Hoe is het nu met… Paul Haullussy?

“Kennis is belangrijk en handig, maar de groei die ik als persoon heb doorgemaakt is veel belangrijker.”

Paul Haullussy heeft in 2014 de Executive MBA van TSM Business School afgerond. Sinds begin dit jaar werkt hij als innovatie manager bij PCI Nederland, een bedrijf in de printing industrie dat de omslag wil maken naar IT en Cloud leverancier. Hoe kijkt Paul terug op zijn MBA opleiding?

Waarom heb je een Executive MBA gedaan?
Als uit de hand gelopen hobby deed ik aan motorracen op het hoogste niveau in Nederland (Dutch Superbikes voor de kenners). Daarmee ben ik gestopt om deze studie te doen. De kans dat ik een titel zou halen met leren was namelijk een stuk groter dan met racen! Nee, ik ben de MBA gaan doen, omdat ik enerzijds mezelf wilde verrijken qua bedrijfskundige kennis en anderzijds mezelf wilde uitdagen en beter leren kennen. Beide doelstellingen heb ik ruimschoots weten te behalen. Ik ben de MBA bij TSM gaan doen, omdat ik graag een WO-master wilde halen. Dan blijft er een handvol MBA’s over en daarvan maakte TSM op mij de meest vriendelijke en flexibele indruk.

Welke drie woorden komen er bij je op als je terugdenkt aan de MBA?
Woorden die eigenlijk niets te maken hebben met de opgedane materiekennis.
Samen: tijdens de studie ontstond er een hechte met groep mensen, die elkaar steunden op de momenten dat dat nodig was, die elkaar motiveerden en elkaar hielpen om elkaars persoonlijke doelen te bereiken. Naast de serieuze momenten, heb ik ook ontzettend veel lol gehad en veel gelachen. Het was veel leuker dan ik verwacht had, voordat ik met de studie begon. Nog steeds hebben we elk jaar op de vrijdag dat we onze Masters haalden een reünie met de groep.
Bodem: hiermee bedoel ik niet (alleen) van de bierglazen tijdens avonden van de studiedagen, maar voor mijn persoonlijke ontwikkeling ben ik heel diep gegaan, tot ik zelfs de bodem raakte. Op dat moment geen fijne ervaring, maar het heeft me ontzettend geholpen in het leren kennen van mijn eigen persoonlijkheid, valkuilen etc. en hoe ik daar beter mee om kan gaan. Dat was voor mij uiteindelijk nog wel het meest waardevolle van de studie.
Crown: bij de diploma uitreiking mocht ik ook de Crown Award in ontvangst nemen. Deze waardering uit de groep was voor mij nog wel het mooiste cadeau. Kenmerkend was dat het beeldje de rest van de dag niet meer uit mijn handen is geweest en dat ik de koker met mijn diploma kwijt was. Die vond ik later ergens op een tafel terug.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens de MBA?
Dat kennis belangrijk en handig is, maar dat de groei die ik als persoon heb doorgemaakt veel belangrijker is. Zo ben ik bijvoorbeeld veel rustiger geworden. Hierdoor reageer ik veel minder impulsief en heb ik meer de rust gekregen eerst eens goed na te denken, de opties en alternatieven te overwegen en dan pas te reageren of een besluit te nemen.

Wat heeft je verrast tijdens het volgen van de MBA?
Ik ben mede deze studie gaan doen om mijn bedrijfskundige kennis te vergroten. Uiteindelijk werd mij duidelijk dat hoe meer ik weet, ik er achter kom dat ik nog veel meer niet weet. Toch gaf dit mij rust, omdat ik ook geleerd heb dat dat enerzijds niet altijd nodig is en anderzijds dat ik door middel van onderzoek aan de kennis kan komen die ik niet heb.

Waar werk je en wat doe je in je huidige functie? En waar zit voor jou de uitdaging?
Mijn passie is strategie, innovatie en ondernemerschap. Dat loopt als een rode draad door mijn carrière. Sinds begin dit jaar werk ik als innovatie manager bij PCI Nederland, een bedrijf in de printing industrie dat de omslag wil maken naar IT en Cloud leverancier. Daar ontwikkel ik nieuwe proposities en product-markt combinaties voor om nieuwe markten en nieuwe klanten aan te boren, in de lijn van waar het bedrijf naar toe wil. 

Wat heeft de MBA je gebracht als je kijkt waar je nu staat?
De MBA heeft in ieder geval duidelijk meegeholpen om uiteindelijk mijn huidige functie te krijgen. Wat verder geholpen heeft is door de bomen het bos kunnen zien. Hoe groot en ingewikkeld bepaalde problemen of situaties ook zijn, de MBA heeft me geleerd om de ui net zo lang te pellen tot we bij de kern zijn aangekomen. De opleiding heeft me geholpen beter te analyseren en de juiste vragen te stellen. In het algemeen heeft het me ook de rust gebracht om uit zo’n situatie te stappen en vanaf de zijkant de problematiek te bekijken, alsof ik een buitenstaander ben.

Wat zie je terug in jouw dagelijks handelen wat je vanuit de MBA hebt geleerd?
In mijn dagelijkse handelen zie ik twee zaken terug. De eerste is, dat ik veel meer vanuit bedrijfskundig perspectief kijk naar wat mijn bedrijf of onze producten en diensten voor onze klanten kunnen betekenen, in plaats van vanuit het product of de dienstverlening zelf: dus veel meer outside-in. Het tweede is dat ik veel dichter bij de kern blijf: waarom doen we de dingen die we doen en waarom zou onze klant dat willen? Met alles wat we doen vraag ik me af “En wat heeft onze klant daar aan? Voegt dat waarde voor de klant toe?”.

Hoe maak je zelf ‘de verandering’?
Ik zie het eigenlijk niet als veranderen, maar als vernieuwen. Waarschijnlijk komt dat door mijn grote interesse in innovatie. Er ontstaat niet steeds een andere Paul, maar wel een vernieuwde Paul. Door mijn leergierigheid en continue zoektocht naar verbetering, vernieuw ik zelf ook. Ik leer nog steeds en juist heel veel van jongere mensen, die in een andere tijd zijn opgegroeid en een andere kijk op de wereld en op het leven hebben. Dat vind ik een verademing en het helpt mij met de tijd mee te gaan.

Paul in het kort
Jaar van afstuderen: 2014 (MBA 52)
Huidige functie: Senior Business Innovation Manager
Wat is je passie: gitaar spelen
Favoriete muziek: metal en klassiek
Favoriete boek: Als het rode licht uit gaat – De belevenissen van een motorcoureur op leeftijd
Jouw motto: Trust me, I’m a salesman
Inspiratie: Jason Becker (muzikant en momenteel langst levende ALS patient)

 

Gepubliceerd: 15 oktober 2018

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.