Opkrabbelen na een drastische wending
Niels Kentie is 47 jaar, woont in Schermerhorn en heeft in 2015 de Executive MBA van TSM Business School afgerond. Zijn leven veranderde drastisch toen hij in april 2018 een hersenbloeding kreeg.
Door de hersenbloeding moest 1/3 van zijn schedel met spoed verwijderd worden omdat er een enorme druk op zijn hersenen stond. Hiervoor is een kunststof schedel teruggeplaatst. Zijn linkerkant was vrijwel geheel verlamd en de kans dat hij ooit weer kon lopen werd zeer klein geschat. Nu, anderhalf jaar later, spreken wij Niels.
Na een revalidatie van anderhalf jaar, die nog steeds voortduurt, is Niels inmiddels thuis bij zijn vrouw en kinderen. Het huis is verbouwd om het mogelijk te maken voor Niels om thuis te komen. Vóór deze drastische wending in zijn leven werkte Niels in de zorg. Hij begon als verpleegkundige en groeide door naar directeur/bestuurder in de maatschappelijke opvang. Hij stopte hiermee door conflicten met de gemeente en ging aan de slag als psychiatrisch verpleegkundige.
Na zijn hersenbloeding heeft Niels lang in revalidatiekliniek Heliomare gelegen, waar hij de zorg vanuit cliëntperspectief heeft ervaren. Hierdoor heeft Niels een brede blik gekregen op organisaties in de zorg. Niels is 100% afgekeurd door het UWV, omdat maar 1 arm werkt. Niels is het hier echter niet mee eens en wil alles wat hij wel kan en weet, gebruiken. Wat hij in zijn rugzak meeneemt is namelijk een enorme berg aan ervaring in en kennis van de zorg vanuit bedrijfskundig -, verpleegkundig – en cliëntperspectief. Hij merkte dat er een groot gat zit tussen de managers en de verpleegkundigen; er heerst ontevredenheid en veel zaken kunnen beter en efficiënter.
Uit deze ontdekkingen en zijn enorm positieve blik op het leven vloeide Niels zijn nieuwe bedrijf voort, een adviesbureau voor interim management van waaruit hij als organisatie-cabaretier de verbinding wil vinden tussen management/bestuur, medewerkers en cliënten in zorg en welzijn organisaties in de publieke sector. Niels zegt zelf: “Ik ben de enige in Nederland die dit doet. Het doel is om de managementlaag en de verpleegkundige laag dichter bij elkaar te brengen. Hierin fungeer ik als breekijzer en breng ik serieuze onderwerpen op een luchtige en cabareteske wijze om de drempel tussen beide groepen te verlagen.”
In samenspraak met revalidatiekliniek Heliomare gaat Niels daar zijn eerste pilot draaien. Hij heeft hier zelf lang gerevalideerd en kan als objectieve partij zien waar verbeterslagen gemaakt kunnen worden. “Uiteindelijk gaat het er ook om dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt.”
De Executive MBA van Niels
In 2014 is Niels begonnen met de Executive MBA. “Een fantastische tijd, waarin een hechte groep is gevormd.” Hij herinnert zich zijn MBA als een tijd waarin er veel is gelachen, er fantastische reizen zijn gemaakt en er een mooi netwerk is opgebouwd met mensen vanuit verschillende achtergronden. De groep ziet elkaar nog steeds 1 of 2 keer per jaar bij een bedrijfsbezoek of een etentje. “Als ik mijn MBA in drie woorden moet samenvatten, dan zeg ik humor, inzicht in bedrijfskundige processen en de vrienden.”
Niels Kentie in het kort
Jaar van afstuderen: 2015
Huidige functie: Organisatiecabaretier
Favoriete muziek: Allerlei soorten, van Queen tot Pet Shop Boys
Jouw motto: Altijd uitdaging voor jezelf blijven zoeken en positief blijven!
Inspiratiebron: Mijn gezin
Documentaireserie ‘Stuk’
Niels nam deel aan de vierdelige documentaireserie ‘Stuk’, over patiënten van revalidatiekliniek Heliomare. De serie werd eerder dit jaar uitgezonden door de VPRO. In deel vier zie je Niels tijdens zijn revalidatie.
Gepubliceerd: 27 augustus 2019