No more bananas

Hoe houd je je staande in de gekte om je heen? In 9 stappen terug bij jezelf.

Hoe vaak ben jij compleet relaxed, doe je de dingen precies zoals je ze wilt doen en ben je volledig ‘in control’? Vast minder vaak dan je zou willen. En hoe vaak voel je je gestrest, onzeker en geleefd door anderen? Vast vaker dan je zou willen. Dat is tenminste bij mij het geval en als ik zo om me heen kijk ben ik niet de enige. 

Er zijn tal van dingen die je kunt doen (en laten) om je meer relaxed en in control te voelen. En het goede nieuws is dat je hiervoor geen speciale talenten of bovenaardse vaardigheden nodig hebt. Iedereen kan het. Het enige dat je ervoor nodig hebt is de wil en het doorzettingsvermogen om het daadwerkelijk te doen. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet. In de afgelopen jaren ben ik mijzelf te rade gegaan en heb me de vraag gesteld waar ik nou helemaal mee bezig ben: druk met social media, smartphoning en informatie verzamelen en me druk makend om wat anderen wel niet zouden vinden. Tegelijkertijd zag ik ook mensen om me heen die schijnbaar onverstoorbaar in kalmte hun eigen weg volgden. Je kent ze vast ook.

Met enige jaloezie ben ik daarom een zoektocht gestart om erachter te komen hoe ze dat doen. Daarbij ben ik onder meer de literatuur in gedoken, heb ik een klooster bezocht en heb ik me vooral verdiept in mensen die het blijkbaar wel lukt om zich staande te houden terwijl iedereen om hen heen soms wel gek lijkt geworden. In eerste instantie was dit vooral om mezelf hiermee te helpen. Maar gaandeweg bleek dit te resulteren in een heus stappenplan. Omdat ik dacht—en denk—dat dit stappenplan ook voor anderen nuttig zou zijn, heb ik er een boek van gemaakt.

Het boek No More Bananas: How to Keep Your Cool in the Collective Madness legt op een praktische manier uit hoe je in negen stappen je kalme en zekere zelf weer terug kunt vinden. En nu ben ik op een missie om zoveel mogelijk anderen ook bekend te laten worden met het stappenplan. Dat is namelijk geen overbodige luxe in deze tijden van social media stress, informatie overload en tijdgebrek.

Dit zijn de stappen:

  • Stap 1: Kalmeer
  • Stap 2: Laat gaan
  • Stap 3: Neem verantwoordelijkheid
  • Stap 4: Onttroon jezelf
  • Stap 5: Bouw karakter
  • Stap 6: Detox jezelf
  • Stap 7: Organiseer
  • Stap 8: Denk na
  • Stap 9: Geef aandacht

De ruimte ontbreekt om ze hier verder uit te werken. Maar het geeft je wel direct een idee wat je te doen staat als je meer rust in je leven wil brengen. Het boek is vanaf 21 juni te koop via alle bekende kanalen. Meer informatie en een preview zijn te vinden op www.jeroenkraaijenbrink.com/books. En mocht je het willen kopen, doe dat dan bij YouBeDo—dan draag je gelijk een steentje bij aan een goed doel.

Over Jeroen Kraaijenbrink
Jeroen Kraaijenbrink is strategie auteur, spreker, docent en adviseur. Bij begeleidt, traint en coacht leiders en organisaties bij de vorming en implementatie van strategie. Jeroen is kerndocent strategisch management en bedrijfskundig coach in de Executive MBA van TSM. Daarnaast is hij in eenzelfde rol als adjunct faculty verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft de opleidingen Technische Bedrijfskunde en Bestuurskunde gevolgd en is in 2006 gepromoveerd aan de Universiteit Twente, waar hij ook assistent en associate professor is geweest.

Gepubliceerd: 7 juni 2019

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.