Een deel van je studiekosten vergoed met een lerarenbeurs

Heb je een onderwijsbevoegdheid en overweeg je om je in te schrijven voor onze Executive MBA? Tot 1 juli kun je bij DUO een lerarenbeurs aanvragen. Deze vergoedt gedurende drie jaar een deel van je studiekosten.

Voor deelnemers aan een (postinitiële) masteropleiding
De lerarenbeurs wordt beschikbaar gesteld aan bevoegde leraren die een van de volgende opleidingen willen volgen:

  • Bachelor- of masteropleiding
  • Postinitiële masteropleiding
  • Pre-master voorafgaand aan een universitaire master

Voor een post-hbo opleiding wordt geen lerarenbeurs verstrekt. Dat betekent dat alleen deelnemers aan de Executive MBA een lerarenbeurs kunnen aanvragen.

Bedrijfskunde voor Technisch Professionals en de Leergang Bedrijfskunde zijn post-hbo opleidingen en komen niet in aanmerking voor deze beurs.

Welke vergoeding krijg je?
De lerarenbeurs bestaat uit een vergoeding voor collegegeld, studiemiddelen en reiskosten. Daarnaast kan je werkgever subsidie krijgen om je studieverlof te kunnen geven.

Percentage vergoeding Maximaal bedrag
Wettelijk collegegeld 100% € 7.000,-
Instellingscollegegeld 100% € 7.000,-
Studiemiddelen 10% van het collegegeld € 350,-
Reiskosten 10% van het collegegeld € 350,-
Studieverlof Vast bedrag per uur en sector

Als je aanvraag is verwerkt ontvang je van DUO een beschikking. Binnen 2 weken na de beschikking ontvang je je geld. Begin je later in het studiejaar met je opleiding, dan betaalt DUO uit binnen een maand voordat je opleiding start.

Als je gebruik maakt van de lerarenbeurs kun je niet tegelijkertijd een levenlanglerenkrediet aanvragen. Tenzij het collegegeld hoger is dan de lerarenbeurs. Dan kun je voor het resterende bedrag je levenlanglerenkrediet inzetten.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Om de lerarenbeurs te krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een onderwijsbevoegdheid óf je bent leraar in het hbo en hebt minimaal een bachelordiploma.
  • Op het moment van de aanvraag werk je bij een bekostigde school of orthopedagogisch didactisch centrum in (Caribisch) Nederland. Of je werkte hier in de 12 kalendermaanden daarvoor. Dit mag ook met een tijdelijk of invalcontract zijn. Je mag niet als ZZP’er werkzaam zijn.
  • Je geeft 20% van je werktijd les, inclusief voorbereiding en nakijkwerk. Intern begeleiders, zorgcoördinatoren, remedial teachers en ambulant begeleiders hoeven niet aan deze voorwaarde te voldoen.
  • Je ontvangt voor dezelfde opleiding geen tegemoetkoming leraren, tegemoetkoming onderwijsmasters, levenlanglerenkrediet of studiefinanciering. Als je minder lerarenbeurs ontvangt dan je collegegeld betaalt, kun je voor het resterende collegegeld alsnog levenlanglerenkrediet aanvragen.
  • Je hebt nog niet eerder een lerarenbeurs ontvangen voor een (postinitiële) masteropleiding.

Hoe vraag je de lerarenbeurs aan?
De aanvraagperiode voor de lerarenbeurs loopt van 1 april tot en met 30 juni. De beurs wordt toegekend per onderwijssector en op volgorde van binnenkomst. Je kunt de lerarenbeurs ook aanvragen als je al met de opleiding bent begonnen.

Meer informatie over de aanvraagprocedure vind je op de website van DUO.

Gepubliceerd: 15 juni 2018

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.