Studiereis naar Stellenbosch: bedrijfskundige thema’s en Afrikaanse cultuur

Eind januari vertrok er een groep van 16 Executive MBA deelnemers naar Zuid-Afrika, waar zij te gast waren bij de Universiteit van Stellenbosch Business School. Gedurende deze week kwamen er interessante bedrijfskundige thema’s voorbij maar er was ook ruimte om de Afrikaanse cultuur op te snuiven.

De zondag stond in het teken de peninsula te verkennen en kennis te maken met de gastvrijheid van de Zuid-Afrikaanse bevolking. Onder leiding van een lokale gids vertrokken we via Kaapstad, Chapman’s Peak, Hout Baai, Noordhoek en de 12 Apostelen richting Kaap de Goede Hoop, het meest zuidelijke puntje van Afrika.

Gedurende de week bezocht de groep verschillende lezingen, onder andere social development issues, leadership and organisational development en ethics and social impact on marketing in South Africa. We discussieerden over de verschillen tussen profit en non-profit en social enterprises en interviewden Zuid-Afrikanen over innovatie. Dit alles leverde interessante gesprekken op. Wat ons ook bijgebleven is en terugkwam in meerdere colleges was de BBBEE (Broad-Based Black Economic Empowerment). De BBBEE moet onevenwichtigheid van de diverse bevolkingsgroepen (blank, kleurling of zwart) corrigeren en het verplicht bedrijven een evenwichtig personeelsbestand te hebben.

Op het programma stond ook een bezoek aan het een na grootste township van Afrika, Khayelitsha. Indrukwekkend hoe men daar leeft. Een stad op zich, faciliteiten voor 350.000 inwoners maar nu bevolkt met 1.2 miljoen inwoners.  We bezochten in de township ondernemers die een bedrijfje opgezet hadden onder begeleiding van onze gids Edith.

Op onze laatste inhoudelijke dag bezochten we PPC De Hoek, een cementfabriek. Interessant om te zien dat de veiligheidsnormen in Afrika niet geheel overeenkomen met onze Westerse normen.  We sloten de dag af met een bezoek aan Fruit Lips, een fruitkwekerij. Zij exporteren fruit maar verwerken ook fruit in o.a. jams. In de tuin van de eigenaar hebben we onder het genot van een koel glas wijn goede gesprekken gehad met het management van Fruit Lips.

We eindigden de reis met een bezoek aan Robben Island, waar we rondgeleid werden door een voormalig politiek gevangene. Indrukwekkend en een “must” als je naar Zuid-Afrika gaat. In de middag zocht een ieder zijn of haar eigen weg in Kaapstad. In kleinere groepjes werd Kaapstad verkend of de Tafelberg beklommen en werden er goede gesprekken gevoerd in de relaxmodus op het dakterras van het hotel. Het was een bijzondere reis, met veel nieuwe kennis en interactie met anderen, die tot veel nieuwe inzichten heeft geleid!

Met dank aan Alies Visscher en Inge Reimer voor hun input.

Over de Executive MBA
De Executive MBA van TSM Business School bevat een unieke combinatie van leiderschapsontwikkeling, bedrijfskundige verdieping en academische vaardigheden. Met de opgedane kennis en nieuwe inzichten ga je direct – dus al gedurende de opleiding – aan de slag in de praktijk: op jouw afdeling, in jouw organisatie. Lees meer over de Executive MBA

 

 

Gepubliceerd: 14 februari 2019

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.