Zwerm vogels - headerfoto

Boekentip: Face the Future, Leadership Skills for the Next Generation

Freek Peters over de leiderschapskwaliteiten van de toekomst en de weg daarnaartoe

Eén van de belangrijkste uitdagingen van de eenentwintigste eeuw is het omgaan met de wereld van vandaag. De urgentie om te werken aan het aanpassingsvermogen van de organisatie én van jezelf in een snel veranderende, complexe en ambigue omgeving is hoger dan ooit. 

Dit gegeven staat centraal in het nieuwe boek van Freek Peters: Face the Future, Leadership Skills for the Next Generation. De weerslag van twaalf jaar wetenschappelijk werk in een platenboek over de leiderskwaliteiten van de toekomst en de weg daarnaartoe. De transitie van klassiek naar toekomstig leiderschap op zes dimensies, stijlvol uitgebeeld en hanteerbaar gemaakt, met veel praktische inzichten en tips. Engelstalig, maar in woord en beeld heel toegankelijk. 

Voor wie behoefte heeft aan meer wetenschappelijke verdieping, inspiratiebronnen of aan nuttige tools en inspiratie vanuit film- en muziekfragmenten waarmee je in je eigen werkomgeving aan de slag kan, staan in het boek QR-codes, die je leiden naar een grote hoeveelheid aan aanvullend materiaal. Hiermee kun je dus zelf de diepgang zoeken op de elementen die voor jou het meest relevant zijn. Je kunt zelfs je eigen leiderskwaliteiten toetsen op de eisen van morgen, met de interactieve Mixing Console.

FtF_Mixing_Console - in artikel
 “Ik heb dit boek geschreven voor de moderne professional, die niet meer van-kaft-tot-kaft door een boek leest, maar wil bladeren en scannen naar wat hij of zij interessant vindt en meer van wil weten. De teksten zijn compact, verhelderend en bevatten veel stimulerende vragen en stellingen. Daarmee activeert het interessante gedachtenprocessen over hoe het leiderschap in de werkomgeving functioneert, hoe dit inspeelt op de context waarin wij acteren en welke kansen er nog liggen om dit beter te laten aansluiten bij de wereld van vandaag. Let’s face the future together!”
Freek Peters, auteur

“Een boek dat met prachtige foto’s de visie op toekomstig leiderschap krachtig illustreert. 
Met korte teksten en metaforen wordt de lezer geïnspireerd en aan het denken gezet over andere vormen van leiderschap.
Door de QR-codes in het boek wordt de lezer op interactieve wijze meegenomen op de reis van klassiek naar toekomstig leiderschap, met verdiepende informatie en inspirerende films en muziek.
Een inspirerend boek voor (toekomstige) leiders over hoe leiderschap zich aan zou moeten passen aan de constant veranderende wereld.”
Martijn Kleine, Head of international sales bij BBA Pumps B.V. en deelnemer Executive MBA 69

De volgende visualisatie uit het prentenboek ‘Face the Future, Leadership skills for the next generation’, spreekt mij aan omdat ik deze verandering de laatste jaren herken vanuit de dagelijkse praktijk. De reis gevisualiseerd van klassiek leiderschap (de snelweg loopt geasfalteerd en afgebakend, met een duidelijke richting, zo recht mogelijk. Zijwegen zijn afgesloten, onderweg staan ​​afstandspalen) naar nieuw leiderschap (de rivier slingert zich een weg door ruw en onbekend terrein en stroomt adaptief langs alle obstakels. De bedding vormt zich geleidelijk, stap voor stap.)
Annemarie Visschedijk, Unithoofd Acute Zorg bij Ziekenhuis Groep Twente en deelnemer Executive MBA 69

Over de auteur

Freek Peters is hoogleraar Contextueel Leiderschap aan de Tilburg University. Als organisatiepsycholoog en bestuursadviseur is hij actief in heel uiteenlopende organisaties. Van bureaucratische molochs tot wilde pioniersbedrijven, van snelle researchpools tot eerbiedwaardige Colleges van Staat. Freek is gespecialiseerd in de begeleiding, ontwikkeling en beoordeling van management en bestuur, en steeds weer gefascineerd door de enorme effecten die de menselijke factor met zich meebrengt in het functioneren van organisaties. Naast zijn werk als hoogleraar is hij al ruim dertig jaar als adviseur verbonden aan de Galan Groep in Baarn. 

Freek houdt zich bezig met het leiderschap van de toekomst en de betekenidaarvan voor het hier en nu. Zijn oratie ‘Next Generation 2025, Besturing en leiderschap in een Complexe Wereld’ kreeg veel aandacht in de media en het artikel ´We don´t need another Hero´ werd trendsettend in het denken over moderne leiderschapskwaliteiten. In 2020 verscheen ‘Face the FutureLeadership Skills for the Next Generation‘, een interactief prentenboek over de transitie van klassiek naar toekomstig leiderschap op zes dimensies. Zijn motto: nieuwe tijden vragen om nieuwe vormen van leiderschap. 

Freek-Peters

Freek Peters

Gepubliceerd: 16 april 2021

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.