De Executive MBA van Ilse Drijfhout

Ilse Drijfhout is van oorsprong verpleegkundige, maar werkt sinds 2020 als manager bedrijfsvoering bij orthopedische kliniek OCON. Toen ze startte bij TSM én geïnterviewd werd, stuurde ze als procescoach 70 medewerkers aan bij OCON. Ze koos voor de Executive MBA omdat ze bij de start in deze functie haar kennis en ervaring wilde uitbreiden. Naast een bedrijfskundige basis heeft de MBA haar rust, zelfvertrouwen en daadkracht gebracht.

Gepubliceerd: 15 januari 2019

De keuze voor een Executive MBA

Ilse is opgeleid als HBO-verpleegkundige en gespecialiseerd tot kinderverpleegkundige. Omdat ze na een aantal jaar merkte dat haar interesses verder begonnen te reiken dan de kinderafdeling, maakte ze de keuze om een leergang bedrijfskunde in de zorg te volgen. Niet veel later ging ze aan de slag als procescoach van de klinische afdeling van OCON orthopedische kliniek. In deze functie stuurt zij een team bestaande uit ruim vijftig verpleegkundigen, elf culinair medewerksters en twee afdelingssecretaresses aan.

Toen ze startte met haar nieuwe functie als procescoach, had ze behoefte aan een betere bedrijfskundige basis: “bij de start van mijn nieuwe baan wilde ik mijn kennis en ervaring verder uitbreiden. Ik was echt toe aan meer verdieping en ontwikkeling van mijn competenties. De keuze om de Executive MBA bij TSM te gaan doen voelde voor mij erg goed omdat hier een combinatie geboden wordt van bedrijfskundige verdieping, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.”

Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is om altijd dicht bij jezelf te blijven.

- Ilse Drijfhout

Vanuit verbinding verandering bewerkstelligen

Ilses werk is erg divers. Ze geeft richting aan afdelingsprocessen, leiding aan een team van 70 mensen en onderhoudt daarnaast nauw contact met de directie van OCON waarbij ze spreken over organisatie-brede strategische onderwerpen. Ilse vertelt: “Voor mij zit de uitdaging in de verbinding tussen individuen. Het doel is altijd om goed functionerende, fijne teams te creëren. Ik probeer een organisatiecultuur te bewerkstelligen waarbinnen met respect en humor met elkaar omgegaan wordt, waar een kritische blik en gesprekken over kwaliteit aanwezig zijn en waar mensen uiting kunnen geven aan, maar vooral ook ingezet worden op hun talenten.”

Alles dat Ilse geleerd heeft bij de Executive MBA, heeft impact gehad op haar dagelijks handelen. “Enkele aspecten die dagelijks terugkomen die me als eerste te binnen schieten: situaties vanuit verschillende invalshoeken bekijken, modellen gebruiken om situaties te analyseren of te duiden, gebruik van kennis bij veranderprojecten, gesprekstechnieken, prioriteiten stellen… maar zeker ook nuchter zijn onder druk.” Al deze vaardigheden zorgen ervoor dat de Ilse de uitdaging om verbinding te creëren aan kan gaan.

Verbinding is nodig om verandering en verbetering te bewerkstelligen. “Ik ga in contact met de mensen die dichtbij datgene staan waar verandering nodig is. Ik vind het ontzettend belangrijk dat mensen betrokken zijn.” Ilse stelt dat deze betrokkenheid van grote waarde is bij de slagingskans van projecten. Ze krijgt input vanuit teams en vervolgens maakt zij de vertaalslag naar een abstracter niveau: “Mijn analytisch vermogen is iets dat ik hierbij inzet, samen met persoonlijke effectiviteit en een hoge mate van (zelf)bewustzijn). Op deze manier heb ik alle gereedschappen in huis om duurzame veranderingen door te voeren.” Ze voegt hieraan toe dat de belangrijkste hoeksteen hierin is, om altijd dicht bij jezelf te blijven.

Meer weten?

Download vrijblijvend de brochure voor meer informatie over de Executive MBA

Terugkijkend op de studie…

“De studiereizen van de Executive MBA ervaarde Ilse de als zeer waardevol:  “Je ziet en ervaart ook nog eens wat het effect van cultuur is bij verschillende onderwerpen. Dat vond ik echt een eyeopener! Niet alleen in de wereld, maar ook binnen verschillende bedrijven in hetzelfde land is er sprake van verschillende culturen, andere normen en waarden. Ik vond het mooi om hier zelf dingen in te ontdekken tijdens een studiereis. Zo kon ik het meteen toepassen in mijn eigen praktijk.” Ilse benadrukt ook de waarde van de opbouw van de opleiding. Ze geeft aan dat alle onderdelen van de eerste fase in eerste instantie aanvoelden als puzzelstukjes, waarbij in de tweede fase alles op zijn plek begon te vallen: ze kon de puzzel gaan leggen. “De tweede fase is echt de kers op de taart. Hierin wordt je gevraagd om alle kennis en competenties die je vergaard hebt in de eerste fase toe te passen in verschillende situaties. Je wordt echt uitgedaagd om alles in de praktijk toe te gaan passen, en dat is ook precies wat ik in mijn werkomgeving nodig had.”

“Je maakt zo’n enorm persoonlijke reis door tijdens de opleiding,” vertelt Ilse enthousiast, en alles is direct toepasbaar in de praktijk. En van waaruit Ilse dat op dagelijkse basis nu allemaal aangaat? De rust, het zelfvertrouwen en de daadkracht die ze in zichzelf gevonden heeft tijdens het volgen van de Executive MBA.

Executive MBA

Met de Executive MBA van TSM Business School ontwikkel je je niet alleen bedrijfskundig, maar vooral ook op persoonlijk en academisch vlak. Jouw dagelijkse praktijk vormt daarbij het uitgangspunt.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.