Ik wil een opleiding doen. Hoe overtuig ik mijn werkgever?
Wij krijgen regelmatig mensen aan de telefoon, op gesprek of bij een proefcollege die er voor zichzelf al wel uit zijn; zij willen beginnen met een opleiding van TSM! De opleiding is te combineren met het werk en, met wat aanpassingen in de planning, ook met de privésituatie. Maar hoe krijg je de financiële middelen bij elkaar?
De ene werkgever reserveert ruime budgetten voor opleidingen en stimuleert het verder ontwikkelen van personeel, terwijl een andere werkgever de meerwaarde van een intensieve opleiding niet ziet. Hoe krijg je je werkgever zo ver dat hij een financiële bijdrage levert aan jouw opleiding? Wij hebben vijf argumenten voor het volgen van een opleiding op een rij gezet. Vijf tips die jou kunnen helpen bij het overtuigen van je werkgever!
1. Consultant in eigen huis
Binnen onze opleidingen staat het toepassen van het geleerde in de praktijk centraal. Docenten komen met concrete praktijkvoorbeelden, je wisselt ideeën met medestudenten uit en een onderzoek binnen je eigen organisatie is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Dit onderzoek is gericht op een actueel vraagstuk binnen jouw organisatie, dat jij in kaart gaat brengen, analyseert en waarvoor jij aanbevelingen gaat doen. Doordat een docent, die naast zijn docentschap vaak ook als consultant werkzaam is, jouw paper beoordeelt, wordt de kwaliteit van jouw onderzoek goed gecheckt en weet jouw werkgever ook dat je met een goed onderbouwd advies komt waar direct gevolg aan gegeven kan worden. Met andere woorden het inkopen van extern advies is niet nodig, je bent een consultant in eigen huis!
2. Fiscale aftrekbaarheid
Voor werkgevers en ZZP-ers zijn studiekosten, zakelijke kosten en daarmee aftrekbaar van de winst.
Mocht je de opleiding (deels) zelf betalen dan zijn de kosten voor jou ook aftrekbaar. Je vult ze dan in bij de inkomstenbelasting als studiekosten. Voor 2017 geldt een drempel van € 250,- en een maximum van € 15.000,-. Wat je exact mag aftrekken is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.
3. Je ontwikkelt jezelf en levert daarmee (nog) beter werk
Gedurende de opleiding ontwikkel jij jezelf op zowel leiderschaps- als bedrijfskundig vlak. Je leert jezelf steeds beter kennen, waardoor je je eigen krachten beter inzet en je mindere competenties beter organiseert. Vanuit deze vergrote zelfkennis zet jij jouw team nog beter in zijn kracht. En door intern te sparren over opgedane inzichten, worden daarnaast jouw collega’s getriggerd om weer op andere manieren naar vraagstukken te kijken. Kortom, jouw werkgever profiteert mee van jouw ontwikkeling, omdat jij je je werk steeds effectiever en efficiënter weet uit te voeren en anderen in beweging brengt.
4. Leren van en met anderen
Binnen onze opleidingen zit je met deelnemers van verschillende organisatie in de groep. De ervaring leert dat je juist veel nieuwe inzichten op doet door deze diversiteit. Hoe pakken de anderen vraagstukken binnen hun organisatie aan? Waarom hebben zij voor een bepaald organisatiemodel gekozen? En hoe zijn ze tot die succesvolle innovatie gekomen? Juist door ideeën en aanpakken uit te wisselen, kijk je met een andere bril naar je eigen organisatie. Deze andere blik samen met de verfrissende tips van je medestudenten helpen je om je eigen organisatie weer een stap vooruit te helpen. Daarnaast krijg je er een heel nieuw netwerk bij als je aan een opleiding begint. Het zou niet de eerste keer zijn, dat je hier ook daadwerkelijk business voor je bedrijf uithaalt. Dit is niet alleen voor jezelf, maar ook zeker voor je werkgever een gunstige bijkomstigheid!
5. Binden en boeien van medewerkers
Waar vroeger de hoogte van het salaris en het hebben van een vast contract het belangrijkste was voor werknemers, ligt dat nu steeds meer op het vlak van ontwikkeling, betrokkenheid en inspraak. Wil jouw werkgever jou behouden, dan heeft hij een grotere kans dat jij blijft als hij ook investeert in jouw ontwikkeling, toch?
Mocht je werkgever nog twijfels hebben, wij zijn graag bereid om met jou en je werkgever in gesprek te gaan. Voor het plannen van een afspraak kun je contact opnemen met een van onze studieadviseurs, Charlotte of Nick op 053 – 240 4040.
Gepubliceerd: 3 augustus 2017