‘Je leert jezelf als leider en als mens veel beter kennen’ – Alumnus Johan van der Tang over de Executive MBA

Johan van der Tang, VP Engineering bij Technetix, rondde in 2023 zijn Executive MBA bij TSM af en won daarbij de Leadership Award. Een erkenning voor de bijzondere bijdrage die hij aan de groep leverde tijdens de opleiding.

Door het wegvallen van buitenlandse reizen tijdens de pandemie kreeg hij onverwacht meer vrije tijd en startte hij met de Executive MBA. Johan: “Vanaf mijn veertigste dacht ik al aan het beginnen met een MBA. Toen de pandemie toesloeg kreeg ik veel meer tijd doordat mijn buitenlandse reizen wegvielen. Na een proefcollege bij TSM hakte ik de knoop door. Mijn toenmalige werkgever steunde mijn besluit en gelukkig stond later ook mijn huidige werkgever erachter.”

Gepubliceerd: 24 november 2023

Nieuwe kansen

Johan begon in april 2021 toen hij Senior Director Hardware Engineering was bij Renesas in Den Bosch. Na vijf jaar in deze rol en met nieuwe inzichten vanuit de EMBA, stond hij weer open voor nieuwe kansen. Zo kwam de functie van VP Engineering bij Technetix op zijn pad.

“Na 25 jaar werkzaam te zijn geweest als Chip-ontwerper, besefte ik dat ik nu als manager op een geheel ander terrein actief was. Dan denk je wel soms: “Wat ben ik in hemelsnaam aan het doen en wat zegt een managementopleiding hierover?” De EMBA bood inzicht in de tools en technieken die zowel in de theorie als in praktijk van waarde zijn.”

‘Curious before furious’

Personeel krijgen en behouden binnen Technetix is voor Johan, net als bij vele andere organisaties, een uitdaging. “Zeker in een technische omgeving is het aantrekken en behouden van medewerkers lastig. Daarom is het belangrijk om vertrouwen te hebben in je leiderschapsstijl. Iedereen heeft zijn eigen leiderschapsstijl, dienend leiderschap, mijn leiderschapsstijl, bleek een stijl te zijn die goed past bij deze tijd.”

“Door de coaching, hoe je in een groep opereert en de feedback komen je sterke en zwakke punten naar voren. Zo probeer ik nu meer te begrijpen wat er achter de schermen gebeurt, de achtergrond van mensen te begrijpen en de doelen en agenda’s van mijn teamleden beter aan te laten sluiten bij die van het bedrijf. Nog meer ‘curious before furious’ toepassen. Dit maakt echt het verschil binnen het team.”

Door met medestudenten te sparren over de verschillende uitdagingen binnen de organisaties en praktijkvoorbeelden, steek je veel van elkaar op. Johan:“Je toolbox met oplossingen wordt gevuld en je ziet dat medestudenten in andere organisaties tegen dezelfde problemen aanlopen. Daarom is een EMBA zo waardevol.”

De betere versie van jezelf

Het hele leertraject van de EMBA maakte veel impact op Johan: “Het belangrijkste wat ik uit de EMBA heb gehaald, valt niet in één enkel leermoment te vatten. Naast de uitgebreide managementgereedschapskist, leer je jezelf als leider en als mens veel beter kennen. Doordat de opleiding twee jaar duurt en zowel individuele als groepscomponenten bevat, is het een proces dat je als persoon vormgeeft. Je komt er als een ander persoon uit. Het stelt je in staat een betere versie van jezelf te zijn.”

Over de Executive MBA

Met de Executive MBA van TSM Business School ontwikkel je je niet alleen bedrijfskundig, maar vooral ook op persoonlijk en academisch vlak. Jouw dagelijkse praktijk vormt daarbij het uitgangspunt.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.