Hoe is het nu met… Jan Haverkamp?

“Ik heb geleerd om het geheel beter te overzien en meer na te denken voor ik reageer.”

Jan Haverkamp werkt als programmamanager Techniekpact Stedendriehoek en verbindt in die rol onderwijs, overheid en ondernemers. In 2017 rondde Jan de Executive MBA af. We vroegen hem wat de opleiding hem gebracht heeft.

Waarom heb je een Executive MBA gedaan?
Ik heb een Executive MBA gedaan om mij meer te professionaliseren op het gebied van bedrijfskunde. Als achtergrond heb ik alleen maar technische opleidingen gevolgd en zag deze opleiding als een goede aanvulling op mijn technische kennis. In mijn huidige functie als Programmamanager Techniekpact Stedendriehoek heb ik een makel – schakelfunctie tussen de 3 O’s: Onderwijs – Overheid – Ondernemers. Om op al deze drie disciplines goed beslagen ten ijs te komen had ik behoefte aan meer bagage. Daarnaast was er ook een intrinsieke motivatie om de lijn LTS – MTS – HTS af te maken met een MSc – MBA.

Welke drie woorden komen er bij je op als je terugdenkt aan de MBA?
Kennisverrijking
Ik had behoefte aan bredere kennis op het gebied van bedrijfskunde. Met een geheel technische achtergrond merkte ik dat ik op dat specifieke gebied soms tekort schoot.

Netwerkverrijking
In mijn functie als Programmamanager is mijn netwerk mijn ‘kapitaal’. Personen verbinden, linken leggen en daar mee aan de slag gaan. Binnen de Executive MBA leerde ik nieuwe mensen kennen met andere achtergronden. Ook daar probeer ik verbindingen te leggen.

Zelfreflectie
Voor mezelf was dit wel een van de mooiste ervaringen tijdens de opleiding. Kritisch naar jezelf kijken en daar van leren. Volgens mij word je daar alleen maar sterker van en kun je er in je dagelijkse leven, prive en zakelijk, erg veel voordelen uit halen.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd tijdens de MBA?
Ik heb vooral veel geleerd van mijn medestudenten, met name van hun andere kijk op bedrijfskundige situaties. Daarnaast heb ik ook mezelf beter leren kennen.

Wat heeft je verrast tijdens het volgen van de MBA?
De grote diversiteit aan vakken. Het vakkenpallet binnen de MBA opleiding is enorm divers en raakt alle facetten die je volgens mij nodig hebt binnen het vak bedrijfskunde. Vooral in Fase 2 wordt leiderschapsontwikkeling uitgediept en krijg je een groot aantal handvatten waar je in de praktijk iets mee kunt.

In mijn vak heb ik bijvoorbeeld van doen met een hele grote groep vrijwilligers die mij ondersteunen bij het uitvoeren van projecten. Deze vrijwilligers moet je op basis van relatie benaderen en aansturen. Doe je dat niet en benader je ze als werkgever – werknemer relatie dan nemen ze afstand en ‘ben je ze kwijt’. In Fase 2, en vooral tijdens mijn afstudeeropdracht, heb ik me verdiept in het aansturen en leidinggeven aan vrijwilligersorganisaties.

Waar werk je en wat doe je in je huidige functie? En waar zit voor jou de uitdaging?
Ik ben programmamanager voor Techniekpact Stedendriehoek en oefen deze functie uit vanuit de Stichting Platform Techniek Stedendriehoek. De uitdaging waar wij nu druk mee bezig zijn is het toekomstbestendig maken van de Stichting. Op dit moment zijn wij afhankelijk van (aanjaag)subsidies vanuit de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel. Deze subsidies stoppen en dan zal de Stichting een andere manier van financiering georganiseerd moeten hebben.

Wat heeft de MBA je gebracht als je kijkt waar je nu staat?
Ik pak mijn werkzaamheden veel professioneler aan, al tijdens maar ook na mijn opleiding. Daarnaast neem ik vaker afstand en beslis ik pas nadat ik de hele situatie heb overzien.

Een hele mooie ‘bijvangst’ van de opleiding is het innovatieproject dat wij als netgroepteam in Fase 2 hebben neergezet. In het kort komt ons innovatieproject erop neer dat we door middel van virtual reality diverse technische beroepen in beeld willen brengen en daarmee proactief vmbo-leerlingen helpen bij hun keuze voor een technische beroepsopleiding. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we met dit project een eigen bedrijf gaan oprichten.

Wat zie je terug in jouw dagelijks handelen wat je vanuit de MBA hebt geleerd?
Vroeger reageerde ik nogal impulsief, dat is er af. Ik heb geleerd om het geheel beter te overzien en meer na te denken voor ik reageer. Ik overzie meer mijn eigen handelen en reageren op situaties, neem meer afstand tot de problematiek en reageer minder adhoc.

Hoe maak je zelf ‘de verandering’?
Door de manier hoe ik nu in het werkveld sta en mezelf presenteer. Maar ook doordat mijn stakeholders zien hoe ik ben veranderd.

Binnen de Stichting Platform Techniek Stedendriehoek moet ik verantwoording afleggen aan een Stichtingsbestuur en aan de twee Provincies (Overijssel & Gelderland). In de overleggen en verantwoordingen die plaats vinden merk ik dat ik de stakeholders professioneler benader. Bij een van de Stichtingsbestuursoverleggen kreeg ik deze opmerking 1-op-1 terug. Dat was voor mij wel een compliment en geeft aan dat ik daarin progressie heb gemaakt.

Jan Haverkamp in het kort
Jaar van afstuderen: 2017
Huidige functie: Programmamanager Techniekpact Stedendriehoek
Wat is je passie: Personen werkzaam in het onderwijs – ondernemers – overheid verbinden
Favoriete muziek: EWF
Favoriet boek: Net gelezen: de Oorsprong van Dan Brown. Geweldig
Jouw motto: ‘Wie goed doet, goed ontmoet.’
Inspiratie: MKB-ers die elke dag ‘moeten’ presteren

Fotograaf: Peter Lous

 

 

Gepubliceerd: 13 november 2018

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.