“Je hart volgen en je richten op zaken die je betekenisvol vindt”

De Executive MBA van Annemarie Kristen

In de rubriek ‘Hoe is het nu met….?’ vertelt MBA-alumna Annemarie Kristen over haar ervaringen tijdens en na de Executive MBA. De MBA heeft haar geholpen het vertrouwde los te laten en haar passie te volgen. Annemarie werkt nu als consultant op het gebied van duurzame energie.

Waarom heb je een Executive MBA gedaan?
Na mijn studie aan de HTS (CT) ben ik gestart met een baan in de advieswereld. Na drie leerzame jaren waarbij ik ook een studie in Antwerpen (Hogere Akoestiek) heb afgerond, heb ik de overstap gemaakt naar de overheid. Tijdens mijn loopbaan heb ik continu mijn kennis onderhouden en versterkt. Veel heb ik geleerd van mijn managersopleiding, interne opleidingen en uiteraard ook door het doen en oppakken van werkzaamheden en projecten (vaak simultaan) in diverse vakgebieden. Mijn hele werkzame leven heb ik nevenfuncties gehad die soms raakvlakken hadden met mijn beroep (chemisch adviseur regionale brandweer) en soms ook niet (commissaris lokale Rabobank). De kreet “een leven lang leren” slaat echt op mij.

Enkele jaren geleden was ik op een punt beland waarop ik mijn basis, zowel wat betreft kennis als op persoonlijke ontwikkeling, verder wilde versterken, verbreden en verdiepen. Ik voelde mijn omgeving veranderen. De samenleving wordt complexer, er vinden grote stelselwijzigingen en trendbreuken plaats. Innovatie, verduurzaming en ethisch handelen worden steeds belangrijker. Om in deze veranderende wereld als mens mee te kunnen doen en om als professional de goede dingen te blijven doen wilde ik me verder ontwikkelen.

Welke drie woorden komen er bij je op als terugdenkt aan de MBA?
Persoonlijke ontwikkeling, kennisverrijking en nieuwe vrienden.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd tijdens de MBA?
Blijf nieuwsgierig en stel je oordeel uit.

Wat heeft je verrast tijdens het volgen van de MBA?
Dat ik erg veel geleerd (en genoten) heb van de (zelfs) drie studiereizen naar Berlijn, Anaheim en Hong Kong. Voor de laatste twee studiereizen heb ik gevlogen en dat vond ik wel een dilemma. Ik ben vanwege de klimaatproblematiek hierin erg terughoudend en vroeg me daarom af of ik dit wel mag van mezelf. Ik heb het mezelf toegestaan en houd me de komende jaren wat dat betreft gedeisd… Ik heb ervaren dat cultuur mede bepaalt hoe veranderingen in een bedrijf en de maatschappij worden aangevlogen en al dan niet worden omarmd. Dat neem ik mee in mijn dagelijkse praktijk.

Waar werk je en wat doe je in je huidige functie? En waar zit voor jou de uitdaging?
Momenteel werk is als consultant bij Pondera Consult. Ik zie het als mijn uitdaging om mijn kennis en ervaring in te zetten om actief mee te werken aan de noodzakelijke versnelling van het inrichten van een zoveel mogelijk fossielvrije maatschappij. 

Wat heeft de MBA je gebracht als je kijkt waar je nu staat?
Ik heb de overstap gemaakt naar een bedrijf en functie die aansluiten bij mijn passie. Ik heb het vertrouwde durven loslaten en ben echt gegaan voor hetgeen waar ik voor sta.

Wat zie je terug in jouw dagelijks handelen wat je vanuit de MBA hebt geleerd?
Ik probeer mijn oordeel uit te stellen en benader een (ingewikkelde) vraag vanuit verschillende perspectieven.

Hoe maak je zelf ‘de verandering’?
Ik volg mijn hart en richt me vooral op zaken die ik betekenisvol vind en waar ik goed in ben.

Annemarie Kristen in het kort
Jaar van afstuderen:  2017
Huidige functie: Consultant
Wat is je passie: actief bezig zijn met dingen die de wereld een beetje mooier (praktisch en sociaal) maken samen met mensen (gezin, vrienden en collega’s) en dieren (zoals onze koeien en onze trouwe viervoeter Rosie) die me dierbaar zijn.
Favoriete muziek: Adele, Ed Sheeran, Ilse de Lange
Favoriet boek: Organization theory and design van Richard L. Daft… grapje natuurlijk… Ik houd erg van literaire thrillers van bijvoorbeeld Saskia Noort of Esther Verhoef
Jouw motto: Positieve energie, plezier, leven en laten leven en elkaar wat gunnen.
Inspiratie: Bevlogen mensen met een passie op welk vlak dan ook, jong en oud.

Gepubliceerd: 17 december 2018

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.