‘Leiderschap begint bij erkennen dat je het echt niet alleen kan’ – Regina Nieuwmeijer Alumna Executive MBA

Regina Nieuwmeijer is ondernemer en eigenaar van Talentgroep Twente waaronder vier bedrijven vallen. Het is hun missie om Twente te versterken door samen te werken en op innovatieve wijze duurzame ondernemingen, ondernemers en inclusieve werkgelegenheid te verbinden. Bij één van de vier bedrijven is ze ook dagelijks directeur, VEHA Plastics. Onlangs ronde zij de Executive MBA bij TSM Business School af. “Als leuk souvenir van de Executive MBA heb ik met drie studiegenoten de coöperatie CCC opgericht. Hier ben ik bestuurder.”

“Om als directeur impact te realiseren is het dagelijks zoeken naar een balans tussen de ‘verleidelijke’ operationele uitdagingen en de lange termijn strategie. Samenwerken en loslaten zijn voor mij hierin cruciaal. Tijdens het volgen van de Executive MBA heb ik geleerd waar mijn competenties liggen. Ik pas nu een meer mensgerichte vorm van leiderschap toe, waardoor mijn team meer ruimte krijgt en autonomer kan handelen. Zo creëer ik door minder te involveren optimale betrokkenheid en kan ik mij in het team toeleggen op waar mijn kracht ligt: pionieren en ondernemen.”

Gepubliceerd: 26 mei 2023

Wat zijn je grootste uitdagingen binnen de organisatie?

“Het combineren van de dagelijkse ‘verleidelijke’ operationele uitdagingen met het invullen van onze missie: het streven naar impact in de regio door kansen te creëren voor (jonge) ondernemers en ondernemingen. Hierbij komt het dilemma terug dat je geen tijd hebt voor de lange termijn missie.”

Duurzaamheid op verschillende manieren

Duurzaamheid is van grote betekenis binnen Talentgroep Twente. “Duurzaamheid is een containerbegrip dat wat wij binnen de organisatie op verschillende manieren uitleggen en uitvoeren.”

De verschillende manieren zijn divers. ” We vinden het belangrijk om duurzame -inclusieve- banen te creëren voor een diverse groep mensen binnen de verschillende ondernemingen. Hierbij kijken we nadrukkelijk naar de juiste balans tussen mensen (wat langer) de kans te geven zich te ontwikkelen en het opbouwen van een winstgevende bedrijvengroep. In de groep bouwen we zorgvuldig verder met het oog op aanpalende activiteiten en synergie. Het is dus niet alleen 1+1=3 tussen mensen maar ook tussen de bedrijven.”

Tijdens de opbouw van de groep was de educatie en ondersteuning van jonge ondernemers erg belangrijk. “Tijdens het samen opbouwen van de groep vinden we het belangrijk om gezond ondernemerschap te leren aan jonge ondernemers en ze ondersteunen in de groei hierin. Ons motto is hierbij: altijd gaan voor de op lange termijn juiste besluiten voor people-planet-profit. Op de lange termijn is dit voor ons de impact op onze regio door ondernemers te behouden die aan hun omgeving willen bijdragen.”

Daarnaast zijn alle producten van de groep ‘groen’ gerelateerd. “Bij de advisering van onze klanten komt altijd het duurzame aspect kijken. Een concreet voorbeeld hiervan zijn onze twee bv’s die exclusief importeur van doseerpompen zijn waarmee we de boeren en tuinders helpen om steeds minder ‘slechte’ middelen te doseren en te vervangen door duurzame. Hiermee maak je direct impact.”

Op de vraag welke impact duurzaamheid op Regina zelf heeft, geeft ze aan: “Ik ben een veranderaar en vind het moeilijk te accepteren dat de ‘goede’ acties niet snel genoeg worden doorgevoerd en dat klanten -weer- kiezen voor de korte termijn slechte oplossing.”

Wat vraagt dit van jouw leiderschap?

“Bij TSM heb ik geleerd dat ik als mens en leider nóg meer gas geef dan ik dacht en dat de acceptatie van het tempo van de ander voor mij belangrijk is. Dat helpt. Ook weet ik sinds mijn TSM-tijd dat ik beter ben in pionieren dan op ‘de zaak passen’. Hieraan heb ik mijn carrière aangepast en mijn vorige bedrijf verkocht.”

“Ik geef met mildere blik leiding en geef mijn team de ruimte om hun eigen ‘fouten’ te maken en ervan te leren. Op dat laatste leg ik de focus: ik heb een snel lerend team dat zonder mij ook dagelijks goed presteert. Ik probeer met die ruimte de lange termijn zaken aandacht te geven: wat wordt onze volgende stap en welk bedrijf zou passen? En wie past daar qua gedrag en persoonlijkheid goed bij?”

Over Executive MBA

Met de Executive MBA van TSM Business School ontwikkel je je niet alleen bedrijfskundig, maar vooral ook op persoonlijk en academisch vlak. Jouw dagelijkse praktijk vormt daarbij het uitgangspunt. Daar leer je op een analytische manier naar te kijken, waarna je de feitelijke theorie en je praktijkervaring kunt samenbrengen.

"Het diploma heeft deuren geopend voor kansen op meer impact in de regio"

Regina geeft aan dat de Executive MBA op verschillende manieren heeft bijgedragen aan de positie waarin Regina zich nu bevindt. “Ik heb inzicht gekregen in het feit dat ik graag pionier en ik daarvan geniet. Ik breng graag verschillende werelden samen en realiseer me dat dit heel relevant is. Daarnaast heb ik tijdens de MBA mijn trainingsbureau verkocht en ben ik nieuwe initiatieven gestart. Ik geloof ook dat het diploma deuren heeft geopend -naast het ondernemerschap – kansen voor meer impact in de regio.”

Regina’s impact in de regio is steeds groter geworden. “Ik ben sinds 2018 voorzitter van de Industriële Kring Twente, waar ruim 600 organisaties lid van zijn. Door deze rol heb ik zitting in onder andere de regionale Economic Board van Twente en de Twente Board.

Hoe zie jij de toekomst voor je?

“We moeten in de wereld beter samenwerken om überhaupt voor mens en dier de juiste prioriteiten te kunnen stellen. Telkens terug kunnen naar de essentie is dan belangrijk!

We kunnen bijvoorbeeld het waterprobleem in de derde wereld (=iedereen schoon en genoeg drinkwater ) al lang oplossen. Maar waarom doen we dat dan niet? Omdat we allemaal onze eigen korte termijn belangen voor laten gaan. Het rijden in elektrische auto’s is goed voor de wereld. We gebruiken daar echter nog steeds dezelfde vuile energie voor. En voegen er ook nog giftige accu’s aan toe met stoffen waarvoor men in Afrikaanse landen oorlogen rondom de betreffende mijnen voert.

Samenwerking is het sleutelwoord. Alleen gaat sneller, maar samen kom je verder. Zeker als je dat doet met leiders die boven hun eigen belang uit kunnen stijgen.”

De juiste balans tussen belangen

Om als leider succesvol te kunnen zijn, zijn een aantal zaken belangrijk volgens Regina. “Je talenten – die je als een cadeau hebt ontvangen – goed gebruiken en niet alleen in je eigen belang. Je ego onder controle houden – hoe succesvol je ook bent – en begrijpen dat ook jij dagelijks anderen nodig hebt. Nederig hoeft niet wat mij betreft maar reëel wel. En je focus richten op een juiste balans tussen eigen belang en het belang van de wereld. Jouw eigen kompas vertelt je wat ‘goed’ is. Luister en handel daarnaar.”

Over de opleiding Executive MBA

De Executive MBA is een tweejarige opleiding met een unieke combinatie van persoonlijke, bedrijfskundige en academische ontwikkeling. Jouw persoonlijke ontwikkeling is de kern van de opleiding. Deze wordt gecombineerd met bedrijfskundige en academische ontwikkeling. Alle drie dragen ze bij aan toekomstgericht leiderschap. Dat maakt de opleiding uniek. Lees hier verder over de opleiding.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.