Docent verandermanagement Jan Jonker neemt afscheid van TSM
Na 20 jaar les gegeven te hebben bij TSM Business School, nam docent verandermanagement Jan Jonker op 10 maart jongstleden afscheid van TSM. Een goede aanleiding om Jan te vragen hoe hij terugkijkt op zijn TSM-loopbaan.
Je bent 20 jaar verbonden geweest aan TSM. Hoe kijk je terug op deze periode?
TSM was de afgelopen 20 jaar de plek waar ik, samen met mijn zeer gewaardeerde collega Marco de Witte en verschillende generaties studenten, het denken over organisatieverandering heb vormgegeven. TSM vormde een kennislaboratorium, een plek om met verschillende denkrichtingen te experimenteren.
Welk moment uit je TSM-loopbaan is je het meest bijgebleven? Of welke anekdote wil je graag met ons delen?
Het is moeilijk om 2 tot 3 leergangen per jaar, 20 jaar lang, terug te brengen tot één moment. Elke leergang heeft leuke en minder leuke mensen. Maar ik zou daarmee tekort doen aan de rijkdom die het lesgeven bij TSM heeft gebracht. Ik heb genoten van het contact met de cursisten en sommige van hen zijn nog steeds vrienden.
Hoe zou jij de TSM student omschrijven?
Wat me is opgevallen, is dat de TSM student in de loop der jaren steeds minder ‘beschikbaar’ is geworden. Ze zijn steeds drukker geworden en de leergierigheid neemt daardoor helaas af. Studeren is minder een vak geworden en meer een noodzaak. De student wordt steeds functioneler; hij wil zo snel mogelijk de kennis vergaren die hij nodig heeft. Als docent vind ik dat jammer. Wat ik positief vindt aan TSM studenten is dat ze geen competitiedrang voelen tijdens de opleiding. Ze voelen niet de behoefte om opdrachten sneller of beter af te ronden dan hun mede-cursisten. Ze vinden het belangrijker om op een prettige manier samen te werken.
20 jaar is een lange periode. Welke ontwikkelingen hebben zich op het gebied van verandermanagement voorgedaan in deze periode?
Vroeger ging mijn vakgebied vooral over verandering binnen organisaties. Tegenwoordig gaat het meer over de transformatie en transitie van organisaties naar netwerken. Dit is een onomkeerbare ontwikkeling die het vakgebied volledig heeft veranderd.
Wat is op dit moment de belangrijkste ontwikkeling op het gebied van verandermanagement?
We komen erachter dat we niet weten hoe we met de hierboven genoemde transitie om moeten gaan. We realiseren ons wel dat het moet maar hoe is nog moeilijk. Het is geen rekensom meer zoals vroeger, maar er wordt veel geëxperimenteerd om erachter te komen welke kant we op moeten. Daardoor ligt er een grotere uitdaging voor ons dan achter ons.
Wat wil je de (toekomstige) TSM deelnemers en alumni meegeven over verandermanagement?
Voor toekomstige deelnemers zou ik willen dat ze meer de tijd en aandacht zouden besteden aan leren. Ze moeten onthaasten! Voor alumni zou ik willen dat ze opleidingen blijven volgen op het gebied van verandermanagement. Het vakgebied is onherroepelijk veranderd en verandert nog steeds.
Nu je stopt met lesgeven bij TSM ontstaat er ruimte in je agenda. Wat ga je doen met deze vrijgekomen tijd?
Dat er tijd vrijkomt is een illusie. Ik ben gestopt met lesgeven bij TSM omdat ik te druk werd op een ander terrein: de circulaire economie en transitie en transformatie van organisaties. Dit begon als een bijzaak maar is nu hoofdzaak geworden. Ik ben blij dat er nu meer tijd ontstaat om me op dit thema, deze hoofdzaak te richten.
Gepubliceerd: 20 april 2017