Sensemaking

Een complexe en snel veranderende context doet een appèl op het adaptief vermogen van organisaties. Het vraagt om laveren op onbekend terrein, om het ontwikkelen van een gevoeligheid voor het oppikken van relevante signalen uit de omgeving en om het vermogen om hier vervolgens betekenis aan te geven. Dit vermogen noemen we ook wel sensemaking.

In hun tweede whitepaper over sensemaking gaan Annette Meulmeester en Philippe Bailleur in op de rol van leiderschap en organisatiedesign bij sensemaking. Met dit vervolg op hun eerste whitepaper brengen ze verdieping aan en geven ze concrete handvatten om met deze thema’s aan de slag te gaan.

Whitepaper

Sensemaking 1: Je weg vinden in een onvoorspelbare wereld

Lees ook de eerste whitepaper van Annette Meulmeester en Philippe Bailleur. Hierin gaan zij in op de vraag hoe je als team je organisatie door middel van ‘sensemaking’ kunt helpen om te excelleren in een snel veranderende en steeds complexer wordende omgeving.

Whitepaper

Sensemaking 2: Hoe leiderschap en organisatiedesign het vermogen tot sensemaking in organisaties maken…of breken…

Om als organisatie te kunnen excelleren in een complexe omgeving is een brede aanpak nodig. In hun tweede whitepaper over sensemaking gaan Annette Meulmeester en Philippe Bailleur stap voor stap in op deze aanpak en bieden zij concrete handvatten om met dit thema om te gaan. Het effect van de inrichting en aansturing van organisaties op het vermogen tot sensemaking vormt daarbij het uitgangspunt.

Podcast

De auteurs van de whitepaper aan het woord. In deze podcast geven Annette Meulmeester en Philippe Bailleur een persoonlijke toelichting op de rol van leiderschap en organisatiedesign bij sensemaking.

Zes blogs over sensemaking

Lees je liever korte artikelen? In zes blogs bespreken Annette Meulmeester en Philippe Bailleur het belang van organisatiedesign en leiderschap bij het ontwikkelen van het adaptief vermogen in organisaties. Meld je aan voor deze blogserie en ontvang iedere week een nieuwe blog in je mailbox.

Annette-Philippe_TSM-Masterclass Sensemaking

Over de auteurs

Philippe Bailleur en Annette Meulmeester zijn beiden organisatiecoach. Samen begeleiden zij regelmatig leiderschapsteams in het ontwikkelen van de collectieve vermogens die zij nodig hebben om hun organisatie verder te brengen in een complexe en snel veranderende omgeving. Geïnspireerd door hetgeen zij tegenkomen in hun eigen en in hun gezamenlijke praktijk, schreven zij twee whitepapers over sensemaking en namen zij een podcast op.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.