Hoe is het nu met… MBA alumnus Ruud van der Burg

In iedere nieuwsbrief interviewen we een MBA alumnus. Dit keer vroegen we een alumnus van het eerste uur hoe het met hem gaat. Ruud van der Burg begon aan zijn MBA opleiding in 1987, het jaar dat TSM werd opgericht. 

Waarom heb je een MBA gedaan?
Ik deed bij de start van TSM een fulltime MBA (de Executive MBA bestond toen nog niet bij TSM). Destijds werkte ik al een aantal jaren in technisch coördinerende functies en was erg leergierig naar managementvakken en vaardigheden. Voor mij een mooie sprong voorwaarts richting management. TSM was net aan het opstarten (heette in 1e instantie Management opleiding voor Ingenieurs) en het was een avontuurlijke stap. Nooit spijt van gehad!

Welke drie woorden komen er bij je op als je terugdenkt aan de MBA?
De woorden breed, diep en stevig komen in mij op. Breed in zijn programma, met vakken die alle velden van het management dekken. Diep in de intensiteit en kennis die ons werd aangereikt, waarbij we voortdurend actief de diepte in werden geleid. Stevig in de inhoud van colleges, gastdocenten die we in onze relatief kleine groep kregen en vraagstukken die ons werden voorgelegd. En met een flinke dosis reflectie op onze inzichten en aanpak.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd tijdens de MBA?
Wat ik absoluut uit de MBA heb meegenomen is een brede kijk op managementvraagstukken. Ik ben graag aanhanger van de Rijnlandse manier van werken (in contrast met de Angelsaksische stijl). De wortel daarvoor is wellicht gelegd, maar in elk geval enorm verstevigd, in mijn tijd bij TSM. Ik heb geleerd om organisatievraagstukken op te lossen vanuit een integrale blik met een benadering die het complexe geheel dient. Dat geeft een duurzaam resultaat.

Wat heeft je verrast tijdens het volgen van de MBA?
Voordat ik aan de MBA begon keek ik erg op tegen leiders die grote organisaties de goede kant op weten te brengen. In de MBA heb ik enkelen voor onze groep meegemaakt, en dat bracht het voor mij dichterbij. Het zijn bijzondere maar ook gewone mensen.

Waar werk je en wat doe je in je huidige functie? En waar zit voor jou de uitdaging?
Op het moment werk ik het meest met cobots, robots die laagdrempelig inzetbaar zijn en met mensen samenwerken. Ik doe dit in een startup genaamd Concept Robotics, die ik met 2 compagnons heb opgezet. De uitdaging ligt er nu in om het MBK over de drempel te helpen met de toepassing van robots in het productieproces, voor de taken in de categorie ‘Dull, Dirty en Dangerous’. De mogelijkheden ontwikkelen zich snel, de voordelen worden steeds duidelijker, maar er is nog wel enige drempelvrees voor nieuwe toepassingen.

Wat heeft de MBA je gebracht als je kijkt waar je nu staat?
Het vermogen om anders te kijken, wel met beide benen op de grond maar met een brede blik en visie op de ontwikkelingen.

Wat zie je terug in jouw dagelijks handelen wat je vanuit de MBA hebt geleerd?
Ik kom nog regelmatig vraagstukken tegen waarin ik met een glimlach terugdenk aan de theorie en de vraagstukken die we in de MBA voorgelegd kregen. Omdat ik het grote geheel beter kan overzien ben ik ook vel beter in staat om andere specialisten te begrijpen.

Hoe maak je zelf ‘de verandering’?
Door voortdurend op zoek te zijn naar het nieuwe en de mogelijkheden die dat biedt. Ik werk momenteel bijvoorbeeld nauw samen met Singularity University om de vernieuwing uit te dragen.

Ruud in het kort
Jaar van afstuderen: 1989
Huidige functie: directeur / ondernemer / adviseur
Wat is je passie: zeilen, reizen, mensen en mensvriendelijke robots
Favoriete muziek: Zuid-Amerikaans
Favoriet boek: “De hele olifant in beeld” van Marja De Vries
Jouw motto: Anders kijken; je snapt het pas als je het doorhebt
Inspiratie: de collega’s van DeLimes en Jan Rotmans

 

Gepubliceerd: 29 mei 2018

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.