Executive MBA deelnemers maken studiereis naar Hong Kong

Medio oktober vertrok er een groep van 14 Executive MBA deelnemers naar Hong Kong. Bijna elk jaar reist er een groep naar Hong Kong waarbij we ruim een week lang te gast zijn bij de ‘Chinese University of Hong Kong’.

Gedurende deze week hebben we een interessant programma dat ons kennis laat maken met verschillende aspecten van het zakendoen in China. Zo is er aandacht voor de bedrijfskundige kant van ondernemingen in China en wordt er uitgebreid stilgestaan bij het thema duurzaamheid binnen de Chinese economie. Daarnaast bevat het programma een aantal culturele componenten zoals omgangsvormen binnen Chinese organisaties, maar ook een inleiding in de Cantonese taal en een kennismaking met het schrijven c.q. kalligraferen van deze taal.

Wie loopt er voorop?
Om de kennis van bedrijven en omgangsvormen in China te ervaren, bezoeken we zowel in Hong Kong als op het vaste land van China een aantal bedrijven. Hierbij kijken we naar het primaire proces van de organisatie en gaan we in gesprek met directie en medewerkers. Dit jaar bezochten we onder andere een ziekenhuis in Hong Kong en een grote haven en container terminal in Shenzhen. Beide bezoeken lieten ons zien hoe geavanceerd de bedrijfsvoering in China is. In de reflectiebijeenkomst achteraf stonden we uitgebreid stil bij de vraag wie er nu voorop loopt; is dat China of zijn wij dat in het ‘westen’?

De eilanden Lantau en Lamma
Buiten het programma is er ook tijd om als toerist het een en ander van Hong Kong te bekijken en ervaren. Op zondag ging een deel van de groep naar het eiland Lantau om het 34 meter hoge beeld van ‘Big Buddha’ en het daarmee verbonden uitzicht te bewonderen. Een ander groepje bezocht het visserseilandje Lamma en maakte daar een mooie wandeling. Tijdens deze wandeling sloegen we allerlei zijwegen in en kwamen we tussendoor weer terug bij kruispunten waar we al eerder waren aangeland. We raakten het spoor even bijster, maar werden verrast door de prachtige vergezichten die het eiland bood. Gelukkig kwamen we uiteindelijk bij het ‘centrum’ van het eiland, waar we hebben genoten van de traditionele visgerechten.

Openstaan voor het onverwachte
Beide groepen legden tijdens hun uitstapje een route af. De ene groep met een duidelijk doel -het ‘Big Buddha’ beeld-, de andere groep vertrok naar Lamma Island zonder een duidelijk einddoel te hebben. Zo is het ook met de organisatie- of persoonlijke ontwikkeldoelen die onze deelnemers zichzelf stellen. De weg er naartoe is noodzakelijk voor een resultaat dat waarde toevoegt. Door de ervaring met elkaar te delen en gezamenlijk een offer te brengen, in de vorm van de geleverde inspanning, ben je trots op het resultaat en word je verrast door de inzichten die andere wegen je bieden. Dit verlangt echter dat je je niet blind staart op einddoelen en uitgestippelde paden, maar open blijft staan voor het onverwachte en je durft te laten verrassen.

Gepubliceerd: 14 november 2018

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.