‘Tijdens de opleiding heb ik geleerd beter te kijken én te luisteren, ook vanuit andere perspectieven’ – Bart-Jan Freriks Alumnus Executive MBA

Bart-Jan Freriks is algemeen directeur van ENGIE Energy Solutions en medeverantwoordelijk voor de energietransitie. Anticiperen op de snel veranderende omgeving is hierin cruciaal. Onlangs ronde hij de Executive MBA (EMBA) af.

“Ik koos voor de Executive MBA van TSM Business School vanwege de unieke combinatie van innovatie, duurzaamheid en leiderschapsontwikkeling. De eerste twee vormen al jaren de basis van mijn werk. Iedere dag weer leren en innoveren. Tijdens de opleiding heb ik geleerd beter te kijken én te luisteren, ook vanuit andere perspectieven. Hierdoor ben ik overtuigd dat energietransitie alleen gegenereerd wordt vanuit samenwerking. Niet alleen met medewerkers die je dagelijks aanstuurt, maar vooral met andere bedrijven en initiatieven. Dat inzicht gekoppeld aan de overtuiging van een Zero Carbon toekomst geeft mij als leider in de duurzame verandering dagelijks de nodige energie.”

Gepubliceerd: 9 augustus 2022

Waarom heb je een Executive MBA gedaan?

Ik wilde mijzelf graag in de breedte en de diepte verder ontwikkelen, maar wel op academisch niveau. Ik werkte al lange tijd in een technische omgeving met veel hoogopgeleide professionals en die groep laat zich niet zomaar als makke schapen een hoek in drijven. Ik was benieuwd in hoeverre ik mijn grenzen van kennis, kunde en leiderschap kon oprekken. Het moest wel een EMBA zijn waarbij de mens, dus ook ikzelf, maar ook innovatie en duurzaamheid centraal staan. Dit leek TSM op het lijf geschreven. De EMBA bood ook de mogelijkheid om met studiegenoten uit heel uiteenlopende bedrijfstakken te kunnen sparren.

Hoe heb je je in de loop der jaren ontwikkeld?

Bij aanvang van de EMBA was ik net met een strategische functie bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium begonnen. Gedurende het eerste jaar werd ik benaderd door Fokker met de vraag om bij hen te komen werken om een belangrijke accountfunctie op te pakken. Na 2 jaar kreeg ik de mogelijkheid om bij Fokker het “Leiders van de Toekomst” programma te gaan volgen. Dat heb ik geweigerd, aangezien ik de EMBA nog vers in het hoofd had. In het derde jaar bij Fokker werd ik benaderd door Cofely, zij konden mij een deels operationele leidinggevende functie bieden met een eigen Profit & Loss, eigen investeringscentrum. Deze uitdaging zocht ik in combinatie met duurzaamheid, innovatie en verandering.

Waar werk je en wat doe je in je huidige functie? En waar zit voor jou de uitdaging?

Momenteel ben ik Directeur van ENGIE Energy Solutions. Ik heb een direct team van 40 fantastische mensen op HBO en Academisch niveau om mij heen. We zijn een officieel ACM (Autoriteit Consumenten Markt) goedgekeurd duurzaam warmtebedrijf met eigen grote installaties. Daarnaast bieden we innovatieve energiebesparende oplossingen voor industrie en vastgoed, mede ook door middel van Outsourcing. We kunnen voor de klant aan de voorkant investeren. Deze investering betaalt zich terug uit de behaalde besparing. Na 1,5 jaar ben ik ook al uitgekozen om deel te nemen aan het selectieve internationale leiderschapsprogramma van de groep (152.000 medewerkers wereldwijd). Dat geeft aan dat er veel vertrouwen is bij ons Executive Committee. Daarnaast maak ik ook deel uit van het team dat voor ENGIE Nederland de verandering in beweging mag zetten. We zijn in Nederland nu een Energie-bedrijf en een Technisch Dienstverlener in één! Een superkrachtige twee-eenheid met zeer interessante collega’s. De collega’s in de top van het bedrijf tonen durf om te veranderen, zelfs als het tegen hun natuur ingaat. Ik ben hen heel dankbaar voor het vertrouwen dat ze mijn team geven. De uitdaging zit in het tempo van de verandering in de markt versus het tempo van verandering in de organisatie. De conventionele kant van het bedrijf vormt nog steeds de backbone, langzamerhand moet de mix van diensten gaan veranderen naar meer lange termijn contracten met een hogere marge.

Wat zie je terug in jouw dagelijks handelen wat je tijdens de Executive MBA hebt geleerd?

Ik kijk tegenwoordig rustiger naar complexe problemen en laat mijn MT leden zelf eerst nadenken over alternatieven en oplossingen. Ik merk dat ik ze hiermee kan empoweren. De EMBA heeft mij vooral geleerd naar mijzelf te kijken en fouten toe te geven. Ik sta meer open voor andere ideeën en vraag bewust meer door bij de “stille krachten”. Juist door hen actief te betrekken, komen waardevolle bijdrages naar boven. Sterker nog; laatst waren we met een team heel enthousiast over een plan, en toen ik juist de introverte collega erbij betrok, kwamen we erachter dat het plan (nog) niet realiseerbaar was.

Over Executive MBA

Met de Executive MBA van TSM Business School ontwikkel je je niet alleen bedrijfskundig, maar vooral ook op persoonlijk en academisch vlak. Jouw dagelijkse praktijk vormt daarbij het uitgangspunt. Daar leer je op een analytische manier naar te kijken, waarna je de feitelijke theorie en je praktijkervaring kunt samenbrengen.

Hoe maak je zelf ‘de verandering’?

Ik handel naar mijn eigen speerpunten en normen. Over ouderwets gedrag en bureaucratische belemmeringen stap ik heen. Ik kom daar voor op en stel oud gedrag aan de kaak. Door ons anders op te stellen, soms zelfs kwetsbaar door transparantie, durven we nieuwe normen voor samenwerken te stimuleren. We steunen ook innovatieve Start-ups, o.a. via Rockstart en Yes-Delft. We gaan de innovatie ook echt in de hele keten aan. Zelf ben ik voorzitter van een Incubator voor bedrijfjes in de Duurzame Energie (IDEA). We proberen hen te helpen de Valley of Death over te steken en de stap naar de volgende ontwikkelfase te maken.

Welke doelen stel je jezelf op dit moment? En wat heb je nodig om daar te komen?

Mijn doel is gestage groei met mijn team op basis van een stabiel professionalisme. Ik denk met mijn team in de komende 3 jaar te kunnen verdubbelen in portfolio door eigen investeringen en overnames. We worden in die periode het toonbeeld van verduurzaming in Nederland en ver daar buiten. Ik zou ook graag onze innovatie in het buitenland een succes laten zijn. En ik zou buiten het weekeinde wel meer tijd aan mijn gezin willen besteden, dat schiet er te vaak bij in.

Wat betekent duurzame innovatie voor jou?

Duurzame Innovatie is mijn dagelijkse werk. Iedere dag bedenken we iets nieuws, soms een technische oplossing, soms een revolutionaire manier van samenwerken, soms een nieuw verdienmodel. Innovatie is een van de hoofdpijlers van onze strategie. Ik heb het voorrecht in duurzame oplossingen te mogen investeren. Mijn advies is: sta voor jouw eigen normen en waarden. Geef altijd luchtdekking aan jouw team. Jij bent verantwoordelijk, maar los het ook op. Empower jouw mensen en luister zelf naar de werkvloer. Durf te innoveren! Zet je ook maatschappelijk in, kies een duidelijk maatschappelijk doel wat je met een groep mensen wil bereiken.

Op de hoogte gehouden worden?

Elk kwartaal sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.