De Executive MBA als duikbril

Gepubliceerd: 12 april 2019

Hoe is het nu met MBA alumnus Marcel van de Ven?

Marcel van de Ven rondde in 1997 zijn Executive MBA af. Hij heeft een achtergrond als architect en sinds 15 jaar heeft hij een eigen onderneming, waar hij concepten en haalbaarheidsstudies ontwikkelt op het snijvlak tussen organisatorische en ruimtelijke vraagstukken. De Executive MBA heeft Marcel een duikbril gegeven. Hij kijkt niet meer alleen naar het spreekwoordelijke topje van de ijsberg, maar juist ook naar het deel wat zich onder water bevindt.

Waar werk je en wat doe je in je huidige functie?

Sinds 15 jaar heb ik een eigen onderneming. Ik ontwikkel concepten en verricht haalbaarheidsstudies op het snijvlak van organisatorische en ruimtelijke vraagstukken. Soms begeleid ik de projecten die daaruit voortkomen. Het laatste half jaar ben ik echter druk geweest met het ontwikkelen van een methode en het schrijven van een boek over het verbeteren van het innovatieklimaat binnen organisaties. Het is de vrucht van jarenlange ervaring met creatieve teams en complexe besluitvormingsprocessen.

Welke uitdagingen kom je tegen in je werk?

Laat ik er een nemen die regelmatig terugkeert en waar ik mij nog steeds over verwonder. Er zijn mensen waarvan ik mij afvraag of ze de wijze waarop ze hun werk doen wel leuk vinden. Als ik met die mensen kom te spreken over hun hobby’s, komt er toch ineens een energie vrij! “Waarom ben je zo niet op je werk?” – denk ik dan. Wat doet deze organisatie met je, dat je hetgeen jou uniek en enthousiast maakt ’s ochtends thuis laat? Ik zie het als een uitdaging om met deze mensen een samenwerking op te bouwen waar ze weer voldoening uit krijgen.

Waarom ben je de Executive MBA gaan volgen?

Hoewel ik als architect ben opgeleid, ben ik ook altijd erg geïnteresseerd geweest in complexe organisatorische vraagstukken. In mijn studietijd was er een postdocprogramma Ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit. Helaas stopte dat kort voordat ik in Delft afstudeerde. Acht jaar later kreeg ik een herkansing van mijn toenmalige werkgever in de vorm van een MBA.

Welke drie woorden komen er bij je op als terugdenkt aan de Executive MBA?

Verrijking, tropenjaren, ……  anders dan andere MBA’s.

Over de Executive MBA

De Executive MBA bevat een unieke combinatie van leiderschapsontwikkeling, bedrijfskundige verdieping en academische vaardigheden. Met de opgedane kennis en nieuwe inzichten ga je direct aan de slag in de praktijk: op jouw afdeling, in jouw organisatie.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd tijdens de Executive MBA?

Dat als ik de autonomie – waar ik zelf zo’n behoefte aan heb – ook toeken aan de mensen waar ik leiding aan geef, we samen meer voor elkaar krijgen en er ook meer voldoening aan over houden. 

Wat heeft je verrast tijdens het volgen van de Executive MBA?

Tja, dat vond ik nogal ontluisterend: dat er iets rammelde aan mijn motief om door te willen groeien in hogere managementfuncties. Bij mij zat daar de overtuiging achter dat hoe minder managers ik boven mij had, hoe vrijer ik me zou voelen. Onzin was dat. Toch moest ik het in de jaren na de MBA kennelijk eerst ervaren voordat ik er achter kwam dat de door mij beoogde vrijheid niets van doen had met mijn positie in een organisatie. Ik zie achteraf dat het voortkwam uit de mate waarin ik mij aanpaste aan die organisatie in plaats van bij mezelf te blijven. Ook ik liet in die tijd mijn uniciteit achter aan de ontbijttafel.

Wat is er veranderd in jouw dagelijks handelen sinds je de Executive MBA hebt gevolgd?

Die MBA heeft mij een duikbril gegeven. Ik zie nu beter het deel van de ijsberg dat onder water zit; dat hetgeen we doorgaans zien van mensen en situaties, maar een stukje van de realiteit is.

Wat zou je iemand willen meegeven die nu overweegt een Executive MBA te gaan doen?

De grootste uitdaging is het behouden van een balans in je leven gedurende die twee jaar. Dat vraagt ook veel van je partner. Praat met ervaringsdeskundigen – beide partners – wat die hebben gedaan om hun gezamenlijk leven op de rails te houden in die jaren. Haal daar uit wat op jullie van toepassing is, en wees realistisch in de verwachtingen die je naar elkaar wekt.

Wat heeft je omgeving aan je opgemerkt sinds je de Executive MBA hebt gedaan?

Dat mijn creativiteit nieuw leven was ingeblazen – dat hoop ik tenminste.

Marcel van de Ven - Executive MBA - TSM

Over Marcel van der Ven

Jaar van afstuderen: 1997
Huidige functie: Eigenaar/adviseur bij The Different Company
Wat is je passie: Bouwen; in de breedste zin van het woord
Favoriete muziek: Twee uitersten: progrock en minimal music.
Favoriet boek: Dat ben ik nu aan het schrijven: “De Innovatieversneller”
Jouw motto: Ieder mens is in aanleg creatief
Inspiratie: Samen werken aan een gemeenschappelijk doel

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.