Hoe is het nu met… Reint Bannink?

Reint Bannink is alumnus en heeft in 2011 fase 1 MBA afgerond bij TSM. Momenteel werkt hij Zuidberg in Ens als Rubber Technology Manager.

Waarom heb je een MBA-opleiding gedaan?

Vanuit de wens om breder te (leren) kijken dan het eigen vak én vanuit de wens om te ontdekken wat mensen beweegt. Na jarenlang vooral vakinhoudelijk bezig te zijn geweest, merkte ik dat er, naast inhoudelijk excelleren ook andere manieren zijn om zaken voor elkaar te krijgen. Dit maakte dat ik ging zoeken naar sleutels om andere deuren te openen. Daarvoor was het nodig om buiten mijn eigen bekende kaders te gaan kijken.

Welke drie woorden komen er bij je op als terugdenkt aan de MBA?

Leren:
Een opleidingsomgeving is voor mij een mooi systeem om te blijven ontwikkelen. Ook door de invalshoeken van docenten en studenten leer je meer én sneller. Al die verschillende invalshoeken geven meerdere oplossingen en navenant meer keuzemogelijkheden.
Zelfreflectie:
Ik kan beter kijken naar mijn gedrag en de gevolgen ervan. Het is goed om te weten welk gedrag nodig is om een bepaald doel te bereiken. Dat maakt het mogelijk gericht te kiezen welk gedrag ik wel of niet ga inzetten.
Lichtheid:
Hiermee bedoel ik een soort luchtigheid waardoor het werk leuk blijft voor mezelf en mijn omgeving. Sommige deelnemers uit mijn netgroep konden heel gemakkelijk omgaan met humor en dat kan heel verlichtend werken.

Wat is het belangrijkste wat je het geleerd tijdens de MBA?

Dat sensitiviteit, zelfreflectie en humor zeer verrijkend zijn voor mezelf en voor mijn omgeving en dat daarmee deuren worden geopend. Juist door af en toe humor te gebruiken bij een één op één gesprek of besprekingen, maakt dat de sfeer even breekt of dat mensen kunnen ontladen.
In de opleiding zijn veel modellen over het functioneren van mensen als individu en in groepen voorbij gekomen. Dit was een feest van herkenning en maakt het mogelijk om vanuit het begrijpen van deze “natuurlijke” processen zaken te scheiden in mijn en dijn. Door zaken van de ander bij de ander te laten, ontstaat meer ruimte om mijn zaken adequaat aan te pakken en af te ronden.

Hoe heb je je in de loop der jaren ontwikkeld?

Stapje voor stapje. Het ontwikkelen is serieus begonnen nadat een aantal zaken in mijn persoonlijke leven vast liepen. Ik had bijvoorbeeld de neiging om alles zelf op te lossen, maar door het gebruik van andermans talenten, kan meer bereikt worden. Na een aantal trainingen begon ik daar zicht op te krijgen en heb ik besloten om mezelf te blijven ontwikkelen. De TSM opleiding was daar een deel van. Tegenwoordig volg ik hiervoor een opleiding Filosofie.

Wat doe je in je huidige functie?

Momenteel ben ik bezig als projectleider met het opzetten van een fabriek voor rubber tracks (rupsbanden). Zuidberg produceert onderdelen voor de agrarische wereld, waaronder tracksystemen voor oogstmachines en tractoren. De rubberen tractiemat welke bij deze systemen wordt toegepast, gaan we vanaf eind 2017 in een nieuwe fabriek produceren. Momenteel loopt een project om deze fabriekshal te bouwen, het benodigde equipement te ontwikkelen en te kopen en specificaties voor de materialen en uiteindelijke vorm te ontwikkelen. Eind 2017 gaan we de markt met eigen “Zuidberg Tracks” bedienen.

Ben je tevreden met je huidige rol?

De dynamiek van het bedrijf en de zwaarte van het project maakt dat ik uitermate tevreden ben met mijn huidige rol. Zuidberg bedient de hele keten van ontwikkeling tot en met verkoop en telt tegenwoordig telt circa 275 medewerkers. Dat maakt deze organisatie voor mij groot genoeg en toch nog overzichtelijk. De verschillende werk niveaus zowel binnen als buiten de organisatie, alle contacten en de grote mate van zelfstandigheid maken mij een gelukkig mens.

Wat betekent duurzame innovatie voor jou?

Duurzame innovatie houdt voor mij in: een veilige werkomgeving met een goed arbeidsklimaat, waarin een efficiënte inzet van grondstoffen en energie hand in hand gaan met winstgevendheid. Voor mij houdt dit concreet in dat machines die we produceren absoluut veilig zijn. Daarnaast inventariseren wij potentiele risico’s (op het gebied van afval, energie en tijd) en verzinnen we oplossingen die voor de inbedrijfname worden geïmplementeerd.

Welke doelen stel je jezelf op dit moment?

Mijn doelstelling is om in oktober 2017 een efficiënt opererende fabriek op te leveren. In die fabriek kunnen in 2018 minimaal 800 tracks worden geproduceerd met een kwaliteit welke –bewezen– vergelijkbaar is met die van onze benchmark, voor een prijs welke significant lager ligt dan onze huidige inkoopprijs.

Hoe maak je zelf de verandering?

“De verandering” maak ik door elke dag mijn oordelen van gisteren te herijken en nieuw te kijken naar dat wat er is.

Reint in het kort

Welke opleiding gevolgd bij TSM: MBA 1e fase
Wat was het jaar van afstuderen: 2011
Wat is je huidige functie: Rubber Technology Manager, bij Zuidberg in Ens
Wat is je passie: Fietsen
Favoriete muziek: Enigma, Gregoriaans
Favoriet boek: Donna Tartt, De verborgen geschiedenis
Jouw motto: Samen lossen we alles op
Inspiratie: Advaita

Gepubliceerd: 17 december 2015

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.