BTP: de bedrijfsopdracht als kers op de taart
Je bent technisch geschoold, succesvol en met je deelname aan Bedrijfskunde voor Technisch Professionals (BTP) waag je een sprong in het diepe water van management. Gedurende een half jaar ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling, managementvaardigheden en bedrijfskundige kennis. De opleiding sluit je af met een bedrijfsopdracht. Hierin pas je alles wat je geleerd hebt toe op jouw dagelijkse praktijk. De kers op de taart!
Al op de eerste lesavond van de opleiding zet je een eerste stap richting de bedrijfsopdracht. Je start dan met het ontdekken van de probleemkluwe. Het boek ‘Geen probleem’ van Hans Heerkens & Arnold van Winden wordt hiervoor als leidraad gehanteerd. Het doel van deze probleemkluwe is om hoofdzaken van bijzaken te scheiden zodat je ontdekt wat het kernprobleem is. De kluwe geeft vele interessante inzichten en vanuit daar bepalen de deelnemers met welk probleem ze de bedrijfsopdracht ingaan. Een belangrijke voorwaarde van de opdracht is dat het een bedrijfskundig multidisciplinair probleem is, waar je zelf invloed op kunt uitoefenen.
Na het formuleren van de probleemstelling is het aan de deelnemer om het onderzoek te starten, zelfstandig uit te voeren en tot bruikbare conclusies en aanbevelingen te komen. Focus is hierbij het sleutelwoord. Een succesvol afgeronde bedrijfsopdracht is een voorwaarde voor het ontvangen van je Post-HBO certificaat.
Ervaringen van een deelnemer
De bedrijfsopdracht is een waardevol onderdeel van de opleiding, maar ook een pittig onderdeel. Hoe kijkt de recent geslaagde groep 69 terug op de bedrijfsopdracht? We vroegen het een van de deelnemers, Bas Verheugt van Siemens Gamesa Renewable Energy.
Wat was je probleemstelling?
De ontwikkeling van een kostenmodel voor de funderingen van een offshore wind park.
Wat verraste je het meest tijdens je onderzoek?
Toen ik begon dacht ik dat het probleem vooral zat in het gebrek aan informatie binnen de organisatie. Tijdens het onderzoek bleek er uiteindelijk veel relevante data beschikbaar te zijn. De grootste uitdaging was om in onze internationale organisatie de juiste mensen te vinden en de verschillende puzzelstukjes op een overzichtelijke manier in het model samen te brengen.
Welke modules hebben je geholpen voor het voltooien van de opdracht en waarom?
De bedrijfsopdracht zorgt ervoor dat je de opgedane kennis direct toe kunt passen binnen jouw organisatie. Op die manier ben jij niet alleen zelf gebaat bij de opleiding door middel van persoonlijke groei, maar plukt jouw bedrijf er ook de vruchten van in de vorm van een oplossing voor een relevant probleem. Daarnaast biedt de opdracht de kans om je zichtbaarheid binnen de organisatie te vergroten en je netwerk uit te breiden.
Welke meerwaarde had deze opdracht voor jou tijdens de opleiding?
Mijn onderzoek is goed ontvangen. Ik had tijdens de opdracht het kostenmodel al opgebouwd willen hebben, maar uiteindelijk is de uitkomst meer een plan van aanpak geworden. Nadien heb ik de ruimte gekregen om het model daadwerkelijk te ontwikkelen en inmiddels is de eerste versie bijna af. Het model geeft in een vroeg stadium een goede schatting van de kosten van de fundering van een offshore wind park.
Welke tip heb je voor toekomstige deelnemers van BTP die de opdracht nog moeten voldoen?
Steek voldoende tijd in het zoeken van een geschikte opdracht. Bij voorkeur vind je iets dat zowel goed aansluit bij jouw eigen ontwikkeldoelen, als dat voldoende relevantie heeft voor de bedrijfsvoering. Op die manier zal je er met veel plezier aan werken en zorg je voor voldoende betrokkenheid vanuit jouw organisatie. Veel succes!
Gepubliceerd: 29 juni 2017