De Executive MBA van Ilse Drijfhout

Ilse Drijfhout is van oorsprong verpleegkundige, maar stuurt nu als procescoach 70 medewerkers aan bij orthopedische kliniek OCON. Ze koos voor de Executive MBA omdat ze bij de start in deze functie haar kennis en ervaring wilde uitbreiden. Naast een bedrijfskundige basis heeft de MBA haar rust, zelfvertrouwen en daadkracht gebracht.

Waarom heb je een Executive MBA gedaan?
In 2014, bij de start van mijn nieuwe functie, had ik behoefte aan een betere basis met betrekking tot bedrijfskunde. Ik ging aan de slag als procescoach van de klinische afdeling van OCON orthopedische kliniek. Een team bestaande uit ruim vijftig verpleegkundigen, 11 culinair medewerksters en 2 afdelingssecretaresses. Ik ben opgeleid als HBO-verpleegkundige en heb me gespecialiseerd tot kinderverpleegkundige. Na een aantal jaar merkte ik dat mijn interesses verder reikten dan de kinderafdeling, vandaar dat ik de keuze maakte tot het volgen van een leergang bedrijfskunde in de zorg. Bij de start van mijn nieuwe baan wilde ik mijn kennis en ervaring verder uitbreiden, ik was toe aan meer diepgang en ontwikkeling van competenties. De keuze om een MBA bij TSM te gaan doen voelde erg goed omdat hier een combinatie geboden werd van bedrijfskundige verdieping, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.

Welke drie woorden komen er bij je op als terugdenkt aan de MBA?
Intens, verrijkend, leerzaam

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd tijdens de MBA?
Dichtbij jezelf te blijven.

Wat heeft je verrast tijdens het volgen van de MBA?
De ervaringen die je opdoet, dat is denk ik ook waar je je het minst goed op voor kan bereiden. Er zit een simulatieweekend in de opleiding en ook enkele projecten waarbij je met een groep samenwerkt. Het ervaren van de verschillende groepsprocessen hebben me het meest verrast, de verschillen, de samenwerking, de conflicten, het oplossen daarvan, reacties van anderen èn van mezelf. Verder heeft het effect van de opbouw van de opleiding me verrast. In de tweede fase vielen voor mij echt dingen op z’n plek. Het was een soort logisch gevolg wat van tevoren te zien is in de programmaomschrijvingen, het te voelen maakte het bijzonder. En dan bedoel ik dat je jezelf eerst voedt met kennis en je competenties groeien door de verschillende lessen en ook zeker door de coaching en intervisie. De eerste fase voelde als ‘eerste puzzelstukjes’, in de tweede fase werd voor mij alles één geheel, een kloppende puzzel. Wat ik als ‘losse items’ geleerd had kon ik ineens toepassen in combinaties en in een groter geheel, heel waardevol.

Waar werk je en wat doe je in je huidige functie? En waar zit voor jou de uitdaging?
Ik werk bij OCON als procescoach van de klinische afdeling. Mijn werk is erg divers, ik geef richting aan afdelingsprocessen, leiding aan een team van 70 personen en heb daarnaast nauw contact met onze directie waar we spreken over strategische onderwerpen OCON-breed. Voor mij zit de uitdaging in de verbinding tussen de individuen. Met als doel goed functionerende en fijne teams te creëren. Een organisatiecultuur waarbinnen met respect en humor met elkaar omgegaan wordt, waar een kritische blik en gesprekken over kwaliteit aanwezig zijn en waar mensen uiting kunnen geven aan (en ingezet worden op) zijn of haar talent(en).

Wat heeft de MBA je gebracht als je kijkt waar je nu staat?
Vooral rust, zelfvertrouwen en daadkracht. Je maakt zo’n enorm persoonlijke reis door in ruim 2,5 jaar. Er zit een mooie opbouw in, zoals ik eerder omschreef. De tweede fase is echt de kers op de taart ten opzichte van de eerste fase. Hier wordt gevraagd om je kennis en competenties toe te passen in verschillende situaties. Daar waar een opleiding vaak stopt na alle theoretische lessen en toetsen ga je in de tweede fase een stap verder, je gaat alles toepassen. Je wordt uitgedaagd om de je ervaringen, kennis, theorie en modellen uit de eerste fase te gebruiken in de tweede fase en dit is exact wat je werkomgeving ook vraagt. Door de twee studiereizen zie en ervaar je ook nog eens wat het effect van cultuur is op/bij verschillende onderwerpen, enorm leerzaam en een eyeopener. Ook binnen bedrijven is er sprake van verschillende culturen, andere normen en waarden, het is mooi om hier zelf dingen in te ontdekken tijdens een studiereis, zodat dit toepasbaar wordt in de praktijk.

Wat zie je terug in jouw dagelijks handelen wat je vanuit de MBA hebt geleerd?
Dit is vervlochten in alles. Enkele aspecten die me als eerste te binnen schieten: situaties vanuit verschillende invalshoeken bekijken, modellen gebruiken om situaties te ontleden of te duiden, gebruik van kennis bij veranderprojecten, gesprekstechnieken, mijn mening stevig onderbouwd kunnen geven, prioriteiten stellen en bijvoorbeeld nuchter kunnen zijn onder druk.

Hoe maak je zelf ‘de verandering’?
Verandering in bijvoorbeeld processen breng ik vanuit verbinding. Ik ga in contact met de mensen die dichtbij datgene staan wat verandering vraagt. Betrokkenheid vind ik een zeer belangrijk item en van grote waarde bij de slagingskans van projecten. Ik maak een vertaalslag naar een abstracter niveau met de input die ik krijg van teams. Mijn analytisch vermogen is iets wat ik hierbij inzet, samen met persoonlijke effectiviteit en een hoge mate van (zelf)bewustzijn. Op deze manier probeer ik duurzame veranderingen door te voeren.

Ilse in het kort

Jaar van afstuderen: 2017
Huidige functie: procescoach klinische afdeling OCON orthopedische kliniek
Wat is je passie: gedrag van en tussen mensen, cultuur en buiten het werk om vrienden & familie en fotografie
Favoriete muziek: erg breed
Favoriet boek: de alchemist van Paulo Coelho
Jouw motto: bewandel je eigen pad
Inspiratie: haal ik uit eigenzinnige, mooie en bijzondere mensen, gesprekken en ontmoetingen

Over de Executive MBA
De Executive MBA van TSM Business School is gericht op managers, teamleiders, projectleiders en stafleden die willen doorgroeien naar een functie in het hoger management of de directie. De opleiding bevat een unieke combinatie van leiderschapsontwikkeling, bedrijfskundige verdieping en academische vaardigheden. Met de opgedane kennis en nieuwe inzichten ga je direct – dus al gedurende de opleiding – aan de slag in de praktijk: op jouw afdeling, in jouw organisatie. Lees meer over de Executive MBA

 

 

Gepubliceerd: 15 januari 2019

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.