Boekentip: Act like a leader, think like a leader

Herminia Ibarra brengt je leiderschapskwaliteiten naar een hoger niveau 

Je wilt meer impact hebben maar je wordt opgeslokt door de waan van de dag. Je weet dat je tijd moet vrijmaken om je zelf verder te ontwikkelen, maar er komen steeds andere zaken tussen die je aandacht opeisen.  Herminia Ibarra, professor in organisatiegedrag aan de London Business School, laat in haar boek Act Like a Leader, Think Like a Leader’ zien hoe je als leider kunt ontwikkelen door kleine maar cruciale veranderingen aan te brengen in je baan, je netwerk en jezelf.

In haar boek geeft Herminia Ibarra drie belangrijke adviezen:

– Herdefinieer je baan om op strategisch niveau bij te kunnen dragen
– Bouw een divers netwerk op zodat je kunt leren van verschillende soorten mensen
– Speel met verschillende leiderschapsstijlen zodat je vertrouwde en mogelijk verouderde leiderschapsstijl zich kan ontwikkelen

Herminia Ibarra zet in haar boek de gebruikelijke filosofie van ‘eerst denken en dan doen’ op zijn kop. Door haar drie adviezen op te volgen ontwikkel je je leiderschap door middel van actie. Door te experimenteren en ervaringen op te doen verbreed je je perspectief en ontwikkel je jezelf op een duurzame manier. Ibarra noemt dit ‘outsight’ (in tegenstelling tot insight).

De meeste managementliteratuur gaat ervan uit dat je eerst inzichten moet opdoen om je gedrag te kunnen veranderen. Ibarra laat zien dat juist het opdoen van ervaringen je helpt om je manier van denken als leider te veranderen: over wat voor soort werk belangrijk is, hoe je je tijd moet investeren, waarom en welke relaties ertoe doen bij het ontwikkelen van je leiderschap, en uiteindelijk over wie je wilt worden.

‘Act like a leader, think like a leader’ zit boordevol zelfbeoordelingen en praktische adviezen om je te helpen bij het definiëren van je meest urgente leiderschapsuitdagingen. Het helpt je om een actieplan op te stellen om een ​​betere leider te worden en je carrière naar een hoger niveau te tillen. Het is tijd om te leren door te doen. 

Ik vind de aanpak van Herminia Ibarra verfrissend anders. Ze vertelt op een logische en laagdrempelige manier over hoe je zelf ruimte kunt creëren om dingen anders te gaan doen en meer plezier kunt hebben in het uitproberen van mogelijkheden. Ze maakt verkennen van je werkveld, je netwerk en jezelf, aantrekkelijk en speels. En niet onbelangrijk, het brengt je verder.

Astrid Beijer, programma Manager InCompany

Gepubliceerd: 6 juli 2020

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.