Hoe is het nu met MBA-er… Annemiek Delissen?

Annemiek is een alumnus van TSM. In 2015 heeft ze haar Executive MBA afgerond. Momenteel werkt ze als afdelingsmanager en docent bij het Instituut Automotive aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Lees hieronder hoe ze terugkijkt op de MBA opleiding en hoe ze in de dagelijkse praktijk richting geeft aan de organisatie, het team en haar functie.

Waarom heb je een Executive MBA gedaan?
Met de executive MBA bedrijfskunde heb ik gekozen voor een volwaardig academisch fundament om door te kunnen groeien in een managementfunctie binnen de HAN- Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik wilde daarbij kiezen voor een opleiding die verder gaat dan de bedrijfskundige theorie en de toepassing daarvan. TSM biedt vooral inspiratie vanuit de theorie door ervaringsdeskundigen op vakoverstijgende inzichten, door het toepassen van kennis vanuit de eigen vermogens en door inspiratie met. De kunst van management is deze te combineren met de eigen persoonlijke groei. Ik koos met name voor TSM om de leerlijn persoonlijk leiderschap, waardoor ik heb geleerd om vernieuwing en verandering te realiseren vanuit mijn eigen persoonlijke kracht.
Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd tijdens de MBA?
Door de MBA heb ik mijn wens ‘er te gaan staan’ verzilverd. Ik heb geleerd om mijn kracht in de relatie met de ander te gebruiken, door de onderstroom op de agenda te zetten in een technische omgeving waar veel met het hoofd wordt gewerkt. Ik creëer hierdoor, samen met anderen, zicht op de toekomst op een wijze die energie geeft en de ander eigenaar maakt van inzichten en verandering. Om zo verdeeldheid te overbruggen en de integriteit van de uitvoering van het gezamenlijke plan te koesteren.
Hoe heb je je in de loop der jaren ontwikkeld?
Mijn ontwikkeling is zoals bij ieder mens een ontdekkingsreis. Ik heb op jonge leeftijd geleerd om ervoor te gaan en niet op te geven. Deze inzichten helpen mij bij het scherp houden van mijn ontwikkelvermogen en -kunde. Door jaren hard te werken aan mijn eigen groei en door op wegen te gaan die onbekend zijn met soms zelf opgerichte blokkades. Van ‘de befaamde rotonde’ (M. de Witte) af te slaan en door lef te tonen en er te gaan staan. Ik weet nu dat ik onzekerheid kan overwinnen door op mijn eigen kunde en ‘zijn’ te vertrouwen. Als een vliegwiel brengt mij dit nu persoonlijke successen en een nieuwe werkelijkheid; ik mag een team collega’s coachen en aansturen. Dit is nu mijn werkelijkheid en van hieruit ga ik mijn toekomst verder invullen. Bedrijfskundige vaardigheid en persoonlijke betrokkenheid leiden tot verbinding en realisatie bij personen en teams. Soms is vanuit mijzelf maar zo weinig nodig voor het bewegen van anderen. I love it when a plan comes together!
Waar werk je en wat doe je in je huidige functie? En waar zit voor jou de uitdaging?
TSM Business School - Hoe is het nu met MBA-er Annemiek Delissen?
Ik ben er trots op om bij het Instituut Automotive van de HAN te werken. Als resultaat van mijn MBA ben ik net gestart als manager van de afdeling specialisatie, marktcontact en verbinding onderwijs en onderzoek. Daarnaast ben ik docent business & management en coach ik studenten in hun groei. “Wij leiden hbo automotive engineers op gericht op toekomstige mobiliteitsconcepten en doen onderzoek met en voor de automotive industrie en organisaties. Om tot verbinding, verdieping en verandering te komen is ‘pathfinding’ het kernbegrip voor mij in leiderschap in een innovatieve omgeving. In deze rol vergelijk ik mijzelf soms met een trapezewerker. Je vliegt door de lucht en weet niet of je de overkant haalt: moeite om de balans te vinden in innovatie. Patronen volgen die we altijd volgden helpt dan niet meer. Zoals Turnbull beschrijft, zit de uitdaging in: “Being able to reflect on your behaviour and experience is key to learning”. De uitdaging voor mij en de organisatie bestaat uit het beseffen wat nodig is en accepteren van de gedragen professionele cultuur die bij ons past als lerende organisatie. Daarin moeten we dicht bij onze eigen drijfveren blijven.
Wat heeft de MBA je gebracht als je kijkt waar je nu staat?
Mijn master heeft mij een gedegen theoretische basis gegeven voor datgene wat ik in de praktijk deels al deed. Ik wilde verder komen en heb daarvoor die basis nodig. Mijn echte ‘return on education’ is groei in vertrouwen en dichter bij mijzelf blijven. De feedback van studiegenoten en persoonlijke coaches is daarbij goud waard! Daarnaast heb ik geleerd de juiste taal te kiezen die situationeel nodig is. Dit heeft geleid tot een mooie uitdaging in een leidinggevende functie met daarbij het besef dat ik bereid ben verder te gaan waar anderen stoppen, waarbij ik de ander zal blijven stimuleren om zijn rol en kracht te zoeken en waardoor bij die andere energie vrijkomt die leidt tot nieuw elan en realisatie. Om dan daarna met elkaar het feest van succes te vieren en te delen.
Wat zie je terug in jouw dagelijks handelen wat je vanuit de MBA hebt geleerd?
Door mijn MBA heb ik mij persoonlijk sterk ontwikkeld en heb inzicht gekregen in de waarden van waaruit ik mijn werk doe. Ik heb op een hele mooie manier, door te werken met medestudenten, geleerd om te schaven aan mijn eigen ontwikkeling. Het meest trots ben ik erop dat ik echt diep heb willen gaan in het programma. Daarbij heb ik aspecten van mijzelf ontdekt, die ik voorheen wel wist, maar waarmee ik misschien niet aan de slag durfde te gaan. Ik breng mijn expertise in, ben kritisch en durf de vinger op de zere plek te leggen en ben ook milder geworden. Ik heb geleerd om door afstand te nemen tijdens de MBA, nu dichter bij mijn doel te komen. Door mijn authenticiteit kan ik meer betekenen voor anderen.
Welke doelen stel je jezelf op dit moment? En wat heb je nodig om daar te komen?
Geluk zit van binnen. Ik ben mij bewust van wie ik ben door mijn familie en mijn naasten die mij lief zijn. Ik geniet daarvan! Hen wil ik vleugels geven om te vliegen, een basis om te komen en redenen om te blijven. Maar je bent nooit te oud om een ander doel te stellen of een nieuwe droom te dromen. Mijn leerschool houdt niet op. Ik blijf zoeken naar inspiratie en leermomenten. Ik vind het fantastisch om mijzelf uit te dagen om nieuwsgierig te zijn en te onderzoeken. Ik ben trots op hetgeen ik heb bereikt en wie ik ben, maar kan daar zeker nog meer in verdiepen en leren. Voor mijn functie als leidinggevende wil ik de markt van de automotive industrie nog beter leren kennen om te kunnen beantwoorden aan hun vraag. Daarmee beantwoorden wij aan onze functie om als onderwijs en onderzoeksinstelling automotive engineers te inspireren om oplossingen te bedenken voor duurzame mobiliteitsconcepten. Mijn collega’s heb ik daarbij nodig om dit samen te doen en als team deze opdracht aan te gaan.
Heb je zelf nog iets toe te voegen?
Ik ben dankbaar dat ik deze Executive MBA heb mogen volgen. Heb kunnen ervaren om kennis te maken met leiderschap in een interculturele context door met elkaar te reizen en colleges te volgen in o.a. Hong Kong en Moskou. Dit was voor mij de kers op de taart. Een persoonlijke en open kijk achter de coulissen van Azië en Rusland en het leiderschap daar, waar ik  nog dagelijks met plezier en inspiratie aan terugdenk!
Annemiek in het kort
Wat was het jaar van afstuderen? : 2015 (MBA 54)
Wat is je huidige functie?: Afdelingsmanager Instituut Automotive / docent Business  & Management
Wat is je passie? : Anderen en mijzelf inspireren
Favoriete muziek? : Kensington Rivals, Lost Frequencies, Coldplay, Earth Wind & Fire – Fantasy, reggae, acoustic blues, Klassiek: Rodrigo –Concerto de Aranjuez, Eric Satie
Favoriet boeken? : De eenzaamheid van de priemgetalen – Paolo Giordano en De vijfde discipline – Peter  M Senge
Jouw motto?: “Our own brain, our heart is our temple. The philosophy is kindness” (Dalai Lama)
Inspiratie? : De huidige jonge generatie als leiders van de toekomst

Gepubliceerd: 3 februari 2016

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.