‘De Executive MBA bood de perfecte kans om de praktijk te koppelen aan de theorie’ – Alumnus Robbert Riep over de Executive MBA

Robbert Riep, Hoofd Bedrijfsbureau bij Volker Staal en Funderingen (VSF, onderdeel van VolkerWessels), koos ervoor om zijn technische master aan te vullen met bedrijfskundige kennis.

Robbert: “De Executive MBA (EMBA) bood de perfecte kans om mijn werkpraktijk, waarin zowel technische als bedrijfskundige thema’s veel voorkomen, te koppelen aan theorie en voorbeelden en hierop te reflecteren.”

Gepubliceerd: 2 februari 2024

Strategische uitdagingen

Sinds twee jaar is Robbert verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten bij VSF. In deze rol staat hij voor de uitdagingen van een strategische koerswijziging die hij mede zelf heeft geïnitieerd. De impact van deze verandering, zowel intern als extern, vereist zowel intern als extern uitleg, veerkracht en doorzettingsvermogen. Robbert: “Een veranderende strategie is natuurlijk altijd een flinke uitdaging, maar het heeft zeker tot het gewenste resultaat geleid.”

Met de ingeslagen koersverandering kwamen verschillende uitdagingen naar voren. Robbert: “Het is een goed teken als de strategie werkt en dat (potentiële) klanten hierop aanslaan, maar om die vraag te beantwoorden is arbeidskracht nodig. Dat bleek helaas niet altijd beschikbaar of afgestemd te zijn met de vraagstukken die er lagen.”

De praktijk als voorbeeld

Tijdens de EMBA bracht Robbert verschillende praktijkvoorbeelden in. Dit stelde hem in staat om te beoordelen waar het bedrijf precies stond, welke veranderingen nodig waren en hoe hij de uitdagingen kon aanpakken. “Ik had veel casuïstiek die ik kon inbrengen om te toetsen aan docenten en medestudenten. Dat had ik anders nooit kunnen doen. Ik kon kiezen uit een breder palet aan vakken en theorieën om toe te passen op mijn benadering.”

Door te sparren met medestudenten kreeg hij verschillende invalshoeken aangereikt, soms anders dan de dagelijkse omgeving. “Je spreekt met sparringpartners die er soms anders tegenaan kijken dan degene met wie ik dagelijks omga. Je verdiept en verbreedt je perspectief.”

Technische expertise vs bedrijfskundige kennis

Voor Robbert opende de EMBA deuren naar het integreren van zijn technische en bedrijfskundige achtergrond. Hij noemt de opleiding ‘een investering, een reis van stretching en plezier’. Robbert: “Tussen zwart en wit, het technische gedeelte, zit een heel groot grijs gebied, het bedrijfskundige. Nu begrijp ik dat nuances en perspectieven bepalen hoe je naar een thema kijkt, waardoor je uiteindelijk je effect en impact kunt vergroten.”

De grootste verrassing voor Robbert was ontdekken hoe leuk het is om opnieuw in een omgeving te duiken waarin leren de hoofdrol speelt. Dit vormt een contrast met zijn gebruikelijke werkomgeving. “Het verraste mij dat het zo leuk is om je weer in een omgeving te begeven waarin (primair) geleerd wordt en dat je investeringen zich daarin terugbetalen met meer inzichten en kennis”, deelt Robbert enthousiast.

Daarnaast wijst hij op hoe zijn dagelijkse aanpak is veranderd: “Ik heb nu een breder scala aan benaderingen ontwikkeld om op zoek te gaan naar onderliggende patronen bij mezelf, in relaties en organisaties. Dit stelt me in staat om deze te doorbreken of beïnvloeden wanneer dit gewenst is.”

“Mensen om me heen zien me nu als meer ontspannen”, vertelt Robbert: “Ik denk dat men ook merkt dat ik mijn oordeel iets meer uitstel, en in dat ontstane tijdskader op onderzoek uitga naar achterliggende of samenhangende aspecten.”

Het belang van een doel

Voor toekomstige EMBA-studenten benadrukt hij het belang van het bepalen van een duidelijk doel aan het begin van de opleiding. “De focus op het doel heeft mij altijd gemotiveerd om een stapje meer te zetten en het uiterste uit de opleiding te halen.”

Over de Executive MBA

Met de Executive MBA van TSM Business School ontwikkel je je niet alleen bedrijfskundig, maar vooral ook op persoonlijk en academisch vlak. Jouw dagelijkse praktijk vormt daarbij het uitgangspunt.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.