. Het verschil tussen een ongeschoolde vrouw en een vrouw met twaalf jaar onderwijs is vier tot vijf kinderen. Afname van de bevolkingsgroei zorgt vervolgens voor minder uitstoot.

WakaWaka
We sloten de SuperMasterClass af met een presentatie van Maurits Groen en Camille van Gestel van WakaWaka. Zij namen ons mee in het ontstaan van de WakaWaka, de social enterprise van de draagbare solarlampen, maar ook in de uitdagingen van het leiden van het bedrijf. Impact maken en publiciteit genereren kunnen ze als geen ander, wie kent ze niet? Maar het financieel gezond houden van de organisatie was daarmee niet gegarandeerd.

Het was een interessante middag waarin het thema Toekomstwaardig Ondernemen vanuit verschillende invalshoeken werd belicht. Voor de meeste mensen is dit een onderwerp waar ze niet dagelijks mee bezig zijn. Het was goed om tijdens deze SuperMasterClass geïnspireerd te worden om zelf een steentje bij te dragen aan een betere toekomst. We willen sprekers en bezoekers bedanken voor hun bijdrage!

 

Gepubliceerd: 18 juni 2019

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.