Leiderschapstips: tips om je te ontwikkelen als leider

Dit jaar bestaat TSM 30 jaar! Om dit te vieren delen we elke maand, op de 30ste van de maand, tips die jou helpen te ontwikkelen tot de leider die je wilt zijn. Op het gebied van bedrijfskunde of leiderschap. Volg ons op LinkedIn, Twitter en Facebook om ervoor te zorgen dat je niks mist!

Deze maand: Leiderschapstips!

  1. Blijf bij jezelf

Leren door naar anderen te kijken, kan heel effectief werken. Echter een ander kopiëren of je gedrag aanpassen, omdat je denkt dat je dan voldoet aan het plaatje van de ‘perfecte leider’ gaat niet werken. Blijf vooral dicht bij jezelf. Zoek een leiderschapsstijl die bij jou past, pas dan ben je geloofwaardig. Vraag je hierbij continu af of je nog met de juiste dingen bezig bent, door zelf te reflecteren en door anderen als spiegel te gebruiken.

  1. Investeer in jezelf

Richting kunnen geven en voorgaan in een team of organisatie vraagt zelfinzicht. Investeer in jezelf door je zelfkennis te blijven vergroten. Vraag feedback aan anderen, neem de tijd om na te denken over je toekomst en de gewenste stappen en creëer ruimte voor verder zelfontwikkeling, in tijd, maar ook in je hoofd.

  1. Durf

Durf te ontdekken wat voor jou authentiek is. Leren gaat met vallen en opstaan, maar vraagt om durf en doorzettingsvermogen: act the leader you want to be, which sometimes means: fake it till you make it! Sommige dingen moet je meerdere keren doen voordat het ‘natuurlijk’ of ‘eigen’ voelt.

  1. Sta open voor verandering

Managementsites staan er vol mee, verandering is een continu proces geworden. Als leider moet je open staan voor verandering en hierop kunnen anticiperen. Veranderingen in je context, je organisatie maar ook veranderingen die betrekking hebben op jezelf. Continu op zoek blijven naar wat beter en ander kan, maar ook alert zijn op ontwikkelingen om je heen. Alleen dan kun je stappen vooruit zetten.

  1. Focus

Ondanks dat je alert moeten blijven op ontwikkelingen om je heen, moet je ook focus kunnen houden. Waar ben ik goed in, wat vind ik belangrijk, waar wil ik naar toe, waar gaan we met de organisatie naar toe. Door je focus scherp te hebben, kun je de juiste keuzes maken en de juiste paden bewandelen. Richt je hierbij op de zaken waar je zelf invloed op hebt.
Wil je de tips van volgende maand niet missen? Volg ons op LinkedIn, Twitter en Facebook!

Gepubliceerd: 30 januari 2018

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.