Innovatiekracht – over organisatiecultuur en hoe mensen het verschil maken

Innovatiekracht van Executive MBA alumnus Marcel van der Ven maakt de invloed van de organisatiecultuur op innovatie concreet. Twaalf nieuwe invalshoeken stellen de lezer in staat een excellent innovatieklimaat in eigen team of organisatie te creëren.

Onderzoek leert dat het werkklimaat in de organisatie de meest invloedrijke factor voor creativiteit en innovatie is. Methoden en technieken helpen ons creativiteit te bevorderen en innovatie te versnellen. Maar wat hebben we er aan als de omgeving niet motiveert, niet veilig is en geen ondersteuning biedt? Het is een eye-opener voor iedereen die dacht dat disruptie alleen was voorbehouden aan start-ups.

Gepubliceerd: 5 juli 2023

Leegte vullen in de bestaande literatuur over innovatie

“Met dit boek heb ik een leegte willen vullen in de bestaande literatuur over innovatie. Innovatie is een terrein waar veel over is geschreven. Er zijn boeken die de invloed van de organisatiecultuur op de innovatiekracht van een organisatie aanstippen, maar al na enkele alinea’s weer gaan over systemen, structuren en strategie. Er is geen enkel boek in de Nederlandse of de Engelse taal die uitleg geeft over welke waarden, normen en overtuigingen de innovatiekracht versterken en welke innovatie tegenwerken.”

Antwoord op 'waarom vragen'

“Mijn boek geeft vooral antwoord op ‘waarom-vragen’. Want wanneer duidelijk is waaróm iets meewerkt of tegenwerkt bij innovatie, kan je concreet en gericht interveniëren. Het boek bevat om die reden een lijst met 160 wetenschappelijke publicaties vanuit de psychologie, sociologie en antropologie, die een onderbouwing geven bij de beantwoording van deze ‘waarom-vragen’. Is het daarmee een wetenschappelijk boek geworden? Nee. Het boek brengt de wetenschap naar de werkvloer. Aan de hand van alledaagse voorbeelden wordt duidelijk gemaakt wat we kunnen met de wetenschappelijke inzichten die anders hun weg naar de leidinggevenden niet hadden gevonden.”

‘Innovatiekracht’ heeft een nominatie gekregen voor Managementboek van het jaar 2023.

Het boek Innovatiekracht bestellen?

Mocht je geïnteresseerd zijn in het kopen van het boek, klik dan op 'hier bestellen'.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.