De Leergang Bedrijfskunde van Erna Marsman

Erna_Marsman - TSM

Erna Marsman is operationeel manager poliklinieken in het Deventer Ziekenhuis. Ze geeft leiding aan verschillende teams van verpleegkundigen en secretaresses op de polikliniek Interne Geneeskunde, Geriatrie en de dialyseafdeling, het betreft ruim 25 fte.  Ze is verantwoordelijk voor de veiligheid en de kwaliteit van de patiëntenzorg en beheert en bewaakt en geeft sturing aan de productie, exploitatie en het budget van deze werkeenheden. In 2019 rondde ze de Leergang Bedrijfskunde af.

“Mijn belangrijkste uitdaging is om de medewerkers optimaal te ondersteunen zodat zij hun werk effectief en efficiënt kunnen uitvoeren, waarbij de patiënt tevreden is en de medewerker met plezier naar het werk gaat. Daarnaast is een belangrijke uitdaging voor mij de samenwerking met andere poli’s, behandelafdelingen en huisartsen met als doel om de zorg zoveel mogelijk naar de 1e lijn en/of de thuissituatie terug te brengen, de zogenaamde ziekenhuis verplaatste zorg.”

Twee jaar geleden was Erna toe aan een nieuwe uitdaging. Ze wilde zichzelf ontwikkelen, haar kwaliteiten verbeteren en verfijnen. Ze volgde 20 jaar geleden een managementopleiding specifiek voor de gezondheidszorg en vulde deze de afgelopen jaren aan met diverse cursussen. Nu had ze behoefte aan een aanvullende opleiding buiten de gezondheidszorg. “Ik zocht meer verdieping en onderbouwing voor de uitvoering van mijn huidige werkzaamheden, met name op het gebied van financiën.” Ze koos voor de Leergang Bedrijfskunde omdat deze haar kon leren omgaan met innovatieve ideeën en hoe tot een goed plan te komen, zodat ze beter voorbereid is op eventuele veranderingen in de werkzaamheden in de toekomst.

Het onderdeel persoonlijke ontwikkeling met de bijbehorende coaching sessies en intervisies met studiegenoten verraste Erna. “Je leert jezelf nog beter kennen, ook waar je nog in kunt verbeteren. Dat heeft een meerwaarde voor het uitvoeren van je eigen werk, in de gesprekken met je medewerkers en in de samenwerking met anderen.”

“De Leergang Bedrijfskunde is een mooie praktische opleiding. Je vergaart kennis en ontwikkelt jezelf door te werken aan opdrachten vanuit je eigen werkveld of bedrijf. Leerzaam ook; omdat je te maken hebt met studiegenoten vanuit allerlei sectoren, verbreed je je kennis ook met ervaringen uit hun praktijk.”

Erna is relaxter geworden door de Leergang Bedrijfskunde. Van nature is ze een harde werker, praktisch ingesteld en oplossingsgericht. Nu zit ze minder overal bovenop, is meer afwachtend, vragend en ondersteunend en minder oplossend. “Ik heb geleerd om minder hard te werken om zelf alle problemen op te lossen, meer los te laten en anderen de ruimte geven om zelf met een oplossing te komen. Ik leun nu meer achterover en hoef niet altijd tot in details alles te weten. Ik heb vertrouwen in de deskundigheid van medewerkers en dat we bij problemen samen tot een goede oplossing komen.”

“Het effect van meer loslaten en minder zelf met oplossingen komen is dat het de zelfstandigheid en de verantwoordelijkheid van de medewerker bevordert en mijn werkdruk vermindert. Daardoor kan ik weer nieuwe items oppakken, wat meer werkplezier geeft voor iedereen!”

Over Erna Marsman

Erna is 51 en heeft 2 kinderen van 19 en 18 jaar. Ze woont in Goor. Als vooropleiding heeft ze de A inservice-verpleegkundige gevolgd, daarna de opleiding tot dialyseverpleegkundige en de Kaderopleiding gezondheidszorg. Sinds 1989 is zij werkzaam als operationeel manager bij het Deventer Ziekenhuis. In haar vrije tijd sport ze graag, met name hardlopen, mountainbiken en obstakelruns. Haar favoriete bands zijn Coldplay en Kensington en ze leest graag literaire thrillers. Erna’s motto: “Om gelukkig te zijn moet je iets doen waar je gelukkig van wordt!”

Over de Leergang Bedrijfskunde

De Leergang Bedrijfskunde van TSM Business School is een compacte eenjarige opleiding waarin je je bedrijfskundige kennis en vaardigheden verdiept. Tegelijkertijd werk je aan je persoonlijke leiderschap. De colleges vinden wekelijks plaats op dinsdagavond, en af en toe ook op dinsdagmiddag. Na afronding van de opleiding ontvang je een Post-hbo diploma Bedrijfskunde. Lees meer over de Leergang Bedrijfskunde

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.