De Leergang Bedrijfskunde van Ferdy Hengeveld

Ferdy Hengeveld rondde in 2018 de Leergang Bedrijfskunde af. Door de opleiding is hij anders gaan kijken naar zichzelf, zijn werk en zijn ambities. Het bracht hem ertoe om na 20 jaar van werkgever te veranderen. We vroegen Ferdy hoe hij de opleiding ervaren heeft.

Waar werk je? Wat doe je in je huidige functie en welke uitdagingen kom je tegen in je werk?
Sinds een half jaar werk ik bij Van Oord Offshore Wind BV in Gorinchem. Ik ben als Design Manager verantwoordelijk voor het ontwerp van het meest innovatieve windpark op zee in Nederland, dat we in 2020 gaan bouwen. De uitdaging is om met experts in verschillende vakgebieden samen tot een optimaal resultaat te laten komen.

Waarom ben je de Leergang Bedrijfskunde gaan volgen?
Ik wilde meer leren over bedrijfskundige zaken en mijn eigen rol als leider. Voorafgaand aan de Leergang was ik zoekende naar een goede vorm voor mijn leiderschap en had geen compleet beeld van hoe ik het doe. De combinatie van het opbouwen van kennis door inhoudelijke vakken en het werken aan mijn persoonlijk leiderschap trok me erg aan.

Welke drie woorden komen er bij je op als terugdenkt aan de Leergang Bedrijfskunde?
Inspiratie, helicopterview en ‘Harde Liefde’. Mijn jaargenoten weten wat ik daarmee bedoel.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd tijdens de Leergang Bedrijfskunde?
Dat er meer wegen naar Rome zijn: In mijn studiegroep zaten we met vijf totaal verschillende persoonlijkheden in totaal verschillende bedrijfstakken en functies. Het was mooi om te zien hoe ieder z’n eigen aanpak heeft om dezelfde problemen succesvol op te lossen. Het maakt dat ik me bij lastige kwesties soms afvraag hoe de anderen het zouden aanpakken en kom zo tot een betere strategie. We komen overigens nog steeds bij elkaar om ervaringen en ongein te delen en van elkaar te leren.

Wat heeft je verrast tijdens het volgen van de Leergang Bedrijfskunde?
Ik ben de Leergang begonnen met het doel om beter mijn functie te kunnen invullen. Echter, door de studie en de opdrachten ben ik anders gaan kijken naar mezelf, mijn werk en mijn ambities. Ik heb besloten om na 20 jaar bij hetzelfde bedrijf een nieuwe uitdaging aan te gaan. Dat had ik van tevoren nooit gedacht.

Wat is er veranderd in jouw dagelijks handelen sinds je de Leergang Bedrijfskunde hebt gevolgd?
Ik merk dat ik met een veel bredere blik naar organisaties kijk. Ik maak ook meer gebruik van mijn omgeving om tot een oplossing te komen en reflecteer veel bewuster op mijn eigen handelen om daarvan te leren.

Wat zou je iemand willen meegeven die nu overweegt de Leergang Bedrijfskunde te gaan doen?
Als het je wat lijkt, ga er voor!

Wat heeft je omgeving aan je opgemerkt sinds je de Leergang Bedrijfskunde hebt gevolgd?
Vooral dat ik van baan ben gewisseld na 20 jaar. Daarop heb ik heel veel reacties gehad. Verder ben ik vooral mezelf gebleven, maar ben ik me bewuster van mijn omgeving en stap ik vaker even uit de dagelijkse routine om te checken of ik nog op de goede weg ben.

Ferdy Hengeveld in het kort

  • Jaar van afstuderen: 2018
  • Huidige functie: Design Manager bij Van Oord Offshore Wind
  • Wat is je passie: mijn gezin, windenergie en muziek
  • Favoriete muziek: Van Beatles tot Bach: ik vind heel veel mooi, als het maar met passie gemaakt is
  • Favoriet boek: Thank you for Being Late van Thomas Friedman. Hierin worden de uitdagingen van deze tijd (globalisering, klimaatverandering, Internet of Things, massamigratie en het gevoel dat alles steeds sneller gaat) aan elkaar gekoppeld met verrassend optimistische conclusies over de toekomst. Aanrader!
  • Jouw motto: (met een dikke knipoog) Succes is een keuze! Oftewel: Als je wat wilt, ga ervoor met volle overtuiging!
  • Inspiratie: haal ik uit gesprekken, boeken en kleine dingen. De mooiste dingen zitten in een klein hoekje.

Over de Leergang Bedrijfskunde
De Leergang Bedrijfskunde van TSM Business School is een compacte eenjarige opleiding waarin je je bedrijfskundige kennis en vaardigheden verdiept. Tegelijkertijd werk je aan je persoonlijke leiderschap. De colleges vinden wekelijks plaats op dinsdagavond, en af en toe ook op dinsdagmiddag. Na afronding van de opleiding ontvang je een Post-hbo diploma Bedrijfskunde. Lees meer over de Leergang Bedrijfskunde

 

Gepubliceerd: 12 februari 2019

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.