Leergang Verdiepend Leiderschap

De wereld om ons heen is continu in ontwikkeling, wordt complexer en zorgt voor meer onzekerheid. Dit vraagt een ander soort leiderschap, dan dat we jarenlang gewend zijn. Het is niet meer sturen op basis van kennis, maar sturen op scenario’s, anticiperen op wat er om je heen gebeurt en in verbinding blijven met je team en jezelf. Maar hoe doe je dit? Hoe ga je om met de spanningen die ontstaan in deze roerige tijden?

In dit leiderschapsprogramma leg je een stevig leiderschapsfundament, waarmee je het hoofd kunt bieden aan de uitdagingen van deze tijd. Binnen het ontwikkelprogramma staat jouw praktijk centraal en zoomen we in op de uitdagingen waarmee jij aan de slag wilt. Het is een praktisch programma waarbij je vanuit theorieën echt aan de slag gaat om het beste uit jezelf en je team te halen.

 

17 maart 2022
6 maanden
hbo
Nederlands
Enschede
1,5 dagdeel per week inclusief colleges
Certificaat
10 personen per groep

De volgende stap in jouw leiderschap

Binnen de Leergang Verdiepend Leiderschap vergroot je je bewustzijn over jouw kwaliteiten en vaardigheden als leider. Dat doe je door te onderzoeken waar jouw kracht ligt als leider, maar ook door te kijken naar vaardigheden die je nog kan ontwikkelen. Je krijgt inzicht in de gedragspatronen die je belemmeren bij effectiever leiderschap en experimenteert met nieuwe patronen die jouw leiderschap juist kunnen versterken. Zo vergroot je de impact die je hebt op de organisatie.

De Leergang Verdiepend Leiderschap in het kort

De leergang is praktisch en ervaringsgericht. Jouw dagelijkse werkpraktijk als leider is de basis van een intensieve en persoonlijke leerreis die coaching, intervisie, 360-graden feedback en outdoor omvat. Het ervaringsgericht leren wordt ondersteund met theoretische (academische) inzichten over onder andere situationeel leiderschap, complexiteits-management, groepsontwikkeling en groepsdynamica. De leergang is compact: de 4 intensieve sessies zijn goed te combineren met een full-time baan en privé-leven.

Kleine groepen, leren van elkaar

Je leert je niet alleen van onze docenten. In onze groepen vind je inhoudelijke professionals met verschillende achtergronden, maar met vergelijkbare uitdagingen. Je leert van elkaars obstakels en oplossingen. Om dit mogelijk te maken, werken we ook bij deze leergang met kleine groepen, zodat er veel aandacht is voor elkaars verhaal. De leergang wordt gegeven in de rust en ruimte van Twente, zodat je echt even weg bent uit de hectiek van alledag.

  

Voor wie

Om toegelaten te worden tot de Leergang Verdiepend Leiderschap moet je voldoen aan de volgende criteria: 

 • Hbo werk- en denkniveau 
 • Je geeft minimaal 3 jaar formeel of informeel leiding aan een team

Na de Leergang Verdiepend Leiderschap

 • heb je meer inzicht in jezelf, jouw patronen en jouw rol als leider in een steeds complexer wordende wereld.
 • heb je inzicht in jouw leiderschapsstijl en hoe je deze effectief inzet in de aansturing van je medewerkers.
 • heb je inzicht in groepsdynamica en tools om sturing te geven aan teamontwikkeling.
 • heb je handvatten voor jouw als leider om veranderingen effectief door te voeren.

Meer weten?

Download vrijblijvend de brochure met uitgebreide informatie over de Leergang Verdiepend Leiderschap.

Het programma

De Leergang Verdiepend Leiderschap bestaat uit 4 seminars. Tijdens deze sessies gaan we met elkaar experimenteren, geven we betekenis aan theorie en verkennen we vraag stukken met elkaar.

 1. Leiderschap aan jezelf

  In dit eerste seminar schetsen we de context van de opleiding. Na een intensieve kennismaking met elkaar, kijken wat het betekent om leiding geven in de huidige tijd. Om te bekijken welke stappen jij hebt te zetten in jouw leiderschap, zet je voorafgaand aan het eerste seminar een 360 feedback assessment uit.

 2. Leidinggeven aan de ander

  Dit seminar zoomt in op jouw eigen stijl van leidinggeven. Ieder mens is anders en vraagt wat anders in de aansturing

 3. Leidinggeven aan teams

  Je leert op een waarderende manier je eigen team te beschouwen en aan te sturen. Daarbij besteden we aandacht aan principes uit de groepsdynamica en teamontwikkeling

 4. Leidinggeven aan verandering

  Tijdens seminar 1 kwam het al aan bod, als leider heb je een rol in het sturen van jouw team in een steeds complexer wordende wereld. Dit betekent dat het doorvoeren van veranderingen aan de orde van de dag zal zijn. Hierbij kijken we ook naar jouw patronen, wanneer zijn deze ondersteunend aan het veranderproces en wanneer juist belemmerend.

Geïnteresseerd? Neem een optie!

Ben je geïnteresseerd in de opleiding en wil je zeker zijn van een plaats tijdens de volgende editie? Neem alvast een optie!

Financieringsmogelijkheden

Fiscaal voordeel

Studiekosten zijn in 2020 en 2021 nog aftrekbaar via je inkomstenbelasting. Kijk op www.belastingdienst.nl voor meer informatie.

Studiefinanciering

Sinds 2018 biedt Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het Levenlanglerenkrediet voor studerende professionals. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.