Meer impact door bedrijfskundig inzicht en persoonlijk leiderschap

Manon Bouwmann werkt als onderwijsmanager bij Hogeschool Saxion. Zij maakte 11 jaar geleden de overstap van bedrijfsleven naar onderwijs. Ze volgde de Executive MBA bij TSM Business School om haar impact binnen de organisatie te vergroten.

Waar werk je en wat doe je in je huidige functie?
Op dit moment ben ik werkzaam als onderwijsmanager in de International Business School van Saxion Hogeschool. Als lid van een 3-koppig MT heb ik met name de focus op onderwijsinnovatie, zoals het ontwikkelen van nieuwe studieroutes en het aangaan van kennisallianties met diverse partijen binnen en buiten Saxion.

Welke uitdagingen kom je tegen in je werk?
Geen dag is hetzelfde in mijn baan. Toen ik 11 jaar geleden de overstap vanuit het commerciële bedrijfsleven maakte naar het onderwijs, had ik niet verwacht dat ik in zo’n dynamische en inspirerende werkomgeving terecht zou komen. De grootse uitdaging in mijn werk zie ik in het combineren van vernieuwen en experimenteren met het borgen van kwaliteit door o.a. het vastleggen van vaste procedures, regels en systemen. De huidige snelle veranderingen in de maatschappij vragen steeds vaker om flexibiliteit op allerlei fronten. De student wil meer keuzemogelijkheden en invloed op het leerproces en ook het werkveld wil regelmatig graag “on demand” samenwerken met Saxion. Vanuit de overheid wordt vervolgens regelmatig de check gedaan of we onze beloftes waarmaken. Met name dit multi-stakeholder principe en het werken met en voor ambitieuze studenten, maakt voor mij het werk uitdagend en zeer waardevol.

Waarom ben je de Executive MBA gaan volgen?
Voordat ik aan de studie begon had ik al wel enige werkervaring op gebied van HR en leidinggeven. Ik was echter op zoek naar een breder bedrijfskundig inzicht dat, samen met een persoonlijk leiderschap traject, zou kunnen bijdragen aan het vergroten van mijn impact binnen het onderwijs.

Welke drie woorden komen er bij je op als terugdenkt aan de Executive MBA? 

  • Life-changing
  • Diepgang
  • Vriendschappen

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens de Executive MBA?
Het vermogen om, vanuit een breed bedrijfskundig perspectief, wetenschappelijke inzichten en praktijk aan elkaar te verbinden. Met daarbij de skills om vanuit compassie te handelen en hierop te reflecteren.  Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen die ik heb doorgemaakt.

Wat heeft je verrast tijdens het volgen van de Executive MBA?
Toen we net als groep 62 waren gestart met onze pre-master, had menigeen in gedachten om met de EMBA door te kunnen groeien naar een zwaardere positie binnen zijn of haar organisatie. Wat me heeft verrast is dat we na afloop van de gehele EMBA in een reflectiesessie met elkaar deelden dat we een stuk relaxter waren geworden ten aanzien van deze carrière plannen. Ook ikzelf ervoer een zekere mate van rust en vertrouwen die maakte dat ik mijn werkzame toekomst, die vol is van ambitie, wat meer op me af laat komen.

Wat is er veranderd in jouw dagelijks handelen sinds je de Executive MBA hebt gevolgd?
Hoewel ik in mijn huidige rol met name op tactisch strategisch niveau handel, blijft de waan van de dag vragen om zichtbaarheid en aandacht voor dagelijkse operationele processen. We werken met hoogopgeleide professionals die gestimuleerd worden om steeds meer eigenaarschap naar zich toe te trekken. Dit betekent dat ik wat meer mag loslaten en accepteren dat zaken net iets anders gaan dan hoe ik het bedacht had. Met name de seminars over HR en verandermanagement hebben mij inzicht gegeven in de theorie en praktijk waar ik elke dag mee geconfronteerd word. De zelfreflectie in combinatie met de coachingsgesprekken hebben ertoe geleid dat ik in staat ben geweest om mijn flexibiliteit in leidinggeven verder op te rekken. Ook ben ik mij mede door de persoonlijke coaching meer bewust geworden van mijn drijfveren en talenten. 

Wat zou je iemand willen meegeven die nu overweegt een Executive MBA te gaan doen?
Weet waar je aan begint, het is een traject waarin veel discipline en doorzettingsvermogen wordt gevraagd. Als je op zoek bent naar meer bedrijfskundige kennis en verdieping zoekt t.a.v. jouw innerlijke drijfveren en talenten en als jouw privé situatie het toelaat? Pak dan deze kans met beide handen aan! Je zult er geen spijt van krijgen.

Wat heeft je omgeving aan je opgemerkt sinds je de Executive MBA hebt gedaan?
Dat is lastig voor mij te beantwoorden omdat ik dit nog niet zo expliciet gevraagd heb. Ik denk wel dat men merkt dat ik minder snel oordeel en vaker situaties vanuit meerdere perspectieven aanschouw. Ik weet beter wat wel en niet bij me past in mijn werk en zal ook eerder geneigd zijn om hulp toe te laten. Misschien dat men hierdoor ook vaker mijn kwetsbare kant ziet.

Manon Bouwmann in het kort
Jaar van afstuderen: 2018
Huidige functie: Onderwijsmanager
Wat is je passie: Koken
Favoriete muziek: Coldplay, Sting, Adele
Favoriet boek: De Oorsprong, Dan Brown
Jouw motto: Everything happens for a reason
Inspiratiebron: Mijn kinderen

Over de Executive MBA
De Executive MBA van TSM Business School bevat een unieke combinatie van leiderschapsontwikkeling, bedrijfskundige verdieping en academische vaardigheden. Met de opgedane kennis en nieuwe inzichten ga je direct – dus al gedurende de opleiding – aan de slag in de praktijk: op jouw afdeling, in jouw organisatie. Lees meer over de Executive MBA

Gepubliceerd: 18 juni 2019

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.