Maaike Arends

Collectieve intelligentie activeren

Maaike Arends is sinds 1998 als organisatiepsycholoog verbonden aan TSM Business School. Ze begeleidt leer- en verandertrajecten (incompanyprogramma’s) bij organisaties en treedt op als kerndocent bij de Executive MBA, waarvan het programma in 2020 is vernieuwd.

Complexiteit is een sleutelwoord geworden in veel programma’s van TSM. Ondernemingen worden geconfronteerd met onzekerheden, aldus Arends, waarbij de oude manieren van denken en doen niet meer goed werken. Ze staan voor de uitdaging meer in netwerken te gaan denken, stakeholders bij ekaar te brengen en de collectieve intelligentie, zowel binnen de organisatie als tussen organisaties, te activeren en te gebruiken. Maatschappelijke vraagstukken als de transitie van de gezondheidszorg vragen om niet minder dan een systeemdoorbraak.

Arends denkt dat business schools als TSM daarin een belangrijke rol kunnen spelen. “Het innoverend vermogen is er in Nederland, maar het moet bij elkaar gebracht worden.”

Gepubliceerd: 16 juni 2024

“Het innoverend vermogen is er in Nederland, maar het moet bij elkaar gebracht worden.”

Maaike Arends

Lees het complete interview

Astrid Beijer, programma manager Incompany, begeleidt leer- en ontwikkeltrajecten van TSM Business School en werkt sinds jaar en dag samen met organisatiepsycholoog Maaike Arends. Samen spraken ze over de ontwikkeling van TSM, de uitdagingen waar organisaties nu voor staan en de leer- en verandertrajecten waarmee TSM organisaties helpt nieuwe wegen in te slaan.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.